Hypericum

Hypericum

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Hypericum, ook bekend als Sint-Janskruid, is een plant met heldergele bloemen die bloeien in de zomer. De bladeren van Hypericum zijn smal en donkergroen van kleur. Deze plant groeit het liefst op zonnige plekken en kan een hoogte bereiken van ongeveer 1 meter. Hypericum staat bekend om zijn geneeskrachtige eigenschappen en wordt vaak gebruikt als natuurlijk middel tegen depressie en angst. Na de bloei vormt Hypericum kleine zaaddoosjes die de volgende generatie planten kunnen voortbrengen.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, je bent groenblijvend. Je behoudt je bladeren het hele jaar door, wat betekent dat je ook in de winter groen zult blijven. Daardoor ben je een mooie toevoeging aan de tuin, zelfs als andere planten hun bladeren verliezen.

  Hypericum is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is een sterke tuinplant die goed bestand is tegen koude temperaturen. Het is aan te raden om de plant te beschermen bij strenge vorst.

  Hypericum is in het algemeen makkelijk in onderhoud. Het vereist weinig speciale zorg en gedijt goed in de meeste tuinomstandigheden. Regelmatig water geven en snoeien is voldoende om deze plant gezond te houden.

  Hypericum heeft voldoende ruimte nodig om zich te verspreiden en te groeien. Zorg ervoor dat er voldoende afstand is tussen de planten zodat ze zich goed kunnen ontwikkelen. Houd rekening met de volwassen grootte van Hypericum bij het planten.

  Hypericum groeit het beste in de volle zon of halfschaduw. In de schaduw zal de plant minder goed groeien en kunnen er minder bloemen verschijnen. Het is aan te raden om de plant in een zonnige plek te planten voor optimale groei.

  De Tuinplant heeft gemiddeld twee keer per week water nodig, afhankelijk van de hoeveelheid zonlicht en temperatuur. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden maar niet te laten verzadigen. Overmatig water geven kan leiden tot wortelrot.

  Ja, de plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de heldergele bloemen met nectar. Het is een goede keuze voor tuinen die biodiversiteit willen bevorderen. Het helpt bij bestuiving en zorgt voor een levendige tuin.

  Ja, de plant Hypericum draagt bij aan de biodiversiteit in de tuin door bijen, vlinders en andere insecten aan te trekken met zijn bloemen en nectar. Het zorgt voor een gevarieerde en levendige tuinomgeving.

  Hypericum bloeit van juli tot september en de bloei kan tot wel zes weken duren.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en verdraagt ook droge grond. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven, vooral tijdens warme en droge periodes. Planten die goed tegen de volle zon kunnen, hebben over het algemeen meer water nodig.

  Nee, de plant is niet eetbaar. Het wordt voornamelijk gebruikt als sierplant in de tuin. Het consumeren van delen van de plant kan leiden tot maagklachten.

  Hypericum heeft geen geluidsdempende eigenschappen. Het is meer bekend om zijn mooie bloemen en bladeren in de tuin. Andere planten zijn beter geschikt voor geluidsdemping.

 • Hypericum kan het beste gesnoeid worden na de bloei, om de vorm en grootte te behouden. Verwijder dode, beschadigde of zieke takken en knip de plant terug tot een paar centimeter boven de grond. Snoei ook regelmatig om de bloei te stimuleren en de plant vitaal te houden.

  Geef regelmatig water aan deze plant, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond nooit helemaal uitdroogt, maar vermijd ook teveel water geven. Voel regelmatig aan de grond rondom de plant om te bepalen of het tijd is om water te geven.

  Hypericum gedijt goed in goed doorlatende potgrond. Zorg voor een mix van potgrond met extra organisch materiaal voor een goede groei en bloei. Het is belangrijk om regelmatig de potgrond vochtig te houden, maar niet te drassig.

  Hypericum gedijt het beste in goed doorlatende grond met een gemiddelde bodemkwaliteit. De bodem mag niet te nat zijn, maar ook niet te droog. Het toevoegen van compost of organische mest kan de groei van de plant bevorderen.

  Hypericum gedijt het beste op een zonnige standplaats, maar kan ook wat schaduw verdragen. Zorg voor een goed doorlatende grond en vermijd wateroverlast. Deze plant is geschikt voor zowel borders als potten op het balkon of terras.

  Om de plant te beschermen tegen vorst in de winter, kan je een dikke laag mulch rond de basis aanbrengen. Zorg ervoor dat de plant goed water krijgt voordat de vorst begint en vermijd het gebruik van kunstmest in de herfst. In strenge winters kan het helpen om de plant af te dekken met een doek of plastic om vorstschade te voorkomen.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en gedijt goed in de zon of halfschaduw. Regelmatig water geven in droge periodes en snoeien in het voorjaar zal de plant gezond houden. Het is belangrijk om de uitgebloeide bloemen te verwijderen om de bloei te bevorderen.

  Tuinplanten zoals Hypericum kunnen in het voorjaar bemest worden met een speciale meststof voor bloeiende planten. Gebruik hiervoor een meststof met een hoog kaliumgehalte voor meer bloemen. Bemest matig en volg de instructies op de verpakking om overbemesting te voorkomen.

  Mulch kan worden gebruikt rond de plant om vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken. Het helpt ook bij het behouden van een gelijkmatige bodemtemperatuur. Gebruik organische materialen zoals compost of schors.

  Hypericum gedijt het beste in een neutrale tot zure bodem. Een pH-waarde tussen de 5,5 en 7 is ideaal voor deze plant. Een te hoge pH-waarde kan de groei van Hypericum belemmeren.

  Voor de bestrijding van ongedierte bij Tuinplanten, kan men gebruik maken van biologische bestrijdingsmiddelen zoals neemolie, roofmijten of lieveheersbeestjes. Door regelmatig te controleren op ongedierte en preventieve maatregelen te nemen, zoals het schoonhouden van de plant en het vermijden van te veel vocht, kan de plant gezond blijven zonder chemicaliën te gebruiken. Het is belangrijk om te weten welk ongedierte de plant aantast, zodat de juiste bestrijdingsmethode kan worden toegepast.

 • Omschrijving

  Hypericum, ook bekend als Sint-Janskruid, is een plant met heldergele bloemen die bloeien in de zomer. De bladeren van Hypericum zijn smal en donkergroen van kleur. Deze plant groeit het liefst op zonnige plekken en kan een hoogte bereiken van ongeveer 1 meter. Hypericum staat bekend om zijn geneeskrachtige eigenschappen en wordt vaak gebruikt als natuurlijk middel tegen depressie en angst. Na de bloei vormt Hypericum kleine zaaddoosjes die de volgende generatie planten kunnen voortbrengen.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.