Acer

Acer

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Acer, ook wel de Esdoorn genoemd, is een boom die bekend staat om zijn opvallende handvormige bladeren en prachtige herfstkleuren. De boom kan variëren in grootte van een struik tot een grote boom, afhankelijk van het soort. Acer bomen komen in verschillende soorten en variëteiten voor, zoals de Japanse Esdoorn en de Noorse Esdoorn. Ze gedijen goed in gematigde klimaten en staan vaak in parken en tuinen vanwege hun decoratieve waarde. Sommige soorten Acer produceren ook zaden die door vogels en eekhoorns worden gegeten.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant is niet groenblijvend. De bladeren van deze plant verkleuren en vallen af in de herfst. Het is een bladverliezende tuinplant.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen bij lagere temperaturen om vorstschade te voorkomen. In de winterperiode is het aan te raden om de plant af te dekken met bijvoorbeeld vliesdoek.

  De plant heeft gematigd onderhoud nodig en gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende grond. Het is belangrijk om regelmatig te snoeien om de vorm en gezondheid van de plant te behouden. Over het algemeen is het een sterke en makkelijk te onderhouden plant in de tuin.

  De Acer heeft voldoende ruimte nodig om goed te kunnen groeien en zich te ontwikkelen. Zorg voor een ruime plek in de tuin waar de plant zich vrij kan vertakken en genoeg zonlicht kan ontvangen. Houd rekening met de uiteindelijke grootte van de plant en zorg voor voldoende afstand tot andere planten.

  Deze plant groeit het beste in de volle zon of halfschaduw. In de schaduw kan de groei beperkt zijn en de plant minder goed gedijen. Het is aan te raden om de plant op een zonnige plek te planten voor optimale groei.

  Acer heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet te laten verdrinken. Over het algemeen wordt geadviseerd om 1-2 keer per week water te geven, afhankelijk van de omgevingstemperatuur en luchtvochtigheid.

  Ja, de plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de zoete nectar die wordt afgescheiden. De bloemen van deze plant zijn aantrekkelijk voor bestuivers zoals bijen en vlinders. Hierdoor zorgt de plant voor een levendige en kleurrijke tuin vol met fladderende insecten.

  Ja, de plant draagt bij aan de biodiversiteit in de tuin door bijen en andere insecten aan te trekken met zijn nectarrijke bloemen. Daarnaast biedt de plant beschutting aan kleine dieren en insecten, wat de diversiteit in de tuin bevordert.

  De Acer bloeit meestal in de maanden april en mei en de bloei duurt enkele weken. Tijdens deze periode verschijnen er opvallende bloemen aan de boom.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste in een zonnige locatie. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven tijdens warme periodes om uitdroging te voorkomen. Het is raadzaam om de plant te beschermen tegen felle middagzon in het heetst van de dag.

  Nee, de plant is niet eetbaar. Sommige soorten van deze plant kunnen giftig zijn voor mensen en dieren. Het wordt aanbevolen om de plant niet te consumeren.

  Ja, bladeren van deze plant absorberen geluid en verminderen dus geluidshinder. Het is daarom een goede keuze voor het dempen van geluid in een tuin of binnenshuis.

 • De plant kan het beste gesnoeid worden in de late herfst of vroege winter. Verwijder dode of beschadigde takken en dun de plant indien nodig uit. Vermijd snoeien tijdens het groeiseizoen om bloeden te voorkomen.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond niet uitdroogt maar ook niet te nat wordt. Geef de plant water aan de basis van de stam om schimmelvorming te voorkomen.

  De plant gedijt het beste in goed doorlatende potgrond die rijk is aan voedingsstoffen. Zorg ervoor dat de potgrond niet te nat wordt, dit kan leiden tot wortelrot. Regelmatig voeden met meststoffen geschikt voor tuinplanten zal de groei en bloei bevorderen.

  Acer heeft een voorkeur voor een goed doorlatende bodem en een gematigd vochtige grond. Het is belangrijk dat de bodem voedzaam is en een neutrale tot licht zure pH heeft. Zorg ervoor dat de plant voldoende voedingsstoffen uit de bodem kan opnemen voor een gezonde groei.

  De Acer gedijt het beste op een standplaats met halfschaduw tot schaduw. Zorg voor een vochtige en goed doorlatende grond. Bescherm de plant tegen harde wind en felle zon.

  In de winter heeft de plant bescherming nodig tegen vorst. Dit kan gedaan worden door de plant in te pakken met jute of vliesdoek. Een laag mulch rond de plant kan ook helpen om de wortels te beschermen tegen kou.

  Deze tuinplant gedijt goed in vochtige, goed doorlatende grond en heeft regelmatig water nodig tijdens droge periodes. Snoei dode of beschadigde takken in het voorjaar om de gezondheid van de plant te bevorderen. Bemest de plant in het voorjaar met organische meststoffen voor een optimale groei en bloei.

  Tuinplanten zoals Acer hebben regelmatig voeding nodig in de vorm van organische meststoffen. Het is aan te raden om in het voorjaar en najaar te bemesten voor een gezonde groei en bloei. Gebruik bij voorkeur een meststof speciaal voor bladverliezende bomen en struiken.

  Mulch is een laag organisch materiaal die rond de plant wordt gelegd om vocht vast te houden, de grond te beschermen tegen erosie en onkruidgroei te verminderen. Mulch kan bestaan uit materiaal zoals houtsnippers, stro, bladeren of compost. Het zorgt ervoor dat de plant beter groeit en beschermd blijft tegen extreme temperaturen.

  Tuinplanten zoals de Acer gedijen het beste in een bodem met een licht zure tot neutrale pH-waarde. Het is daarom belangrijk dat de bodem niet te basisch is. Een pH-waarde tussen de 5.5 en 7.5 is ideaal voor deze plantensoort.

  Om ongedierte te bestrijden kunt u gebruik maken van biologische bestrijdingsmiddelen, zoals roofmijten of lieveheersbeestjes. Ook kunt u de plant regelmatig controleren op eventueel aanwezig ongedierte en indien nodig handmatig verwijderen. Zorg daarnaast voor een goede beluchting en drainage om de kans op ongedierte te verkleinen.

 • Omschrijving

  De Acer, ook wel de Esdoorn genoemd, is een boom die bekend staat om zijn opvallende handvormige bladeren en prachtige herfstkleuren. De boom kan variëren in grootte van een struik tot een grote boom, afhankelijk van het soort. Acer bomen komen in verschillende soorten en variëteiten voor, zoals de Japanse Esdoorn en de Noorse Esdoorn. Ze gedijen goed in gematigde klimaten en staan vaak in parken en tuinen vanwege hun decoratieve waarde. Sommige soorten Acer produceren ook zaden die door vogels en eekhoorns worden gegeten.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.