Cornus

Cornus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Cornus, ook wel bekend als de kornoelje, is een struik of kleine boom die bekend staat om zijn opvallende bloemen en vruchten. De bloemen zijn meestal wit of roze en bloeien in het voorjaar, gevolgd door helderrode vruchten in de zomer. De bladeren van de Cornus zijn vaak groen van kleur en verkleuren in de herfst naar prachtige tinten rood, oranje en paars. Deze plant gedijt goed in vochtige, goed doorlatende grond en kan zowel in de zon als halfschaduw groeien. De Cornus is geliefd vanwege zijn sierlijke uitstraling en is een mooie toevoeging aan tuinen en landschappen.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant is niet groenblijvend. Het blad van de plant zal in de herfst verkleuren en in de winter afvallen. Het betreft een bladverliezende plant.

  De plant is winterhard tot ongeveer -20 graden Celsius. In strenge winters kan het nodig zijn om extra bescherming te bieden, zoals mulch of een beschermende doek. Het is belangrijk om de plant goed voor te bereiden op de koude wintermaanden.

  De plant is over het algemeen gemakkelijk in onderhoud en heeft weinig speciale verzorging nodig. Regelmatig snoeien is voldoende om de plant gezond te houden. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven, vooral tijdens droge periodes.

  Voor deze plant is een ruime plek met voldoende ruimte voor de wortels ideaal. Zorg ervoor dat de plant genoeg ruimte heeft om te groeien en zich goed te ontwikkelen. Houd rekening met de volwassen grootte van de plant bij het bepalen van de ruimte die nodig is.

  Deze plant groeit het beste in de volle zon tot halfschaduw. In de schaduw kan de groei belemmerd worden en kunnen minder bloemen en bladeren gevormd worden. Het is dus aan te raden om deze plant in een zonnige plek te planten.

  Tuinplanten zoals de Cornus hebben gemiddeld eens per week water nodig, afhankelijk van de weersomstandigheden en bodemvochtigheid. Controleer regelmatig de grond voordat je water geeft om overbewatering te voorkomen. Tijdens warme periodes kan het nodig zijn vaker water te geven.

  Ja, Cornus trekt vlinders en bijen aan vanwege de nectar en het stuifmeel dat het produceert. Het is daarom een goede keuze voor tuinen die deze insecten willen aantrekken.

  Ja, Cornus draagt bij aan de biodiversiteit door het bieden van voedsel en schuilplaatsen voor insecten en vogels. Het zorgt voor variatie in de tuin en helpt bij het aantrekken van verschillende soorten dieren. Bovendien kunnen bijen en andere bestuivers profiteren van de bloemen.

  Cornus bloeit van april tot juni en de bloei kan ongeveer 2 tot 4 weken duren.

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het best in een zonnige omgeving. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven tijdens droge periodes. Planten in de volle grond kunnen beter tegen de volle zon dan planten in een pot.

  De plant is niet eetbaar voor mensen. Echter, sommige soorten worden gebruikt als voedsel voor vogels. Het is belangrijk om te voorkomen dat mensen delen van de plant consumeren.

  Ja, de plant heeft het vermogen om geluid te dempen door geluidsgolven op te vangen en te absorberen. Het dichte bladerdek en de structuur van de plant helpen om geluid te dempen in de omgeving. Dit maakt het een goede keuze als tuinplant voor het verminderen van geluidshinder.

 • Het snoeien van deze plant kan het beste worden gedaan in het vroege voorjaar, voordat de nieuwe groei begint. Verwijder dode, beschadigde of kruisende takken om de vorm en gezondheid van de plant te behouden. Knip takken vlak boven een knop of vertakking af voor het beste resultaat.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond niet uitdroogt, maar ook niet te nat wordt. Gebruik bij voorkeur regenwater of lauw kraanwater om de plant te bewateren.

  Voor de Tuinplanten heeft de Cornus plant vochtige en goed doorlatende potgrond nodig. Zorg ervoor dat de potgrond niet te nat wordt, om wortelrot te voorkomen. Meng eventueel wat grit door de potgrond voor een betere drainage.

  De bodemkwaliteit voor Cornus moet goed doorlatend zijn en bij voorkeur licht zuur tot neutraal zijn. Zorg voor een vruchtbare bodem met voldoende voedingsstoffen. Vermijd te natte grond, dit kan leiden tot wortelrot.

  Cornus gedijt het beste op een standplaats in de volle zon tot halfschaduw. De grond moet goed doorlatend en vochtig zijn. Zorg ervoor dat de plant beschermd is tegen harde wind.

  Om de plant te beschermen tegen kou en vorst, kan je een dikke laag mulch rond de basis van de plant aanbrengen. Je kan ook gebruik maken van een vorstbeschermingsdoek om de plant af te dekken tijdens koudere temperaturen. Zorg er wel voor dat de plant voldoende licht en luchtcirculatie krijgt.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en is redelijk winterhard. Snoei regelmatig dode takken weg om de gezondheid van de plant te bevorderen. Geef de plant voldoende water, vooral tijdens droge periodes.

  Tuinplanten zoals Cornus hebben behoefte aan bemesting in het voorjaar, voordat de groeiperiode begint. Gebruik een meststof die rijk is aan stikstof, fosfor en kalium om de gezonde groei te bevorderen. Overbemesting moet worden vermeden om schade aan de plant te voorkomen.

  Mulch helpt bij het vasthouden van vocht en voorkomt onkruid in de tuin. Het is belangrijk om jaarlijks een laag mulch van 5-10 cm aan te brengen rondom de plant. Gebruik organisch materiaal zoals boomschors of compost voor een goede groei en gezondheid van de plant.

  De meeste planten in de familie Cornaceae geven de voorkeur aan neutrale tot licht zure bodems met een pH tussen 5,5 en 7,0. Een bodemtest kan worden uitgevoerd om de exacte pH van de bodem te bepalen en eventuele aanpassingen te maken indien nodig. Het is belangrijk om de bodem regelmatig te controleren en de pH-waarde in het ideale bereik te houden voor een optimale groei van de plant.

  Voor het bestrijden van ongedierte op deze soort tuinplanten kun je overwegen om natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes in te zetten. Ook kun je preventieve maatregelen nemen door regelmatig de planten te inspecteren en eventuele plagen handmatig te verwijderen. Als het probleem ernstiger is, zijn er ook milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen beschikbaar.

 • Omschrijving

  Cornus, ook wel bekend als de kornoelje, is een struik of kleine boom die bekend staat om zijn opvallende bloemen en vruchten. De bloemen zijn meestal wit of roze en bloeien in het voorjaar, gevolgd door helderrode vruchten in de zomer. De bladeren van de Cornus zijn vaak groen van kleur en verkleuren in de herfst naar prachtige tinten rood, oranje en paars. Deze plant gedijt goed in vochtige, goed doorlatende grond en kan zowel in de zon als halfschaduw groeien. De Cornus is geliefd vanwege zijn sierlijke uitstraling en is een mooie toevoeging aan tuinen en landschappen.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.