Elaeagnus

Elaeagnus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Elaeagnus is een struik met zilvergrijs blad en kleine bloemen die vaak onopvallend zijn, maar wel sterk ruiken. De plant kan zowel in de volle zon als in de halfschaduw groeien en is winterhard. Elaeagnus staat bekend om zijn droogtetolerantie en kan goed gedijen in arme grond. Naast zijn decoratieve waarde wordt Elaeagnus ook vaak gebruikt als haagplant vanwege zijn dichte groei. Sommige soorten Elaeagnus produceren eetbare vruchten die rijk zijn aan vitaminen en mineralen.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de plant is groenblijvend en behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar. Dit betekent dat hij ook in de winter zijn bladeren behoudt.

  De Tuinplanten behoren tot de categorie van planten die winterhard zijn tot ongeveer -15 graden Celsius. Deze planten kunnen dus zonder problemen overleven in ons klimaat tijdens de wintermaanden. Het is belangrijk om de planten wel goed te beschermen tegen extreme kou.

  De plant is over het algemeen gemakkelijk in onderhoud en vereist weinig verzorging. Het is een sterke plant die goed kan gedijen in verschillende omstandighheden. Regelmatig water geven en snoeien is voldoende om de plant gezond te houden.

  De Elaeagnus heeft gemiddeld genoeg ruimte nodig om volledig te kunnen groeien en zich te ontwikkelen. Het is belangrijk om voldoende ruimte rondom de plant vrij te houden, zodat deze niet belemmerd wordt in zijn groei. Houd rekening met de toekomstige grootte van de plant bij het bepalen van de benodigde ruimte.

  Deze plant groeit het beste in de volle zon tot halfschaduw, maar kan ook redelijk goed groeien in de schaduw. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is en geef regelmatig water om de groei te bevorderen. In de schaduw kan de groei echter langzamer zijn dan in de volle zon.

  Over het algemeen heeft deze plant één tot twee keer per week water nodig, afhankelijk van de temperatuur en luchtvochtigheid. Het is belangrijk om de grond goed te laten opdrogen tussen de gietbeurten om wortelrot te voorkomen.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de geur en nectar die het produceert. Het is een populaire keuze voor tuiniers die willen bijdragen aan de biodiversiteit in hun tuin. De bloemen van deze plant zijn vaak te zien fladderen en zoemen met activiteit van vlinders en bijen.

  Ja, de plant Elaeagnus draagt bij aan de biodiversiteit in de tuin omdat het bloemen produceert die bestuivende insecten zoals bijen aantrekken. Daarnaast kan de plant ook dienen als schuilplaats voor kleine dieren en vogels. Tot slot draagt de plant bij aan de diversiteit in beplanting in de tuin, wat gunstig is voor het ecosysteem.

  De plant bloeit meestal in de maanden september en oktober. De bloei kan ongeveer 2 tot 3 weken duren.

  De plant kan goed tegen de volle zon en is geschikt voor zonnige standplaatsen. Het is belangrijk dat de plant voldoende water krijgt, vooral bij warm weer. Verder verdraagt de plant ook droge grond goed.

  Sommige soorten van deze plant zijn eetbaar, zoals elaeagnus multiflora. De vruchten kunnen rauw gegeten worden of verwerkt worden in jams en gebak. Het is belangrijk om alleen de eetbare soorten te consumeren en de giftige soorten te vermijden.

  Ja, de bladeren van deze plant kunnen geluid absorberen en daarmee de omgeving geluidsdempend maken. Het kan helpen om geluidsoverlast te verminderen in bijvoorbeeld een tuin of op een balkon. Planten met grote bladeren en dichte groei zorgen over het algemeen voor meer geluidsdemping.

 • Je kunt de plant in het voorjaar snoeien om de vorm te behouden en te voorkomen dat hij te groot wordt. Verwijder dode takken en knip takken tot de grond af als ze te lang zijn geworden. Snoei nooit meer dan een derde van de plant tegelijk.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft maar niet te drassig. Geef bij voorkeur water aan de wortels en vermijd bladbesproeiing om schimmelziekten te voorkomen.

  Voor Tuinplanten zoals Elaeagnus is het belangrijk om goede potgrond te gebruiken. Kies voor een luchtige en voedzame potgrond die goed water doorlaat. Verpot de plant indien nodig om de paar jaar voor optimale groei.

  De plant gedijt het beste in goed doorlatende, lichtzure grond. Een bodem met een gemiddelde vochtigheid en een neutrale pH-waarde is ideaal voor optimale groei en bloei. Het is belangrijk dat de grond voldoende voedingsstoffen bevat en niet te compact is.

  De Elaeagnus plant gedijt het beste op een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is om wortelrot te voorkomen. Deze plant kan goed geplant worden in borders, perken of als haag.

  Voor de winterbescherming van deze plant is het aan te raden om een mulchlaag aan te brengen rond de wortels en de plant af te dekken met een vliesdoek tijdens vorstperiodes. Zorg er ook voor dat de plant op een beschutte plek staat en niet blootgesteld wordt aan harde wind.

  De plant moet jaarlijks gesnoeid worden om zijn vorm te behouden en de groei te stimuleren. Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Gebruik organische meststoffen in het voorjaar voor een gezonde groei.

  Tuinplanten zoals Elaeagnus hebben behoefte aan regelmatige bemesting in het groeiseizoen. Gebruik een speciale meststof voor tuinplanten om de groei en gezondheid van de plant te stimuleren. Bemest de plant volgens de instructies op de verpakking voor optimale resultaten.

  Mulch helpt bij het vasthouden van vocht en het onderdrukken van onkruid rond de wortels van deze plant. Het is belangrijk om jaarlijks een verse laag mulch aan te brengen om de gezondheid van de plant te bevorderen. Geschikte mulchmaterialen zijn bijvoorbeeld houtsnippers, compost of boomschors.

  De ideale zuurgraad van de bodem voor deze tuinplanten is licht zuur tot neutraal, met een pH-waarde tussen 6,0 en 7,5. Het is belangrijk dat de bodem goed doorlatend is en niet te nat wordt. Het regelmatig testen van de bodem zal helpen om de juiste omstandigheden voor deze planten te behouden.

  Voor Tuinplanten in het algemeen kunnen veel voorkomende plagen zoals bladluizen, spintmijten en witte vliegen worden bestreden met insecticiden of natuurlijke roofdieren zoals lieveheersbeestjes. Het regelmatig inspecteren van de planten en het verwijderen van aangetaste bladeren kan helpen plagen onder controle te houden. Daarnaast kunnen planten ook preventief behandeld worden met neemolie om plagen te voorkomen.

 • Omschrijving

  Elaeagnus is een struik met zilvergrijs blad en kleine bloemen die vaak onopvallend zijn, maar wel sterk ruiken. De plant kan zowel in de volle zon als in de halfschaduw groeien en is winterhard. Elaeagnus staat bekend om zijn droogtetolerantie en kan goed gedijen in arme grond. Naast zijn decoratieve waarde wordt Elaeagnus ook vaak gebruikt als haagplant vanwege zijn dichte groei. Sommige soorten Elaeagnus produceren eetbare vruchten die rijk zijn aan vitaminen en mineralen.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.