Erica

Erica (zomerbloeiers)

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Erica, ook wel bekend als dopheide, is een sierlijke en kleurrijke plant met kleine bloemen in tinten van roze, paars of wit. Het is een groenblijvende struik die voornamelijk in heidegebieden te vinden is en goed gedijt op zure grond. Erica is populair in tuinen vanwege de langdurige bloei en het feit dat het bijen en andere bestuivers aantrekt. De plant vereist een goed doorlatende bodem en heeft regelmatig water nodig om te kunnen groeien en bloeien. Erica is een veelzijdige plant die zowel solitair als in groepen kan worden aangeplant voor een kleurrijke en natuurlijke uitstraling in de tuin.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, Erica is groenblijvend. Dit betekent dat de plant ook in de winter zijn bladeren behoudt.

  De plant Erica is winterhard tot ongeveer -10 graden Celsius. Het is daarom belangrijk om de plant in de winter goed te beschermen tegen vorst. Het is aan te raden om de plant te bedekken met een laagje mulch of bladeren.

  Ja, deze plant is makkelijk in onderhoud. Het vereist weinig water en gedijt goed in de zon. Regelmatig snoeien is aan te raden voor een gezonde groei.

  Tuinplanten hebben meestal voldoende ruimte nodig om te groeien, dus zorg ervoor dat ze niet te dicht op elkaar worden geplant. Geef de plant voldoende ruimte om zich uit te spreiden en zonlicht te krijgen. Het is belangrijk om de specifieke ruimtevereisten voor de betreffende plantensoort te controleren.

  De plant groeit het beste in de volle zon of gedeeltelijke schaduw. Een teveel aan schaduw kan de groei belemmeren en de bloei verminderen. Het is daarom aan te raden om de plant op een zonnige plek te zetten.

  Tuinplanten zoals Erica hebben wekelijks water nodig, vooral tijdens de groeiperiode. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet te laten uitdrogen. In de winterperiode kan de waterbehoefte verminderen.

  Ja, deze plant heeft vlinder- en bijenlokkende eigenschappen dankzij de nectarrijke bloemen. Het is populair bij bestuivende insecten vanwege de hoge nectarproductie. Het is een goede keuze voor de tuin om bijen en vlinders aan te trekken.

  Ja, je bent goed voor de biodiversiteit omdat je bloemen aantrekt die insecten en vogels aantrekken. Je zorgt zo voor een gevarieerde en levendige tuin. Daarnaast bied je ook onderdak aan verschillende kleine dieren.

  In de maanden augustus tot en met oktober bloeit de plant. De bloei duurt gemiddeld zo'n 4 tot 6 weken. De plant staat bekend om zijn prachtige bloemen die in deze periode te bewonderen zijn.

  De plant kan goed tegen de volle zon en verdraagt lichte schaduw. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven, vooral tijdens warme periodes. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is.

  Nee, de plant is niet eetbaar en niet geschikt voor consumptie. Het is een decoratieve tuinplant die voornamelijk wordt gekweekt vanwege de prachtige bloemen. Het wordt niet aanbevolen om deze planten te eten.

  Ja, de plant heeft bepaalde geluidsdempende eigenschappen door de structuur van de bladeren en de takken. De plant kan helpen om geluiden te absorberen en te verminderen in de omgeving waar hij geplaatst wordt. Het is echter belangrijk om te onthouden dat deze geluidsdempende effecten beperkt zijn en vooral afhangen van de specifieke omstandigheden.

 • Tuinplanten zoals Erica kunnen het beste na de bloei gesnoeid worden om de vorm en gezondheid van de plant te behouden. Verwijder dode bloemen en takken om nieuwe groei te stimuleren. Pas op met te rigoureus snoeien, dit kan de plant beschadigen.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet te nat. Geef water aan de basis van de plant en vermijd het besproeien van de bladeren.

  Tuinplant Erica heeft specifieke behoeftes als het om potgrond gaat. Zorg voor een goed doorlatende potgrond met een licht zure pH-waarde. Gebruik bij voorkeur een potgrond die geschikt is voor heideplanten.

  De bodemkwaliteit voor deze plant moet goed doorlatend zijn en licht zuur tot neutraal. Zorg voor een humusrijke grond en vermijd natte voeten. Het is belangrijk om regelmatig de pH-waarde van de bodem te controleren en indien nodig bij te sturen.

  De plant groeit het best op een zonnige plek in goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de plant beschut staat tegen harde wind en vorst. Vermijd te natte grond, dit kan leiden tot rot.

  Zorg ervoor dat de plant goed wordt beschermd tegen vorst in de winter door bijvoorbeeld mulch of een beschermhoes te gebruiken. Vermijd natte voeten door de plant op een goed doorlatende bodem te planten. Geef de plant in het najaar voldoende water zodat deze goed gehydrateerd de winter in gaat.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg voor goed doorlatende grond en vermijd stilstaand water. Snoei dode takken en bloemen voor een gezonde groei en bloei.

  Tuinplanten zoals Erica hebben matige bemesting nodig in het voorjaar om gezond te blijven. Gebruik een speciale meststof voor zuurminnende planten om de grondkwaliteit te verbeteren. Overbemesting kan leiden tot groeiproblemen en is daarom niet aan te raden.

  Mulch helpt om vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken. Breng een laag mulch aan rond de planten voor een gezonde groei. Kies voor organische mulch zoals compost of boomschors.

  Tuinplanten zoals Erica gedijen het best in zure bodems met een pH-waarde tussen de 4,5 en 6. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te meten en indien nodig bij te sturen met bijvoorbeeld speciale meststoffen. Een te hoge pH-waarde kan ervoor zorgen dat de plant niet optimaal groeit en bloeit.

  Om ongedierte te bestrijden bij Tuinplanten, zoals Erica, kunnen verschillende methoden worden toegepast. Dit omvat het regelmatig controleren op insecten en plagen, het besproeien met insecticiden of het gebruik van natuurlijke bestrijdingsmiddelen zoals neem olie. Het is ook belangrijk om de plant gezond te houden door hem regelmatig water te geven en te bemesten.

 • Omschrijving

  Erica, ook wel bekend als dopheide, is een sierlijke en kleurrijke plant met kleine bloemen in tinten van roze, paars of wit. Het is een groenblijvende struik die voornamelijk in heidegebieden te vinden is en goed gedijt op zure grond. Erica is populair in tuinen vanwege de langdurige bloei en het feit dat het bijen en andere bestuivers aantrekt. De plant vereist een goed doorlatende bodem en heeft regelmatig water nodig om te kunnen groeien en bloeien. Erica is een veelzijdige plant die zowel solitair als in groepen kan worden aangeplant voor een kleurrijke en natuurlijke uitstraling in de tuin.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.