Forsythia

Forsythia

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Forsythia is een struik met heldergele bloemen die in het voorjaar bloeien voordat het blad verschijnt. De bloemen groeien in trossen en vormen zo een prachtige en opvallende verschijning in de tuin. Na de bloei ontwikkelen zich groene bladeren die de struik een volle uitstraling geven. Forsythia groeit het beste in de volle zon en gedijt goed in vochtige, goed doorlatende grond. Het is een winterharde plant die weinig onderhoud vereist, maar af en toe snoeien kan helpen om de struik in vorm te houden.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de Forsythia is niet groenblijvend en verliest zijn bladeren in de herfst. Het is een struik die voornamelijk bekend staat om zijn gele bloemen in het voorjaar. Het is een populaire tuinplant vanwege zijn vrolijke en kleurrijke uitstraling.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen in koudere klimaten. Het is aan te raden om de plant in de winter te bedekken met bijvoorbeeld stro of bladeren.

  Ja, deze plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud. Het vergt weinig specifieke zorg en kan goed gedijen in verschillende bodemsoorten. Regelmatig snoeien bevordert de bloei en vorm van de plant.

  Forsythia heeft veel ruimte nodig, de struiken kunnen tot 2 meter hoog en breed worden. Zorg ervoor dat ze minimaal 1,5 tot 2 meter uit elkaar geplant worden om voldoende ruimte te bieden voor groei. Houd ook rekening met voldoende ruimte voor de wortels om zich te verspreiden.

  Tuinplanten zoals Forsythia doen het over het algemeen beter in de volle zon. Sommige variëteiten kunnen wel enigszins in de schaduw groeien, maar zullen dan minder bloeien. Kies voor een zonnige plek voor de beste resultaten.

  De Forsythia plant heeft één keer per week water nodig. Het is belangrijk dat de grond altijd vochtig blijft, maar niet te nat. Houd de grond goed in de gaten en pas de watergift indien nodig aan.

  Ja, de bloemen van deze plant trekken vlinders en bijen aan vanwege hun heldere kleur en zoete geur. Het is een favoriete nectarbron voor deze insecten in de tuin. Planten die vlinders en bijen aantrekken zijn over het algemeen goede keuzes voor biodiversiteit in de tuin.

  Forsythia is een populaire sierplant in tuinen vanwege de vrolijke gele bloemen die in het voorjaar bloeien. Deze plant draagt niet significant bij aan de biodiversiteit in de tuin, omdat het voornamelijk gebruikt wordt voor decoratieve doeleinden en niet veel insecten aantrekt. Om de biodiversiteit in de tuin te vergroten, kunnen tuiniers beter kiezen voor inheemse plantensoorten die nectar en voedsel bieden aan verschillende insecten en dieren.

  De plant bloeit in de maanden maart tot en met april. De bloei duurt ongeveer twee tot vier weken.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en prefereert een zonnige standplaats. Het is belangrijk dat de plant voldoende zonlicht krijgt om goed te gedijen en bloeien. Het is echter ook mogelijk om de plant in halfschaduw te zetten.

  Nee, de plant is niet eetbaar en wordt voornamelijk gekweekt vanwege zijn decoratieve gele bloemen in het voorjaar. Het consumeren van de plant kan leiden tot giftige reacties. Het wordt daarom sterk afgeraden om de plant te eten.

  De Forsythia plant heeft geen geluidsdempende eigenschappen, het is voornamelijk een decoratieve plant die bekend staat om zijn felgele bloemen in het voorjaar. Het kan echter wel helpen bij het verminderen van geluidsoverlast door een dichtbegroeide haag te vormen.

 • Forsythia moet na de bloei direct teruggesnoeid worden tot vlak boven de grond. Het is belangrijk om elk jaar de oudste takken weg te snoeien, zodat er ruimte is voor nieuwe groei. Snoei de plant tijdens het groeiseizoen om de vorm en grootte te behouden.

  De Forsythia heeft nood aan regelmatig water geven, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond goed doorweekt is, maar vermijd dat de wortels constant in natte grond zitten. Water geven in de ochtend of avond is het meest effectief.

  Voor de Forsythia is het belangrijk om potgrond te gebruiken die goed doorlatend is. Zo voorkom je dat de wortels van de plant te nat worden en gaan rotten. Kies voor een potgrond die speciaal geschikt is voor tuinplanten voor het beste resultaat.

  Forsythia gedijt het beste in goed doorlatende en vruchtbare grond. Het is belangrijk dat de bodem voldoende vochtig blijft, maar niet te nat. Het toevoegen van compost kan helpen bij het verbeteren van de bodemkwaliteit.

  De plant gedijt het beste op een zonnige tot licht beschaduwde locatie in de tuin. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en niet te nat. Een beschutte standplaats uit de harde wind is ideaal voor deze tuinplant.

  Tijdens de winter kan het helpen om de plant af te dekken met een dikke laag mulch om de wortels te beschermen tegen vorst. Het is ook belangrijk om de plant te beschermen tegen harde wind en sneeuw door bijvoorbeeld een windscherm te plaatsen. Na de winter is het belangrijk om beschadigde takken te verwijderen om de plant te helpen herstellen.

  Forsythia heeft weinig onderhoud nodig en kan goed tegen snoeien. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven, vooral tijdens droge periodes. Eventueel kunnen dode takken worden verwijderd om de plant gezond te houden.

  Voor tuinplanten zoals Forsythia is het aan te raden om in het voorjaar organische meststoffen te gebruiken, zoals compost of koemest. Deze zorgen voor een gezonde groei en bloei van de plant. Let op: gebruik niet te veel meststoffen, dit kan leiden tot overbemesting en schade aan de plant.

  Voor de Tuinplanten categorie is mulch een goede toevoeging. Mulch helpt de grond vochtig te houden en beschermt de wortels tegen extreme temperaturen. Het gebruik van mulch kan de groei en bloei van de plant bevorderen.

  Forsythia gedijt het beste in een licht zure tot neutrale bodem met een pH-waarde tussen de 6,1 en 7,5. Een bodemtest kan helpen om de zuurgraad van de grond te meten en eventuele aanpassingen te maken om de optimale groeiomstandigheden te creëren. Het is belangrijk om de pH-waarde van de bodem regelmatig te controleren om ervoor te zorgen dat de plant gezond blijft.

  Een effectieve manier om ongedierte te bestrijden bij een Forsythia plant is door regelmatig de plant te inspecteren op tekenen van bladluizen, spintmijten en andere plagen. Het gebruik van natuurlijke roofdieren zoals lieveheersbeestjes kan ook helpen bij het controleren van ongedierte. Daarnaast kan het regelmatig besproeien van de plant met water en zeepoplossing ook een milieuvriendelijke manier zijn om ongedierte te bestrijden.

 • Omschrijving

  Forsythia is een struik met heldergele bloemen die in het voorjaar bloeien voordat het blad verschijnt. De bloemen groeien in trossen en vormen zo een prachtige en opvallende verschijning in de tuin. Na de bloei ontwikkelen zich groene bladeren die de struik een volle uitstraling geven. Forsythia groeit het beste in de volle zon en gedijt goed in vochtige, goed doorlatende grond. Het is een winterharde plant die weinig onderhoud vereist, maar af en toe snoeien kan helpen om de struik in vorm te houden.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.