Erica x darleyensis

Erica (winterbloeiers)

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Erica x darleyensis is een hybride plant die ontstaat uit een kruising tussen Erica carnea en Erica erigena. Het is een winterharde, groenblijvende struik met kleine, smalle bladeren en opgaande takken. De plant bloeit vanaf de herfst tot het voorjaar met kleine bloemen in diverse tinten roze, paars of wit. Erica x darleyensis gedijt goed in goed doorlatende grond en zonnige tot licht beschaduwde plekken in de tuin. Het is een populaire plant voor het creëren van kleurrijke en bloeiende borders of als bodembedekker.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de plant is groenblijvend en behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar. De plant behoort tot de groep van wintergroene tuinplanten.

  De tuinplant is winterhard tot ongeveer -10 graden Celsius. De plant kan dus redelijk lage temperaturen verdragen in de winter. Het is aan te raden om de plant goed te beschermen tegen strenge vorst.

  Ja, deze plant is makkelijk in onderhoud. Hij heeft weinig water nodig en gedijt goed in zowel zon als halfschaduw. Daarnaast heeft hij weinig last van ziektes of plagen.

  Voor deze plant is het aan te raden om ongeveer 30-40 cm ruimte vrij te laten rondom de plant, zodat deze voldoende ruimte heeft om te groeien en zich te ontwikkelen. Zorg er daarnaast voor dat de plant voldoende zonlicht krijgt en goed gedraineerde grond heeft. Het is een winterharde plant die het beste gedijt in een vochtige, zure bodem.

  Nee, Erica x darleyensis groeit het best in de volle zon. Het is een plant die veel zonlicht nodig heeft om goed te groeien en bloeien. Het is daarom aan te raden om de plant op een zonnige plek te zetten.

  De plant heeft wekelijks water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet te nat. Controleer regelmatig de bodemvochtigheid voordat je water geeft.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan met zijn bloemen. Het is een mooie toevoeging aan de tuin om deze nuttige bestuivers aan te trekken.

  Ja, deze plant is goed voor biodiversiteit. Het biedt voedsel en beschutting voor verschillende insecten en vogels, wat de diversiteit in de tuin ten goede komt. Daarnaast kan het bijdragen aan de bestuiving van andere planten.

  De plant bloeit meestal van december tot april en de bloeiperiode duurt ongeveer 2 tot 3 maanden.

  Ja, deze plant kan goed tegen volle zonlicht en gedijt goed in een zonnige omgeving. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven bij warm weer. Het houdt van een goed doorlatende grond.

  Nee, de plant Erica x darleyensis is niet eetbaar. Het wordt voornamelijk gebruikt als decoratieve tuinplant en heeft geen eetbare eigenschappen. Het wordt afgeraden om deze planten te consumeren.

  Ja, de plant heeft de eigenschap om geluid te dempen door middel van zijn bladeren en stengels. Dit kan helpen om omgevingsgeluiden te verminderen in de tuin.

 • Deze plant kan het beste na de bloei gesnoeid worden, bij voorkeur in het voorjaar. Verwijder dode takken en knip de plant lichtjes bij om de vorm te behouden. Let op dat je niet te diep snoeit, dit kan de plant beschadigen.

  Geef regelmatig water aan deze plant, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig blijft. Vermijd dat de wortels te langdurig in natte grond staan om wortelrot te voorkomen.

  De plant gedijt het beste in goed doorlatende potgrond met een zure pH-waarde. Vermijd potgrond die rijk is aan kalk en zorg voor een goede drainage om wortelrot te voorkomen. Voeg eventueel wat turf toe om de zuurgraad van de potgrond te verhogen.

  Deze plant gedijt het beste in goed doorlatende en zure grond. Zorg ervoor dat de bodem rijk is aan organisch materiaal en vermijd zware kleigrond. Het is ook belangrijk dat de grond voldoende vochtig is, maar niet te nat.

  Deze plant gedijt het beste op een zonnige standplaats met goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de plant beschermd is tegen harde wind en kies een plek waar de plant voldoende ruimte heeft om te groeien. Vermijd te natte grond, omdat dit kan leiden tot wortelrot.

  Om vorstschade te voorkomen, is het belangrijk om de plant goed te beschermen tijdens de wintermaanden. Dit kan door bijvoorbeeld de plant in te pakken met jute of vliesdoek en de wortels te bedekken met een laagje stro. Zorg er ook voor dat de plant op een beschutte plek staat.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig en moet goed gedraineerde grond hebben. Snoei dode bloemen en takken regelmatig af. Geef de plant af en toe wat mest voor een gezonde groei.

  Voor deze plant is het belangrijk om te bemesten met een speciale heideplantenmeststof die arm is aan stikstof en rijk aan kalium. Gebruik deze meststof in het voorjaar en najaar volgens de aanbevolen dosering op de verpakking. Overbemesting kan leiden tot bladverbranding en slechte groei.

  Het is aan te raden om de grond rondom de plant te bedekken met een laag mulch. Dit helpt de grond vochtig te houden en onkruidgroei te voorkomen. Gebruik organisch materiaal zoals boomschors of compost als mulch.

  De plant gedijt het beste in een zure bodem met een pH-waarde tussen de 4,5 en 5,5. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de bodem zuur genoeg is voor optimale groei en bloei. Het regelmatig testen van de zuurgraad van de bodem wordt aanbevolen.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant kun je preventieve maatregelen nemen, zoals regelmatig controleren op insecten en schimmels. Insecten kunnen handmatig verwijderd worden of bestreden worden met biologische bestrijdingsmiddelen. Zorg tevens voor een goede luchtcirculatie en voorkom overmatig vocht om schimmelgroei tegen te gaan.

 • Omschrijving

  Erica x darleyensis is een hybride plant die ontstaat uit een kruising tussen Erica carnea en Erica erigena. Het is een winterharde, groenblijvende struik met kleine, smalle bladeren en opgaande takken. De plant bloeit vanaf de herfst tot het voorjaar met kleine bloemen in diverse tinten roze, paars of wit. Erica x darleyensis gedijt goed in goed doorlatende grond en zonnige tot licht beschaduwde plekken in de tuin. Het is een populaire plant voor het creëren van kleurrijke en bloeiende borders of als bodembedekker.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.