Gaultheria witte bes

Gaultheria

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Gaultheria witte bes is een groenblijvende struik met glanzende, leerachtige bladeren en kleine witte bloemen die in de zomer bloeien. Na de bloei worden er ronde, witte bessen gevormd die vaak tot in de winter aan de plant blijven hangen. De bessen zijn eetbaar en hebben een zoetzure smaak. Deze plant gedijt goed in vochtige, zure grond en kan zowel in de zon als in de schaduw groeien. Het is een perfecte toevoeging aan een sier- of bostuin vanwege zijn decoratieve bladeren en bessen.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, deze plant is groenblijvend en behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar. Dit maakt hem een mooie toevoeging aan de tuin, zelfs in de winter.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen bij strenge vorst. Geef de plant bij voorkeur een beschutte plek in de winter.

  Ja, de Gaultheria witte bes is makkelijk in onderhoud en heeft weinig verzorging nodig. Deze plant gedijt goed in vochtige, zure grond en kan zowel in de zon als in de schaduw groeien. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven en de grond vochtig te houden.

  De Gaultheria witte bes heeft ongeveer 30 tot 40 centimeter ruimte nodig om optimaal te groeien en zich te ontwikkelen. Het is belangrijk om voldoende ruimte rondom de plant vrij te houden zodat deze voldoende licht en lucht krijgt. Zorg er ook voor dat de plant niet te dicht op andere planten staat om competitie om voedingsstoffen te voorkomen.

  Ja, de Gaultheria witte bes groeit goed in de schaduw. Het is een plant die goed gedijt in schaduwrijke omgevingen en kan zelfs beter groeien in de schaduw dan in de volle zon. Zorg ervoor dat de grond goed vochtig blijft en de plant zal gezond en gelukkig zijn.

  De Gaultheria witte bes heeft gemiddeld eens per week water nodig. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar niet te nat. In de zomer kan het zijn dat de plant vaker water nodig heeft, afhankelijk van de weersomstandigheden.

  Ja, de Gaultheria witte bes trekt vlinders en bijen aan vanwege de bloemen die nectar produceren. Het is een populaire keuze voor tuinliefhebbers die graag insecten willen aantrekken. Let wel op dat niet alle tuinplanten vlinder- en bijenlokkend zijn, dus het is goed om hier rekening mee te houden bij het kiezen van planten voor de tuin.

  Ja, de Gaultheria witte bes is goed voor biodiversiteit. De plant trekt bestuivende insecten aan en zorgt voor voedsel en schuilplaatsen voor verschillende dieren. Het toevoegen van deze plant aan uw tuin zal de biodiversiteit helpen verbeteren.

  De Gaultheria witte bes bloeit in de maanden mei en juni. De bloei kan ongeveer 2 tot 3 weken duren.

  De Gaultheria witte bes kan goed tegen de volle zon en houdt van een zonnige standplaats. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven, vooral tijdens droge periodes. Zorg er wel voor dat de grond goed doorlatend is om wortelrot te voorkomen.

  Ja, de bessen van deze plant zijn eetbaar. Ze hebben een zoete en licht zure smaak en kunnen gebruikt worden in jam, desserts of gewoon zo uit het vuistje gegeten worden. Het is echter belangrijk om de bessen in matige hoeveelheden te consumeren.

  Ja, deze plant heeft de eigenschap geluid te dempen door middel van de bladeren en takken. Dit kan helpen om geluidsoverlast te verminderen in uw tuin of buitenruimte.

 • De Gaultheria witte bes kan het beste na de bloei licht gesnoeid worden om de vorm en gezondheid van de plant te behouden. Verwijder dode of beschadigde takken en knip lange uitlopers terug om de plant compact te houden. Snoei bij voorkeur in het voorjaar of najaar.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig is, maar niet doorweekt. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant om schimmelvorming op de bladeren te voorkomen.

  De Gaultheria witte bes gedijt het best in zure potgrond met een goede drainage. Zorg ervoor dat de potgrond vochtig blijft, maar niet te nat. Een mix van turf en scherp zand kan ook helpen om de grond optimaal te houden voor deze plant.

  De Gaultheria witte bes gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende grond met een zure pH. Zorg voor een goede bodemstructuur en voldoende voedingsstoffen om de plant gezond te houden. Voeg indien nodig organisch materiaal toe om de bodemkwaliteit te verbeteren.

  De Gaultheria witte bes gedijt het beste op een plek met halfschaduw tot schaduw. Zorg voor een vochtige, goed doorlatende grond. Bescherm de plant tegen felle zon en droge omstandigheden.

  Het is belangrijk om de Winterbescherming voor deze plant te voorzien, zodat hij beschermd is tegen koude temperaturen en vorst. Dit kan gedaan worden door bijvoorbeeld stro of bladeren rond de plant te plaatsen als isolatielaag. Zorg er ook voor dat de plant voldoende vocht krijgt, maar vermijd teveel water in de wintermaanden.

  De Gaultheria witte bes houdt van een vochtige en zure grond. Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Snoei de plant in het voorjaar om de vorm te behouden en oude takken te verwijderen.

  Voor tuinplanten zoals deze is het aan te raden om jaarlijks in het voorjaar organische mest te geven. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld compost of gedroogde koemest. Let erop dat je niet te veel mest geeft om overbemesting te voorkomen.

  Mulch rondom de plant helpt de grond vochtig te houden en onkruid te onderdrukken. Gebruik organisch materiaal zoals boomschors of stro. Breng een laag van ongeveer 5 cm aan en houd de mulch weg van de stam om schimmelvorming te voorkomen.

  De Gaultheria witte bes gedijt het best in een zure bodem met een pH-waarde tussen 4,5 en 5,5. Een te hoge pH-waarde kan leiden tot voedingsstoffentekorten en slechte groei van de plant. Het is daarom aan te raden om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen met bijvoorbeeld tuinturf.

  Het is belangrijk om regelmatig de plant en de omgeving te controleren op ongedierte. Bij een plaag kan je gebruik maken van biologische bestrijdingsmiddelen of natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes. Zorg ook voor een goede luchtcirculatie en voldoende zonlicht, dit kan de kans op ongedierte verminderen.

 • Omschrijving

  De Gaultheria witte bes is een groenblijvende struik met glanzende, leerachtige bladeren en kleine witte bloemen die in de zomer bloeien. Na de bloei worden er ronde, witte bessen gevormd die vaak tot in de winter aan de plant blijven hangen. De bessen zijn eetbaar en hebben een zoetzure smaak. Deze plant gedijt goed in vochtige, zure grond en kan zowel in de zon als in de schaduw groeien. Het is een perfecte toevoeging aan een sier- of bostuin vanwege zijn decoratieve bladeren en bessen.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.