Gaultheria roze bes

Gaultheria

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Gaultheria roze bes is een kleine, groenblijvende struik met glanzende bladeren en sierlijke rode bessen. De bessen hebben een zoete en licht zure smaak en zijn geliefd bij vogels en zoogdieren. Deze plant bloeit in de zomer met kleine, witte bloemen die een heerlijke geur verspreiden. De Gaultheria roze bes gedijt goed in vochtige, zure bodems en kan zowel in de volle zon als in de schaduw groeien. Het is een prachtige toevoeging aan de tuin of als bodembedekker in borders.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de Gaultheria roze bes is groenblijvend en behoudt zijn bladeren het hele jaar door. Het is een zeer geschikte tuinplant voor in de winter omdat het kleur en structuur aan de tuin toevoegt, zelfs als andere planten dat niet meer doen.

  Deze plant is winterhard tot -10 graden Celsius. Hij kan goed tegen lichte vorst, maar beschermd hem wel bij strenge vorst. Plaats de plant op een beschutte plek in de tuin voor optimale bescherming.

  De Gaultheria roze bes is zeer makkelijk in onderhoud. Deze plant heeft weinig verzorging nodig en gedijt goed in zowel zonlicht als halfschaduw. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft en snoei indien nodig in het voorjaar.

  De Gaultheria roze bes heeft ruimte nodig om zich uit te breiden en te groeien. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om zich volledig te ontwikkelen en te gedijen in de tuin. Het is aan te raden om 30-40 cm ruimte tussen de planten te laten.

  Ja, Gaultheria roze bessen groeien goed in de schaduw. Deze planten zijn geschikt voor plekken met weinig zonlicht en gedijen goed onder bomen of in schaduwrijke borders. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden en regelmatig te bemesten voor een optimale groei.

  De Gaultheria roze bes heeft gemiddeld 1 tot 2 keer per week water nodig. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar voorkom dat de wortels in het water staan. Houd rekening met de weersomstandigheden en pas het water geven hierop aan.

  Ja, de plant lokt vlinders en bijen vanwege de zoete geur en de nectar die wordt geproduceerd. Dit maakt de plant aantrekkelijk voor bestuivers in de tuin.

  De Gaultheria roze bes is een waardevolle toevoeging voor de biodiversiteit in de tuin vanwege de bloemen die insecten aantrekken. Het kan helpen bij het aanmoedigen van bestuivers en het creëren van een gezonde ecologische omgeving. Het is belangrijk om een verscheidenheid aan planten aan te planten om de biodiversiteit te ondersteunen.

  De Gaultheria roze bes bloeit in de maanden mei en juni en de bloei duurt ongeveer 2 tot 3 weken.

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven bij warm weer. Zorg ervoor dat de grond goed vochtig blijft.

  Ja, de vruchten van deze plant zijn eetbaar en kunnen rauw worden gegeten of worden verwerkt in jams en desserts. Het plant wordt vaak geteeld vanwege zijn decoratieve bessen en geurige bladeren. Het is belangrijk om de bessen alleen te consumeren in kleine hoeveelheden, omdat ze mogelijk giftig kunnen zijn in grote hoeveelheden.

  Ja, de Gaultheria roze bes heeft dicht blad dat geluid kan absorberen. Dit maakt de plant een goede keuze voor het dempen van geluid in de tuin.

 • De Gaultheria roze bes kan het beste na de bloei licht gesnoeid worden om de vorm en gezondheid van de plant te behouden. Verwijder dode, beschadigde of zwakke takken en knip eventueel lange scheuten terug om een compacte groei te stimuleren. Snoei niet te diep, zodat de plant voldoende reserves behoudt voor de winter.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar vermijd te veel water geven om wortelrot te voorkomen. Geef water aan de basis van de plant en vermijd natte bladeren om schimmelgroei te voorkomen.

  De Gaultheria roze bes moet worden geplant in goed doorlatende potgrond. Het is belangrijk dat de potgrond vochtig blijft, maar niet te nat. Vermijd het gebruik van compacte of te voedzame potgrond, omdat dit de groei van de plant kan belemmeren.

  De Gaultheria roze bes gedijt het beste in goed doorlatende, zure grond met een hoge vochtigheidsgraad. Zorg ervoor dat de bodem rijk is aan organisch materiaal en vermijd zware, compacte grondsoorten. Het is belangrijk om de bodem regelmatig te voorzien van mulch om de juiste zuurtegraad te behouden.

  De Gaultheria roze bes gedijt het best op een plek in de halfschaduw tot volle schaduw. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en vochtig blijft. Bescherm de plant tegen harde wind en vorst.

  Om de plant te beschermen tegen vorst, is het aan te raden om een dikke laag mulch rond de basis van de plant aan te brengen. Dit zal helpen bij het isoleren van de wortels en het voorkomen van bevriezing. Ook kan het nuttig zijn om de plant af te dekken met een doek of vliesdoek tijdens periodes van strenge vorst.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en groeit het beste in vochtige en zure grond. Snoei dode of beschadigde takken in het voorjaar en geef regelmatig water tijdens droge periodes. Voeg eventueel mulch toe om vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken.

  Voor tuinplanten is het belangrijk om in het voorjaar te bemesten met een langzaamwerkende meststof. Gebruik een meststof die speciaal ontwikkeld is voor zuurminnende planten. Overbemesting kan schade toebrengen aan de plant, dus houd de aanbevolen dosering in de gaten.

  Mulchen van de grond rondom deze plant is aan te raden om vocht vast te houden en onkruidgroei te verminderen. Gebruik organisch materiaal zoals compost of houtsnippers. Breng een laag mulch aan van ongeveer 5-7 cm dik.

  De Gaultheria roze bes gedijt het best in een zure bodem met een pH-waarde tussen 4,5 en 5,5. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de bodem zuur genoeg is voor een goede groei en bloei van de plant. Het toevoegen van bodemverbeteraars zoals veenmos kan helpen om de zuurgraad op peil te houden.

  De Gaultheria roze bes kan gevoelig zijn voor bladluizen, spint en andere insecten. Deze kunnen bestreden worden met insecticiden die geschikt zijn voor tuinplanten. Het regelmatig controleren van de plant op plagen kan ook helpen bij het voorkomen van schade.

 • Omschrijving

  De Gaultheria roze bes is een kleine, groenblijvende struik met glanzende bladeren en sierlijke rode bessen. De bessen hebben een zoete en licht zure smaak en zijn geliefd bij vogels en zoogdieren. Deze plant bloeit in de zomer met kleine, witte bloemen die een heerlijke geur verspreiden. De Gaultheria roze bes gedijt goed in vochtige, zure bodems en kan zowel in de volle zon als in de schaduw groeien. Het is een prachtige toevoeging aan de tuin of als bodembedekker in borders.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.