Gaultheria rode bes

Gaultheria

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Gaultheria rode bes, ook bekend als de wintergroene Gaultheria procumbens, is een kleine groenblijvende struik die ongeveer 15-30 cm hoog wordt. Deze plant heeft glanzende, donkergroene bladeren die een frisse geur verspreiden wanneer ze worden gekneusd. In de herfst en winter produceert de Gaultheria rode bes opvallende rode bessen die veel vogels aantrekken. De bessen zijn eetbaar en hebben een licht zurige smaak, vaak gebruikt in gerechten en jam. Deze plant gedijt goed in vochtige, zure grond en kan worden gebruikt als bodembedekker in tuinen en natuurlijke landschappen.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de Gaultheria rode bes is groenblijvend. Dit betekent dat de plant het hele jaar door groene bladeren behoudt, zelfs in de winter. Dit zorgt voor kleur en structuur in de tuin, zelfs als andere planten hun bladeren verliezen.

  Deze plant is winterhard tot -15 graden Celsius. Het is belangrijk om tijdens strenge vorst extra bescherming te bieden, zoals een winterdek of beschutting tegen koude wind. Deze plant kan het beste op een beschutte plek in de tuin geplant worden.

  De Gaultheria rode bes is makkelijk in onderhoud en heeft weinig verzorging nodig. Het is een sterke plant die goed gedijt in vochtige en zure grond. Regelmatig water geven en jaarlijks snoeien is voldoende om de plant gezond te houden.

  De Gaultheria rode bes heeft ongeveer 30 cm ruimte nodig om te groeien en zich te kunnen ontwikkelen. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om zich uit te kunnen spreiden en gezond te blijven. Plant de Gaultheria rode bes op een locatie waar hij voldoende ruimte heeft om zich te verspreiden zonder andere planten te verdringen.

  Ja, de Gaultheria rode bes groeit goed in de schaduw. Het is een plant die goed gedijt in schaduwrijke omgevingen en heeft weinig zonlicht nodig om te groeien. Het is ideaal voor het planten onder bomen of in schaduwrijke hoeken van de tuin.

  De Tuinplant heeft gemiddeld één tot twee keer per week water nodig, afhankelijk van de weersomstandigheden en de bodemvochtigheid. Zorg ervoor dat de grond niet uitdroogt tussen de gietbeurten door. Water geven aan de plant in de ochtend of avonduren is het beste.

  Ja, de plant is bijenlokkend vanwege de bloemen die nectar produceren. Vlinders worden aangetrokken door de zoete geur van de bloemen en de nectar. De plant draagt dus bij aan het aantrekken van bestuivers in de tuin.

  Ja, de Gaultheria rode bes is goed voor biodiversiteit omdat het bijen en vlinders aantrekt met zijn bloemen en bessen. Daarnaast biedt het beschutting en voedsel voor verschillende kleine dieren. De plant draagt dus bij aan een gezonde en diverse tuinomgeving.

  De Gaultheria rode bes bloeit van mei tot juli en de bloei kan enkele weken duren.

  Ja, de Gaultheria rode bes kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een zonnige locatie in de tuin. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven tijdens droge periodes om uitdroging te voorkomen. Het is een winterharde plant die goed kan overleven in verschillende weersomstandigheden.

  De bessen van deze plant zijn eetbaar en worden vaak gebruikt in jam, sauzen en desserts. Het is echter aan te raden om de bessen in beperkte hoeveelheden te consumeren, omdat ze een hoog gehalte aan tannines bevatten. Het is verstandig om de vruchten eerst goed te koken of te verwerken voordat ze gegeten worden.

  Ja, de Gaultheria rode bes heeft kleine bladeren die geluid kunnen absorberen. Het plaatsen van deze plant kan helpen bij het verminderen van geluidsoverlast in uw tuin.

 • Om de plant gezond te houden is het aan te raden om in het voorjaar eventuele uitgebloeide bloemen en beschadigde takken te verwijderen. Snoei de struik lichtjes om een compacte vorm te behouden. Vermijd zware snoei, dit kan de groei en bloei van de plant verminderen.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar niet drassig. Vermijd dat de wortels van de plant uitdrogen.

  De Gaultheria rode bes gedijt goed in zure potgrond, bij voorkeur een mix van turf en scherp zand. Zorg ervoor dat de potgrond goed doorlatend is en de plant voldoende vocht kan vasthouden. Vermijd het gebruik van kalkrijke grond, omdat de plant een zure omgeving nodig heeft om goed te kunnen groeien.

  De Gaultheria rode bes heeft een voorkeur voor zure, goed doorlatende grond. Het is belangrijk dat de bodem vochtig en humusrijk is. Zorg ervoor dat de grond niet te droog wordt, maar vermijd ook wateroverlast.

  De Gaultheria rode bes groeit het beste op een standplaats in de halfschaduw tot schaduw. Zorg ervoor dat de grond vochtig en goed doorlatend is. Bescherm de plant tegen felle middagzon en harde wind.

  Om de winterbescherming voor deze plant te verbeteren, kan je mulch aanbrengen rond de basis van de plant. Dit helpt de wortels te beschermen tegen strenge vorst. Daarnaast kan je de plant bedekken met een vliesdoek of jutezak om te beschermen tegen koude wind en vorst.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig, maar houdt van een vochtige, zure grond. Geef regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Snoei dode takken in het voorjaar om de plant gezond te houden.

  Voor tuinplanten is het aan te raden om in het voorjaar organische meststof te geven. Hiermee voorzie je de plant van alle nodige voedingsstoffen voor een gezonde groei en bloei. Overdaad aan mest kan leiden tot verbranding van de wortels, dus houd de dosering in de gaten.

  Mulch de bodem rondom deze plant met organisch materiaal, zoals compost of bladeren, om vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken. Dit zal de plant helpen om gezond te blijven en goed te groeien. Vernieuw de mulchlaag jaarlijks in het voorjaar voor het beste resultaat.

  De Gaultheria rode bes gedijt het beste in een zure bodem met een pH-waarde tussen 4,5 en 5,5. Deze plant heeft zure grond nodig voor een optimale groei en bloei. Het is daarom belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen.

  Voor tuinplanten zoals de Gaultheria rode bes kunnen natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes en sluipwespen helpen bij de bestrijding van ongedierte. Ook regelmatig controleren op bladluizen, trips en andere plagen helpt om de plant gezond te houden. In geval van ernstige plagen kunnen biologische bestrijdingsmiddelen zoals neemolie of pyrethrum worden gebruikt.

 • Omschrijving

  De Gaultheria rode bes, ook bekend als de wintergroene Gaultheria procumbens, is een kleine groenblijvende struik die ongeveer 15-30 cm hoog wordt. Deze plant heeft glanzende, donkergroene bladeren die een frisse geur verspreiden wanneer ze worden gekneusd. In de herfst en winter produceert de Gaultheria rode bes opvallende rode bessen die veel vogels aantrekken. De bessen zijn eetbaar en hebben een licht zurige smaak, vaak gebruikt in gerechten en jam. Deze plant gedijt goed in vochtige, zure grond en kan worden gebruikt als bodembedekker in tuinen en natuurlijke landschappen.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.