Erica carnea

Erica (winterbloeiers)

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Erica carnea, ook wel bekend als winterheide, is een laagblijvende en groenblijvende plant die behoort tot de heidefamilie. Deze plant bloeit van de winter tot het vroege voorjaar en produceert kleine buisvormige bloemen in tinten van roze, paars en wit. Erica carnea is een ideale plant voor in rotstuinen, borders en als bodembedekker. Het blad is naaldachtig en groen van kleur, en blijft het hele jaar door aan de plant zitten. Deze winterharde plant gedijt goed op een zonnige tot halfschaduwrijke plek en heeft weinig onderhoud nodig.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, deze plant is groenblijvend en behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar. Het is een uitstekende keuze voor een tuin waar het hele jaar door groen gewenst is.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is een sterke plant die goed tegen kou kan. Het is belangrijk om tijdens strenge vorst de plant goed te beschermen.

  Ja, deze plant is makkelijk in onderhoud. Hij heeft weinig water en voeding nodig en gedijt goed in verschillende bodemsoorten. Snoeien is niet nodig, alleen bijwerken indien gewenst.

  Ericica carnea heeft een ruimte nodig van ongeveer 30 cm in de breedte en 20 cm in de hoogte. Het is aan te raden om de plant in groepjes te planten voor een mooi effect. Zorg voor voldoende afstand tussen de groepjes voor een goede luchtcirculatie.

  De plant groeit het beste in de volle zon of halfschaduw. Het is belangrijk om voldoende licht te krijgen voor een gezonde groei. Schaduw kan de groei belemmeren en het algemene uiterlijk van de plant beïnvloeden.

  De plant heeft vocht nodig wanneer de grond droog aanvoelt. Dit kan betekenen dat je de plant één keer per week water moet geven, afhankelijk van de omgevingstemperatuur en vochtigheid. Overmatig water geven kan leiden tot wortelrot, dus zorg ervoor dat de grond niet te nat wordt.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de bloemen die nectar produceren. Het is een waardevolle plant voor bestuivers in de tuin.

  Ericica carnea is een populaire keuze voor tuinen vanwege de bijdrage aan biodiversiteit. De plant trekt bijen en andere bestuivers aan en biedt beschutting voor kleine dieren. Door het toevoegen van deze plant aan uw tuin, draagt u bij aan het behoud en de ondersteuning van de lokale biodiversiteit.

  Deze plant bloeit in de maanden januari tot en met april en de bloei duurt ongeveer 4 tot 6 weken.

  Deze plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het best op een zonnige plek in de tuin. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven als het erg warm is. De plant heeft behoefte aan een goed doorlatende grond.

  Deze plant is niet eetbaar en wordt voornamelijk gebruikt als decoratieve tuinplant. Consumptie wordt afgeraden vanwege mogelijke giftige stoffen die in de plant aanwezig kunnen zijn. Het is raadzaam om geen delen van deze plant in te nemen.

  Ja, Erica carnea heeft de eigenschap om geluid te dempen dankzij de dichte groei van zijn bladeren en twijgen. Dit maakt de plant een goede keuze voor het verminderen van omgevingsgeluiden in de tuin.

 • Het snoeien van deze plant vindt plaats in het voorjaar na de bloei. Verwijder uitgebloeide takken en knip deze terug tot vlak boven de grond. Snoei ook dunne en zwakke takken om de plant gezond te houden.

  Geef regelmatig water aan deze plant, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet doorweekt. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant om schimmelgroei te voorkomen.

  Voor de beste groeiresultaten moet de plant worden geplant in goed doorlatende potgrond. Kies een potgrond die rijk is aan organisch materiaal en zorg ervoor dat de pot voldoende drainagegaten heeft om overtollig water af te voeren. Gebruik een kwalitatieve potgrond voor tuinplanten voor de beste resultaten.

  De plant gedijt het best in goed doorlatende en zure bodems. Vermijd zware en vochtige grondsoorten, omdat deze kunnen leiden tot wortelrot. Een humusrijke en vochtige bodem is ideaal voor deze plant.

  De plant gedijt het best op een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats. Zorg voor goed doorlatende grond met een licht zure pH-waarde. Bescherm de plant tegen harde wind.

  Om vorstschade te voorkomen, is het aan te raden om de plant in de winter te beschermen met bijvoorbeeld een laag mulch of bladafval. Ook kan een beschermende doek of fleece worden gebruikt om de plant te beschermen tegen koude temperaturen. Zorg ervoor dat de plant voldoende water heeft gekregen voordat de winter begint.

  Zorg voor een goed doorlatende grond en geef regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Snoei na de bloei om de plant compact te houden en verwijder dode takken voor een gezonde groei. Geef organische meststoffen in het voorjaar voor een optimale bloei.

  Voor Tuinplanten is het belangrijk om in het voorjaar te bemesten met een meststof speciaal voor heesters en andere planten. Gebruik een meststof die rijk is aan stikstof en kalium voor gezonde groei en bloei. Overbemesting kan leiden tot verbranding van de wortels, dus volg de instructies op de verpakking nauwkeurig.

  Mulch is belangrijk voor deze plant, omdat het de grond vochtig houdt en onkruid onderdrukt. Gebruik organisch materiaal zoals bladeren of houtsnippers. Breng een laag van 5-10 cm aan rond de plant, maar vermijd het direct tegen de stam aan te leggen.

  De plant gedijt het best in zure grond met een pH-waarde tussen 4,5 en 6,5. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen met bijvoorbeeld tuinturf of meststoffen. Te zure grond kan leiden tot problemen met de groei en gezondheid van de plant.

  Voor de tuinplant Erica carnea is het belangrijk om regelmatig te controleren op ongedierte zoals luizen en spint. Ongedierte kan bestreden worden met biologische bestrijdingsmiddelen of door de plant schoon te maken met water en zeep. Het is aan te raden om de plant regelmatig te inspecteren om eventuele plagen tijdig te kunnen aanpakken.

 • Omschrijving

  Erica carnea, ook wel bekend als winterheide, is een laagblijvende en groenblijvende plant die behoort tot de heidefamilie. Deze plant bloeit van de winter tot het vroege voorjaar en produceert kleine buisvormige bloemen in tinten van roze, paars en wit. Erica carnea is een ideale plant voor in rotstuinen, borders en als bodembedekker. Het blad is naaldachtig en groen van kleur, en blijft het hele jaar door aan de plant zitten. Deze winterharde plant gedijt goed op een zonnige tot halfschaduwrijke plek en heeft weinig onderhoud nodig.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.