Ilex

Ilex

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Ilex, ook wel bekend als hulst, is een groenblijvende struik met glanzende, leerachtige bladeren en rode bessen die in de winter opvallen. Het is een veel voorkomende plant in tuinen en parken en wordt vaak gebruikt voor hagen en als decoratieve toevoeging. Ilex kan goed tegen snoeien en vormt dichte bossige structuren. De rode bessen zijn geliefd bij vogels, maar giftig voor mensen als ze worden gegeten. Ilex gedijt goed in de meeste bodemsoorten en heeft weinig onderhoud nodig.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de plant behoort tot de groenblijvende planten en behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar. De plant is dus niet bladverliezend.

  Ilex is winterhard tot -15 graden Celsius. Deze plant kan dus goed overleven in koude temperaturen en hoeft niet beschermd te worden tegen vorst. Planten in potten kunnen gevoeliger zijn voor vorst dan planten in de volle grond.

  Deze plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud en heeft weinig speciale zorg nodig. Zorg ervoor dat de plant voldoende water en zonlicht krijgt en snoei indien nodig om de vorm te behouden. Het is een sterke en winterharde plant die goed gedijt in de meeste tuinen.

  De plant heeft genoeg ruimte nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen en groeien. Zorg voor voldoende afstand tussen de planten zodat ze elkaar niet gaan belemmeren. Houd ook rekening met de grootte van de plant wanneer deze volgroeid is.

  Ja, de plant groeit goed in de schaduw. Het is een sterke plant die gedijt in verschillende lichtomstandigheden. Het is belangrijk om regelmatig water te geven en de grond goed te onderhouden.

  Tuinplanten hebben over het algemeen gemiddeld één keer per week water nodig, afhankelijk van de weersomstandigheden. Zorg ervoor dat de grond niet te nat of te droog wordt. Het is belangrijk om regelmatig de grond te controleren voordat je water geeft.

  Ja, de plant trekt vlinders en bijen aan met zijn bloemen. De bloemen bevatten nectar en zijn aantrekkelijk voor deze bestuivers. Het is een mooie toevoeging aan de tuin om deze insecten aan te trekken.

  Ja, de plant is goed voor biodiversiteit, omdat het bessen produceert die vogels aantrekken. Daarnaast biedt het schuilplaats en voedsel voor insecten en kleine dieren. Het draagt dus bij aan een gevarieerde en gezonde tuinomgeving.

  De plant bloeit in de maanden mei en juni en de bloei duurt ongeveer 2 tot 3 weken.

  De plant kan goed tegen de volle zon. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven bij warm weer. Deze planten gedijen het beste in de volle zon.

  Nee, de bladeren en bessen van deze plant zijn niet eetbaar en kunnen zelfs giftig zijn voor mens en dier. Het is daarom belangrijk om deze planten niet te consumeren.

  Ja, de plant heeft het vermogen om geluid te absorberen en te dempen dankzij zijn dichte bladerdek en houtstructuur. Dit kan helpen om geluidsoverlast te verminderen in de omgeving waar de plant staat. Het effect van geluidsdemping kan echter afhankelijk zijn van de grootte en dichtheid van het bladerdek van de plant.

 • Snoei Ilex in het voorjaar om de vorm te behouden. Verwijder dode takken en knip lange scheuten terug om een compacte groei te bevorderen. Gebruik scherpe snoeischaren voor een nette snoei.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet doorweekt. Geef water aan de basis van de plant om schimmelgroei te voorkomen.

  Tuinplanten genaamd "Ilex" hebben behoefte aan losse, voedzame potgrond die goed waterdoorlatend is. Het is belangrijk om de plant regelmatig te voorzien van voeding en voldoende water. Zorg er tevens voor dat de pot groot genoeg is voor de wortels om zich goed te kunnen ontwikkelen.

  De bodemkwaliteit moet goed doorlatend zijn en bij voorkeur licht zurig tot neutraal zijn. De plant groeit het beste in een vruchtbare, vochtige bodem met een goede structuur. Zorg ervoor dat de bodem voldoende voedingsstoffen bevat voor optimale groei en bloei.

  Ilex houdt van een standplaats in de volle zon of halfschaduw. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en niet te nat. Bescherm de plant tegen koude wind en vorst.

  Zorg voor winterbescherming door de plant in te pakken met jute of vliesdoek. Gebruik eventueel bladeren of stro rond de stam als extra isolatie. Plaats de plant op een beschutte plek tegen harde wind.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Snoei de plant jaarlijks om de vorm te behouden en verwijder dode of beschadigde takken. Bemest de plant in het voorjaar voor optimale groei en bloei.

  Tuinplanten zoals Ilex kunnen in het voorjaar bemest worden met een universele meststof. Het is belangrijk om de bemesting gelijkmatig te verdelen over de wortelzone van de plant. Na het bemesten is het belangrijk om de plant goed water te geven.

  Mulch is een goede manier om de bodem rondom deze plant te beschermen en vocht vast te houden. Dit kan gedaan worden met organisch materiaal zoals bladeren, boomschors of compost. Mulch helpt ook onkruidgroei te onderdrukken en voedingsstoffen toe te voegen aan de grond.

  Ilex gedijt het beste in een zure bodem met een pH tussen 5,5 en 6,5. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en aan te passen indien nodig, bijvoorbeeld door toevoeging van meststoffen of organisch materiaal. Het is aan te raden om voorafgaand aan het planten van Ilex de bodem te testen en eventueel te verbeteren voor optimale groeiomstandigheden.

  Voor de ongediertebestrijding bij Tuinplanten is het belangrijk om regelmatig de bladeren te inspecteren op ongedierte zoals bladluizen, spintmijten en wolluizen. Deze kunnen bestreden worden door ze handmatig te verwijderen of door een biologisch bestrijdingsmiddel te gebruiken. Het is ook belangrijk om regelmatig de planten te bemesten en te verzorgen, zodat ze gezond en sterk blijven en minder vatbaar zijn voor plagen.

 • Omschrijving

  Ilex, ook wel bekend als hulst, is een groenblijvende struik met glanzende, leerachtige bladeren en rode bessen die in de winter opvallen. Het is een veel voorkomende plant in tuinen en parken en wordt vaak gebruikt voor hagen en als decoratieve toevoeging. Ilex kan goed tegen snoeien en vormt dichte bossige structuren. De rode bessen zijn geliefd bij vogels, maar giftig voor mensen als ze worden gegeten. Ilex gedijt goed in de meeste bodemsoorten en heeft weinig onderhoud nodig.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.