Erica

Erica (zomerbloeiers)

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Erica, ook wel bekend als de dopheide, is een groenblijvende plant die bloeit met kleine, buisvormige bloempjes in verschillende kleuren zoals roze, paars en wit. Deze plant groeit voornamelijk op zure grond en staat bekend om zijn lange bloeiperiode vanaf de zomer tot in het najaar. Erica is een populaire plant in rotstuinen, borders en als bodembedekker. Het blad van de Erica plant is dun en naaldachtig van vorm. Deze plant trekt ook bijen en vlinders aan door zijn nectarrijke bloemen.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de plant behoort tot de groenblijvende tuinplanten. Het blad blijft gedurende het hele jaar groen.

  De plant is winterhard tot ongeveer -10 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen tegen vorst om schade te voorkomen. Tuinplanten met deze winterhardheid kunnen over het algemeen goed overleven in ons klimaat.

  Ericicaleden zijn over het algemeen makkelijk in onderhoud en hebben niet veel speciale zorg nodig. Ze gedijen goed in goed doorlatende grond en kunnen goed groeien in de zon of halfschaduw. Regelmatig water geven en jaarlijks snoeien helpt de plant gezond te houden.

  Voor tuinplanten in het algemeen is het belangrijk om voldoende ruimte te hebben om te groeien en zich te ontwikkelen. De benodigde ruimte kan variëren afhankelijk van de soort, maar over het algemeen is een afstand van ongeveer 30-60 cm tussen planten aan te raden. Zorg ervoor dat de plant voldoende licht, water en voedingsstoffen krijgt om gezond te blijven.

  Ja, Tuinplanten groeien over het algemeen goed in de schaduw, omdat ze minder direct zonlicht nodig hebben om te gedijen. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de bodem goed wordt bemest en regelmatig water krijgt, zelfs in de schaduwrijke omgeving.

  Tuinplanten zoals Erica hebben gemiddeld één keer per week water nodig, afhankelijk van de temperatuur en vochtigheid van de omgeving. Het is belangrijk om de grond licht vochtig te houden, maar niet te nat. Overmatig water geven kan leiden tot wortelrot.

  Ja, deze plant staat bekend om het aantrekken van vlinders en bijen vanwege zijn nectarrijke bloemen. Het is een favoriete keuze voor tuinen die een bezoek willen ontvangen van deze bestuivers.

  Ja, de plant draagt bij aan de biodiversiteit door het aantrekken van insecten en vogels met zijn bloemen en zaden. Het biedt ook beschutting en voedsel voor verschillende diersoorten. Omdat het een inheemse plant is, past het goed in de lokale ecosystemen.

  De plant bloeit meestal in de maanden augustus tot en met oktober. De bloeiperiode duurt meestal enkele weken tot een maand.

  Deze plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een zonnige plek in de tuin. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven, vooral op warme dagen. Let op dat de grond goed doorlatend is om wortelrot te voorkomen.

  Nee, de plant is niet eetbaar voor mensen. Het is beter om deze plant niet te consumeren. Het kan schadelijk zijn voor de gezondheid.

  Ja, de plant heeft de eigenschap om geluid te absorberen en daarmee geluidsdempend te werken. Het bladerdek van de plant kan het geluid van bijvoorbeeld verkeer of stemmen verminderen. Het is echter afhankelijk van de omgeving en de hoeveelheid planten.

 • Tuinplanten zoals Erica kunnen het beste na de bloei gesnoeid worden in het voorjaar. Verwijder dode takken en knip de plant lichtjes in model om de groei te stimuleren. Zorg ervoor dat de snoeischaar scherp is om beschadiging aan de plant te voorkomen.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond niet uitdroogt, maar vermijd ook te veel water geven om wortelrot te voorkomen. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant en niet op de bladeren.

  Tuinplanten zoals "Erica" gedijen goed in goed doorlatende potgrond met een licht zure pH-waarde. Zorg ervoor dat de potgrond voldoende vocht vasthoudt maar niet te nat wordt. Het is belangrijk om regelmatig de potgrond te controleren en indien nodig bij te vullen.

  De plant gedijt het best in een goed doorlatende en voedzame bodem. Het is belangrijk dat de bodem voldoende vochtig blijft, maar niet te nat is. Een licht zurige bodem met een pH-waarde tussen de 4,5 en 5,5 is ideaal voor deze plant.

  De plant gedijt het best op een zonnige en goed doorlatende standplaats. Zorg ervoor dat de grond voldoende vochtig blijft, maar vermijd wateroverlast. Bescherm de plant tegen harde wind en vorst.

  Voor de winter is het aan te raden om de plant te beschermen tegen vorst door bijvoorbeeld een laag mulch of bladeren rond de plant aan te brengen. Daarnaast kan een extra bescherming zoals een vliesdoek of speciale hoes worden gebruikt om de plant te beschermen tegen extreme kou. Zorg er ook voor dat de plant goed water krijgt voordat de vorstperiode begint.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Snoei uitgebloeide bloemen om de bloeiperiode te verlengen. Plaats de plant op een zonnige plek in goed doorlatende grond.

  Tuinplanten zoals Erica hebben baat bij regelmatige bemesting om gezond en goed te groeien. Gebruik een speciale meststof voor zuurminnende planten en volg de aanbevolen dosering op de verpakking. Bemest de plant bij voorkeur in het voorjaar en eventueel nogmaals aan het einde van de zomer.

  Mulch is een beschermende laag organisch materiaal die rond de basis van de plant wordt gelegd. Het helpt de grond vocht vast te houden, onkruid te onderdrukken en zorgt voor een constante temperatuur. Mulch kan bestaan uit bijvoorbeeld bladeren, boomschors of compost.

  Tuinplanten zoals Erica groeien het best in zure tot neutrale bodems met een pH-waarde tussen 5,5 en 6,5. Het is belangrijk dat de bodem niet te basisch is, omdat dit de groei van de plant kan belemmeren. Het is daarom slim om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig bij te sturen met bijvoorbeeld speciale bodemverbeteraars.

  Om ongedierte te bestrijden bij tuinplanten, kan gebruik worden gemaakt van biologische bestrijdingsmiddelen zoals natuurlijke vijanden of speciale bacteriën. Het regelmatig inspecteren van de planten en het handmatig verwijderen van ongedierte kan ook helpen om plagen te voorkomen. Daarnaast kunnen planten met een goede conditie beter bestand zijn tegen ongedierte.

 • Omschrijving

  Erica, ook wel bekend als de dopheide, is een groenblijvende plant die bloeit met kleine, buisvormige bloempjes in verschillende kleuren zoals roze, paars en wit. Deze plant groeit voornamelijk op zure grond en staat bekend om zijn lange bloeiperiode vanaf de zomer tot in het najaar. Erica is een populaire plant in rotstuinen, borders en als bodembedekker. Het blad van de Erica plant is dun en naaldachtig van vorm. Deze plant trekt ook bijen en vlinders aan door zijn nectarrijke bloemen.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.