Rubus

Rubus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Rubus is een geslacht van planten uit de rozenfamilie, waartoe onder andere frambozen en bramen behoren. Deze planten hebben doornige stengels en kunnen kruipend of rechtopstaand groeien. De bladeren zijn vaak samengesteld en hebben een grof getande rand. Rubus produceert eetbare vruchten, zoals sappige frambozen en zoete bramen. Veel soorten van Rubus zijn inheems in Europa en worden vaak in tuinen gekweekt vanwege hun smakelijke vruchten.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant Rubus is niet groenblijvend. Het verliest zijn blad in de herfst en blijft kaal gedurende de winter. Het is een bladverliezende tuinplant.

  De plant is goed winterhard en kan over het algemeen temperaturen tot -15 graden Celsius verdragen. Het is aan te raden om de plant bij strenge vorst extra bescherming te bieden, zoals door af te dekken met vliesdoek of bladeren. In de winterperiode is het belangrijk dat de grond rondom de plant niet te langdurig bevroren is.

  Ja, deze plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud en vereist weinig speciale zorg. Zorg voor voldoende water en zonlicht en snoei indien nodig om de groei te stimuleren. Over het algemeen is de plant goed bestand tegen verschillende weersomstandigheden.

  "Rubus" heeft meestal voldoende ruimte nodig om zich uit te breiden en te groeien. Zorg ervoor dat de plant genoeg plek heeft om zich te verspreiden en te klimmen. Houd rekening met de volwassen grootte van de plant bij het planten in de tuin.

  Deze plant groeit het best in de volle zon, maar kan ook goed gedijen in de halfschaduw. Te veel schaduw kan de groei en bloei echter belemmeren. Deze plant heeft minimaal 4-6 uur zonlicht per dag nodig voor optimale groei en bloei.

  Je dient de grond altijd vochtig te houden, vooral tijdens warme periodes. Het is aan te raden om de plant om de dag water te geven. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de grond niet uitdroogt.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de nectar in de bloemen. Het is een belangrijke voedselbron voor deze insecten. Het planten van deze tuinplant zal helpen bij het bevorderen van de biodiversiteit in de tuin.

  Ja, de plant draagt bij aan de biodiversiteit doordat hij bloemen trekt die insecten aantrekken. Daarnaast biedt de plant beschutting en voedsel voor kleine dieren. Het is een waardevolle toevoeging aan de tuin om de biodiversiteit te bevorderen.

  De plant bloeit meestal in de maanden juni en juli en de bloei kan tot enkele weken duren.

  De plant kan over het algemeen goed tegen de volle zon. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven bij warm weer. Sommige soorten kunnen ook gedijen in halfschaduw.

  Sommige soorten van deze plant zijn eetbaar, zoals de framboos en de braam. Het is belangrijk om de juiste soort te identificeren voordat je de vruchten consumeert. Daarnaast zijn de bladeren vaak ook gebruikt voor medicinale doeleinden.

  Ja, de bladeren en de takken van de plant kunnen geluid absorberen en dempen, waardoor het geluid in de directe omgeving van de plant wordt verminderd. Het effect van geluidsdemping kan variëren afhankelijk van de grootte en dichtheid van de plant. Over het algemeen kunnen grotere en dichtere planten meer geluid absorberen.

 • Het snoeien van deze plant dient plaats te vinden na de bloei in de zomer of in het vroege voorjaar. Verwijder oud hout en dun de plant uit door enkele van de oudere takken bij de basis weg te snoeien. Knip de overgebleven takken tot ongeveer 25 cm boven de grond.

  Rubus heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet te drassig. Geef water aan de wortels en vermijd het natmaken van het blad om schimmel te voorkomen.

  Rubus heeft behoefte aan goed doorlatende potgrond met een licht zure pH-waarde. Zorg voor voldoende voedingsstoffen in de potgrond, zoals organische meststoffen. Gebruik geen zware kleigrond, omdat dit de drainage kan belemmeren.

  De plant gedijt het beste in een goed doorlatende en vochtige bodem. Het is belangrijk dat de bodem rijk is aan organisch materiaal. Zorg ervoor dat de grond een neutrale tot licht zure pH-waarde heeft.

  Rubus groeit het best op een zonnige tot halfschaduwrijke plek. Zorg voor een goed doorlatende grond die humusrijk is. Bescherm de plant tegen harde wind om beschadiging te voorkomen.

  Voor Tuinplanten van deze soort is het belangrijk om in de winter de plant te beschermen tegen vorst door bijvoorbeeld een laagje mulch rond de wortels aan te brengen en de plant af te dekken met bijvoorbeeld vliesdoek. Zo blijft de plant beschermd tegen extreme weersomstandigheden en zal hij gezond en sterk de winter doorkomen.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens warme periodes. Snoei dood hout en overbodige scheuten in het voorjaar om de plant gezond te houden. Bemest de plant in het voorjaar met organische meststoffen voor een goede groei.

  Tuinplanten zoals deze profiteren van een bemesting met organische meststoffen in het voorjaar en de zomer. Meng de meststoffen goed in de grond en geef de plant voldoende water na het bemesten. Overbemesting kan leiden tot een verminderde groei en bloei van de plant.

  Mulch is erg gunstig voor deze plantensoort. Het kan helpen bij het vasthouden van vocht in de grond, het onderdrukken van onkruid en het voeden van de plant. Zorg ervoor dat de mulch laag niet te dik is om verstikking van de wortels te voorkomen.

  De plant heeft voorkeur voor een licht zure tot neutrale bodem met een pH-waarde van ongeveer 5,5 tot 7. Een te hoge pH-waarde kan leiden tot moeizame groei en verminderde opname van voedingsstoffen. Het is daarom aan te raden om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig bij te sturen.

  Voor de bestrijding van ongedierte bij deze plant is het aan te raden om regelmatig te controleren op luizen, witte vlieg en spint. Wanneer er sprake is van ongedierte, kunnen deze het beste bestreden worden met insecticiden die specifiek bedoeld zijn voor deze soorten. Het is belangrijk om de plant goed te blijven monitoren om een eventuele nieuwe plaag tijdig te kunnen aanpakken.

 • Omschrijving

  Rubus is een geslacht van planten uit de rozenfamilie, waartoe onder andere frambozen en bramen behoren. Deze planten hebben doornige stengels en kunnen kruipend of rechtopstaand groeien. De bladeren zijn vaak samengesteld en hebben een grof getande rand. Rubus produceert eetbare vruchten, zoals sappige frambozen en zoete bramen. Veel soorten van Rubus zijn inheems in Europa en worden vaak in tuinen gekweekt vanwege hun smakelijke vruchten.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.