Cytisus scoparius

Cytisus (Scoparius Grp)

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Cytisus scoparius, ook bekend als bezemstruik, is een veelvoorkomende plant in Europa en Noord-Amerika. De plant heeft fijne, groene bladeren en produceert heldergele bloemen met een zoete geur in de lente en zomer. Het is een struik die tot ongeveer 2 meter hoog kan groeien en een dichte, vertakte structuur heeft. Cytisus scoparius gedijt het beste in zonnige, goed doorlatende grond en is droogtetolerant. De bezemstruik is geliefd om zijn decoratieve waarde in de tuin en trekt ook bijen en andere bestuivers aan.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant verliest zijn bladeren in de herfst en winter. Het is een bladverliezende plant.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant tijdens strenge vorst te beschermen. Het is raadzaam om de plant bij temperaturen onder -10 graden Celsius af te dekken of naar een beschutte plek te verplaatsen.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en is bestand tegen droogte. Het is belangrijk om regelmatig oude takken te snoeien. Verder gedijt de plant goed op een zonnige standplaats in goed doorlatende grond.

  De plant heeft voldoende ruimte nodig om zich uit te kunnen spreiden en te groeien. Zorg ervoor dat er genoeg ruimte is voor de wortels om zich te ontwikkelen. Houd rekening met de uiteindelijke omvang van de plant bij het bepalen van de ruimte die nodig is.

  Cytisus scoparius groeit het beste in de volle zon en zal het minder goed doen in de schaduw. Het is belangrijk om de plant voldoende zonlicht te geven voor een gezonde groei. Als de plant onvoldoende zonlicht ontvangt, kan dit de bloei en groei van de plant belemmeren.

  De plant heeft gemiddeld 1 tot 2 keer per week water nodig, afhankelijk van de weersomstandigheden en de standplaats. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar niet te nat. Overmatig water geven kan leiden tot wortelrot.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de aanwezigheid van nectar en pollen in de bloemen. Het is een goede keuze om biodiversiteit in de tuin te bevorderen.

  Ja, de plant is goed voor biodiversiteit omdat het insecten aantrekt met zijn bloemen en nectar. Daarnaast biedt het schuilplaats en voedsel voor vogels en andere dieren. Het draagt zo bij aan een divers ecosysteem in de tuin.

  De plant bloeit van mei tot juli en de bloei kan tot twee maanden duren.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een zonnige standplaats. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven tijdens warme periodes om uitdroging te voorkomen. De plant kan goed groeien en bloeien in de volle zon.

  Nee, Cytisus scoparius is niet eetbaar. Het is giftig bij inname en kan leiden tot braken, buikpijn en verwardheid. Het wordt voornamelijk gebruikt als decoratieve tuinplant.

  Ja, de plant heeft het vermogen om geluid te dempen door de bladeren en takken geluid te laten absorberen. Het dichte bladerdak kan geluidsgolven absorberen en verminderen. Het kan daarom een bijdrage leveren aan het verminderen van geluidsoverlast in een tuinomgeving.

 • Om de plant gezond en mooi te houden, is het raadzaam om na de bloei te snoeien. Verwijder dode of beschadigde takken en knip eventuele uitlopers weg. Snoei niet te rigoureus, zodat de plant voldoende tijd heeft om te herstellen en nieuwe bloemen te vormen.

  De plant houdt van een licht vochtige grond, dus geef regelmatig water maar zorg ervoor dat de wortels niet constant in het water staan. Laat de grond tussen gietbeurten in licht opdrogen om wortelrot te voorkomen. Geef in de herfst en winter minder water dan in de lente en zomer.

  Kies voor een goed doorlatende potgrond, bij voorkeur meng je dit met wat zand en grind. Zorg ervoor dat de pot waarin je de plant plaatst voldoende drainagegaten heeft. Geef regelmatig water en vermijd dat de grond uitdroogt.

  Deze plant groeit het beste in goed doorlatende grond met een neutrale tot licht zure pH. Het is belangrijk dat de bodem niet te vochtig is, om wortelrot te voorkomen. Zorg voor een bodem met voldoende voedingsstoffen voor een gezonde groei.

  Deze plant gedijt het best op een zonnige plek met goed doorlatende grond. Het is belangrijk dat de standplaats beschut is tegen harde wind. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om te groeien en zich te ontwikkelen.

  Voor deze plant is winterbescherming aan te raden in de vorm van een dikke laag mulch of bladeren rond de basis van de plant. Ook kan een beschermende doek of hoes worden gebruikt tijdens extreme koude periodes. Zorg ervoor dat de plant goed water krijgt voordat de vorst begint om uitdroging te voorkomen.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en kan goed tegen droogte. Snoei na de bloei om de vorm en bloei te behouden. Zorg voor goed doorlatende grond en voldoende zonlicht.

  Tuinplanten zoals deze plant hebben baat bij een bemesting met een evenwichtige meststof in het voorjaar. Geef de plant geen extra voeding tijdens de bloeiperiode om te voorkomen dat de bloei vermindert. Overbemesting kan leiden tot een ophoping van zouten in de grond, wat schadelijk kan zijn voor de plant.

  Mulchen met een laagje organisch materiaal zoals compost of bladeren helpt vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken. Het beschermt ook de wortels tegen temperatuurschommelingen en verbetert de bodemstructuur. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet te dicht bij de stam van de plant wordt gelegd om rotten te voorkomen.

  De optimale zuurgraad voor deze plant is neutraal tot licht zuur (pH 6,0-7,0). Een bodemtest kan helpen om de juiste zuurgraad te bepalen. Het is belangrijk om de bodem regelmatig te testen en indien nodig te bemesten of kalk toe te voegen.

  De plant is gevoelig voor bladluizen en spint. Om ongedierte te bestrijden, kun je natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes gebruiken of een milieuvriendelijk insecticide toepassen. Houd de plant goed in de gaten en neem maatregelen zodra je ongedierte opmerkt.

 • Omschrijving

  Cytisus scoparius, ook bekend als bezemstruik, is een veelvoorkomende plant in Europa en Noord-Amerika. De plant heeft fijne, groene bladeren en produceert heldergele bloemen met een zoete geur in de lente en zomer. Het is een struik die tot ongeveer 2 meter hoog kan groeien en een dichte, vertakte structuur heeft. Cytisus scoparius gedijt het beste in zonnige, goed doorlatende grond en is droogtetolerant. De bezemstruik is geliefd om zijn decoratieve waarde in de tuin en trekt ook bijen en andere bestuivers aan.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.