Caryopteris

Caryopteris

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Caryopteris, ook bekend als blauwe spirea, is een struik met kleine bladverliezende bladeren en blauwe bloemen die in trossen groeien. Deze plant bloeit in de late zomer en herfst en trekt vlinders en bijen aan. Caryopteris gedijt het beste in goed doorlatende grond en volle zon. Het is een makkelijk te onderhouden plant die weinig snoei nodig heeft. Caryopteris kan worden gebruikt als borderplant of als accent in de tuin.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Caryopteris is niet groenblijvend. Het verliest zijn blad in de winter en komt in het voorjaar weer tot bloei. Het is een bladverliezende struik.

  Tuinplanten in de Caryopteris familie zijn over het algemeen winterhard tot ongeveer -15°C. Ze kunnen dus lichte vorst verdragen en hebben bescherming nodig bij strenge winters. Het is dus belangrijk om ze goed te beschermen tijdens koude periodes.

  Caryopteris is een vrij gemakkelijk te onderhouden plant. Het vereist af en toe snoeien en regelmatig water geven. Zolang de juiste grond en zonlichtniveaus worden gehandhaafd, zal de plant goed gedijen.

  Caryopteris heeft graag voldoende ruimte om volledig te kunnen groeien. Zorg ervoor dat de plant voldoende licht en lucht krijgt en plant hem op een afstand van ongeveer 60 cm tot 1 meter van andere planten. Zorg ervoor dat de plant niet te veel wordt overschaduwd en voldoende ruimte heeft om zich te ontwikkelen.

  Nee, Caryopteris groeit het beste in de volle zon en heeft minstens zes uur direct zonlicht per dag nodig om goed te gedijen. In de schaduw kan de groei belemmerd worden en kan de plant minder bloemen produceren. Het is daarom aan te raden om Caryopteris op een zonnige plek te planten voor een optimale groei en bloei.

  Caryopteris heeft matig water nodig en moet regelmatig worden bewaterd, vooral tijdens droge periodes. Controleer regelmatig de grond en geef water als de bovenste laag droog aanvoelt. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar vermijd dat de wortels in water blijven staan.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de bloemen die nectar bevatten. Het is daarom een populaire keuze voor tuinen en borders om de biodiversiteit te bevorderen. Vaak worden de bloemen van deze plant bezocht door vlinders en bijen vanwege de overvloedige nectar die ze produceren.

  Ja, de plant Caryopteris is goed voor biodiversiteit vanwege de aantrekking van bijen, vlinders en andere insecten. De bloemen bieden voedsel en onderdak aan verschillende soorten nuttige insecten. Het bevordert zo de diversiteit van planten en dieren in de tuin.

  Deze plant bloeit meestal van juli tot september en de bloeiperiode duurt ongeveer 6 tot 8 weken.

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon en heeft minimaal 6 tot 8 uur direct zonlicht per dag nodig om goed te gedijen. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven bij warm weer om uitdroging te voorkomen.

  Nee, de plant Caryopteris is niet eetbaar. Het wordt vaak geteeld als tuinplant vanwege de mooie bloemen en geur. Eetbare planten zijn meer geschikt voor consumptie.

  Ja, Caryopteris heeft het vermogen om geluid te dempen vanwege zijn dichte bladerdek en stengels. Het is een goede keuze voor het creëren van een rustige en vredige omgeving in uw tuin.

 • Om de plant gezond te houden en de bloei te bevorderen, is het belangrijk om Caryopteris jaarlijks in het voorjaar te snoeien. Verwijder dode takken en knip de plant terug tot ongeveer 10-15 cm boven de grond. Zorg ervoor dat de snoeischaar scherp is om schade aan de plant te voorkomen.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet te nat. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant om schimmelvorming te voorkomen.

  Caryopteris gedijt goed in goed doorlatende potgrond met een neutrale pH-waarde. Zorg ervoor dat de potgrond niet te nat is, om wortelrot te voorkomen. Een mengsel van universele potgrond met wat scherp zand is ideaal voor deze plant.

  Caryopteris groeit het best in goed doorlatende grond die licht vochtig is. Zorg ervoor dat de bodem rijk is aan organisch materiaal en een neutrale tot licht zure pH heeft. Vermijd natte, zware grond en zorg voor een goede afwatering om wortelrot te voorkomen.

  De Caryopteris gedijt het best op een zonnige standplaats in goed doorlatende grond. De plant kan ook groeien in lichtzure tot neutrale bodems. Zorg ervoor dat de plant beschut staat tegen harde wind.

  Om Caryopteris te beschermen tegen vorst in de winter, kun je een laag mulch rond de basis van de plant aanbrengen. Het is ook aan te raden om de plant te beschermen tegen harde wind en hevige regenval. Daarnaast is het goed om te onthouden dat Caryopteris van nature winterhard is en meestal goed bestand is tegen koudere temperaturen.

  De plant moet regelmatig gesnoeid worden om de vorm te behouden en de bloei te stimuleren. Het is belangrijk om de plant in het voorjaar te bemesten met een algemene meststof. Daarnaast is het aan te raden om de plant goed water te geven, vooral tijdens droge periodes.

  Tuinplanten zoals deze hebben behoefte aan een regelmatige bemesting met een universele meststof. Het is belangrijk om dit in het voorjaar te doen voor een gezonde groei en bloei. Pas op met te veel meststof, dit kan de plant beschadigen.

  Het is raadzaam om de grond rondom deze plant te mulchen met bijvoorbeeld boomschors of compost om vocht vast te houden en onkruidgroei te onderdrukken. Mulch kan ook helpen om de wortels van de plant te beschermen tegen extreme temperaturen en helpt bij het behouden van een gezonde bodemstructuur. Het aanbrengen van mulch is vooral nuttig in het voorjaar en het najaar.

  Caryopteris gedijt het beste in een neutrale tot licht zure bodem met een pH-waarde tussen 6,0 en 7,0. Een te hoge zuurgraad kan leiden tot problemen met de groei en gezondheid van de plant. Het is daarom belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen.

  Te voorkomen plagen bij planten in de tuin zijn bijvoorbeeld bladluizen, trips en spint. Om deze plagen te bestrijden kan er gebruik gemaakt worden van natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes, sluipwespen en roofmijten. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig de planten te controleren en aangetaste delen indien nodig te verwijderen.

 • Omschrijving

  Caryopteris, ook bekend als blauwe spirea, is een struik met kleine bladverliezende bladeren en blauwe bloemen die in trossen groeien. Deze plant bloeit in de late zomer en herfst en trekt vlinders en bijen aan. Caryopteris gedijt het beste in goed doorlatende grond en volle zon. Het is een makkelijk te onderhouden plant die weinig snoei nodig heeft. Caryopteris kan worden gebruikt als borderplant of als accent in de tuin.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.