Escallonia

Overig heesters

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Escallonia is een groenblijvende struik met glanzende bladeren en kleurrijke bloemen die in trossen bloeien. Het is een sierlijke plant die veelal wordt gebruikt als haagplant of als solitaire plant in de tuin. Escallonia komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en gedijt goed in een zonnige standplaats met goed doorlatende grond. De bloemen kunnen variëren in kleur van wit en roze tot rood en trekken vlinders en bijen aan. Escallonia kan goed tegen zoute zeewind en wordt ook vaak langs de kust aangeplant.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, Escallonia is groenblijvend. Dit betekent dat de plant zijn bladeren het hele jaar door behoudt, wat zorgt voor een mooie en volle uitstraling in de tuin. Een ideale keuze voor het creëren van structuur en privacy in de tuin.

  Escallonia is winterhard tot ongeveer -10 graden Celsius. Dit betekent dat de plant redelijk goed bestand is tegen koude temperaturen, maar enige bescherming kan geen kwaad tijdens strenge vorst. Het is aan te raden om de plant in de winter af te dekken met bijvoorbeeld vliesdoek.

  Ja, Escallonia heeft weinig onderhoud nodig en kan goed gedijen in verschillende omstandigheden zoals zonlicht en vochtigheid. Snoeien in het voorjaar bevordert de bloei en zorgt voor een gezonde groei. Het is een sterke en winterharde plant die weinig extra zorg nodig heeft.

  Escallonia heeft ruimte nodig om te groeien, door zijn groei kan hij wel 2 meter hoog en breed worden. Het is belangrijk om voldoende ruimte te geven tussen andere planten en struiken. Het beste is om Escallonia op minstens 60 cm afstand van andere planten te planten.

  Tuinplanten zoals Escallonia groeien het beste in de volle zon of halfschaduw. In de schaduw kan de groei belemmerd worden en de plant minder goed bloeien. Het is daarom aan te raden om de plant op een zonnige plek te planten voor optimale groeiresultaten.

  Tuinplanten zoals deze hebben meestal één tot twee keer per week water nodig, afhankelijk van het weer en de bodem. Het is belangrijk om de grond tussen de gietbeurten licht vochtig te houden. Overmatig water geven kan leiden tot wortelrot.

  Ja, de plant Escallonia is vlinder- en bijenlokkend. De bloemen trekken deze insecten aan vanwege hun nectar. Het is een goede keuze voor een tuin waar biodiversiteit wordt gestimuleerd.

  Ja, Escallonia trekt bijen, vlinders en andere insecten aan, wat bijdraagt aan de biodiversiteit in de tuin. Het biedt beschutting en voedsel voor verschillende dieren en draagt zo bij aan een gezond ecosysteem. Het is een waardevolle toevoeging aan elke tuin voor het ondersteunen van biodiversiteit.

  Deze plant bloeit meestal in de maanden juni tot augustus en de bloei kan enkele weken tot een paar maanden duren. De bloemen van deze plant zijn meestal roze, wit of rood van kleur.

  De plant kan goed tegen de volle zon en houdt van een zonnige standplaats. Het is aan te raden om de plant op een zonnige plek te planten. Water geven is belangrijk, vooral tijdens droge periodes.

  Nee, Escallonia planten zijn niet eetbaar en kunnen zelfs giftig zijn als ze worden geconsumeerd. Het wordt daarom afgeraden om deze planten te eten. Het zijn voornamelijk decoratieve tuinplanten.

  Ja, de Escallonia plant staat erom bekend geluidsdempend te zijn door zijn grote bladeren en dichte groeiwijze. Hierdoor kan de plant helpen om omgevingsgeluiden te absorberen en te verminderen. Het plaatsen van de plant in de tuin kan dus bijdragen aan een rustigere omgeving.

 • Escallonia moet jaarlijks in het voorjaar gesnoeid worden om de vorm en grootte te behouden. Verwijder dode of beschadigde takken en knip de lange scheuten terug om de groei te bevorderen. Het snoeien kan het beste gedaan worden na de bloei, zodat de plant voldoende tijd heeft om te herstellen en nieuwe scheuten te vormen.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet doorweekt. Controleer regelmatig de vochtigheid van de grond door je vinger in de grond te steken.

  Voor Tuinplanten zoals Escallonia is het belangrijk om te zorgen voor goed doorlatende potgrond. Gebruik een potgrond met voldoende voedingsstoffen voor een gezonde groei. Zorg ervoor dat de potgrond niet te nat blijft staan om wortelrot te voorkomen.

  Escallonia gedijt het best in goed doorlatende, vruchtbare grond met een neutrale pH. Zorg ervoor dat de bodem voldoende vochtig is, maar vermijd wateroverlast om wortelrot te voorkomen. Het regelmatig toevoegen van compost kan de bodemkwaliteit verbeteren en de plant gezond houden.

  De plant gedijt het beste op een zonnige standplaats, maar kan ook goed groeien in de halfschaduw. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is en niet te nat blijft staan. Bescherm de plant tegen harde wind om beschadiging van de bladeren te voorkomen.

  Om de plant te beschermen in de winterperiode, is het raadzaam om een mulchlaag van bladeren of stro rond de wortels aan te brengen. Bij strenge vorst kan het ook helpen om de plant af te dekken met vliesdoek of jute. Zorg ervoor dat de plant goed is ingewaterd voordat de vorstperiode begint.

  Snoei de plant na de bloei om de vorm te behouden en de groei te stimuleren. Verwijder regelmatig dode of beschadigde takken. Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes.

  Tuinplanten zoals Escallonia hebben behoefte aan regelmatige bemesting tijdens het groeiseizoen om gezond en sterk te blijven. Het is aan te raden om een speciale meststof voor bloeiende planten te gebruiken, die rijk is aan stikstof, fosfor en kalium. Volg de aanwijzingen op de verpakking voor de juiste dosering en frequentie van bemesting.

  Het is aan te raden om Escallonia te mulchen met organisch materiaal, zoals bladeren, schors of compost, om vocht vast te houden en onkruidgroei te beperken. Mulchen helpt ook om de bodemtemperatuur stabiel te houden en voedingsstoffen langzaam vrij te geven aan de plant. Het mulchen van Escallonia bevordert een gezonde groei en bloei van de plant.

  De Escallonia heeft een voorkeur voor een licht zure tot neutrale bodem met een pH-waarde tussen 5,5 en 7,0. Een te zure of te basische bodem kan leiden tot voedingsproblemen voor de plant en belemmert de opname van voedingsstoffen. Het is daarom belangrijk om de pH-waarde van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig bij te sturen.

  De plant is gevoelig voor aanvallen van bladluizen, spintmijten en schimmels. Om ongedierte te bestrijden, kunnen natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes worden ingezet. Daarnaast kunnen insecticiden op basis van natuurlijke oliën worden gebruikt.

 • Omschrijving

  Escallonia is een groenblijvende struik met glanzende bladeren en kleurrijke bloemen die in trossen bloeien. Het is een sierlijke plant die veelal wordt gebruikt als haagplant of als solitaire plant in de tuin. Escallonia komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en gedijt goed in een zonnige standplaats met goed doorlatende grond. De bloemen kunnen variëren in kleur van wit en roze tot rood en trekken vlinders en bijen aan. Escallonia kan goed tegen zoute zeewind en wordt ook vaak langs de kust aangeplant.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.