Ligustrum

Ligustrum

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Ligustrum is een groenblijvende heester met glanzende bladeren die vaak worden gebruikt als haagplant. Hij heeft kleine, witte bloemen die in trossen groeien en een aangename geur verspreiden. De plant kan goed tegen snoeien en vormt daardoor een dichte, compacte haag. Hij is winterhard en kan goed gedijen in zowel zon als halfschaduw. De Ligustrum is een populaire keuze voor tuinen vanwege zijn mooie uiterlijk en eenvoudige verzorging.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, deze plant is groenblijvend en behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar. Het is een mooie toevoeging aan de tuin, en zorgt voor een blijvend groen accent. Het is een populaire keuze onder tuiniers vanwege zijn winterhardheid.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is raadzaam om de plant goed te beschermen tegen strenge vorst. De plant kan over het algemeen goed tegen koude temperaturen, maar langdurige vorst kan schade veroorzaken.

  Ja, de Tuinplanten zijn over het algemeen makkelijk in onderhoud en vereisen weinig specifieke zorg. Ze gedijen goed in verschillende bodemsoorten en hebben niet veel extra aandacht nodig om gezond te blijven. Het is belangrijk om regelmatig water te geven en de plant af en toe te snoeien om de groei te bevorderen.

  Liguster heeft ruimte nodig om uit te groeien tot een hoge en brede struik. Zorg voor voldoende afstand tussen de planten zodat ze zich goed kunnen ontwikkelen. Houd rekening met minimaal 1 tot 1,5 meter afstand tussen de planten.

  De plant groeit het beste in de volle zon, maar kan ook redelijk goed gedijen in de halfschaduw. Het is echter belangrijk om te zorgen voor voldoende licht om een gezonde groei te bevorderen. In de volledige schaduw zal de plant waarschijnlijk minder goed groeien en minder bloemen produceren.

  De plant heeft gemiddeld 1 keer per week water nodig, afhankelijk van de weersomstandigheden. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar niet te nat. In de winterperiode kan de plant minder water nodig hebben.

  Ja, de plant is vlinderlokkend en trekt bijen aan met zijn bloemen. Het is een populaire keuze in tuinen vanwege de aantrekkingskracht op deze bestuivende insecten.

  Ja, de plant is goed voor de biodiversiteit omdat het aantrekkelijk is voor bijen en vlinders. Het zorgt ook voor beschutting en voedsel voor diverse vogelsoorten. Daarnaast helpt het de insectenpopulatie in stand te houden.

  De plant bloeit in de maanden juni en juli en de bloei duurt ongeveer twee tot drie weken.

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon en gedijt zelfs het beste in een zonnige omgeving. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven wanneer het warm en zonnig is. Het is raadzaam om de plant te beschermen tegen felle middagzon.

  Nee, de bessen van de Ligustrum plant zijn giftig voor consumptie. Het wordt daarom afgeraden om deze plant te eten. Het is vooral bedoeld als decoratieve tuinplant.

  Ja, de Ligustrum plant staat erom bekend geluidsdempend te zijn dankzij de dichte bladeren en stengels die geluidsgolven absorberen. Het is vooral effectief bij hogere frequenties van geluid. Het kan een nuttige toevoeging zijn aan tuinen of buitenruimtes waar geluidsoverlast een probleem is.

 • Om te voorkomen dat de plant te groot wordt, is het belangrijk om de plant jaarlijks te snoeien. Dit kan het beste in het voorjaar gebeuren, voordat de plant begint te groeien. Verwijder dode takken en knip de takken terug tot de gewenste vorm en grootte.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig, maar niet drassig is. Vermijd dat de wortels langdurig in water staan, dit kan leiden tot wortelrot.

  De Tuinplanten kan het beste worden geplant in goed doorlatende potgrond. Kies voor een potgrond met een luchtige structuur die rijk is aan voedingsstoffen. Zorg ervoor dat de potgrond regelmatig wordt bemest om de groei en gezondheid van de plant te bevorderen.

  Liguster gedijt het best in een vochtige, goed doorlatende grond. De bodemkwaliteit moet neutraal tot licht zuur zijn en bij voorkeur rijk aan organisch materiaal. Het is belangrijk dat de grond geen water blijft vasthouden om wortelrot te voorkomen.

  De Ligustrum groeit het beste op een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is en niet te nat blijft. Deze plant kan goed gedijen in zowel kleigrond als zandgrond.

  Om vorstschade te voorkomen, kan het helpen om de plant in te pakken met jute of noppenfolie. Ook is het aan te raden om de wortels te beschermen met een laag mulch of bladeren. Zorg ervoor dat de plant goed water heeft gekregen voordat de vorst begint.

  De Tuinplanten vereisen regelmatig snoeien om hun vorm te behouden en ziektes te voorkomen. Voor een gezonde groei en bloei is het belangrijk om de plant regelmatig water te geven en te voorzien van voldoende voedingsstoffen. Zorg voor een goed doorlatende grond en voldoende zonlicht voor optimale groei.

  Voor tuinplanten zoals de Ligustrum is het aan te raden om in het voorjaar en de zomer te bemesten met een universele meststof. Gebruik een meststof die speciaal is samengesteld voor tuinplanten en volg de instructies op de verpakking voor de juiste dosering. Overbemesting kan leiden tot verbranding van de wortels, dus wees voorzichtig met de hoeveelheid meststof die je gebruikt.

  Mulch kan rondom de plant worden aangebracht om vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken. Het is belangrijk om de mulchlaag regelmatig bij te vullen en te vervangen om zo de plant gezond te houden. Mulch kan bestaan uit materialen zoals boomschors, houtsnippers, of compost.

  De Tuinplanten groeien het beste in een bodem met een pH-waarde tussen de 6 en 7. Een licht zure tot neutrale bodem is ideaal voor de Tuinplanten om goed te gedijen. Het is daarom aan te raden de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig bij te sturen.

  Voor de bestrijding van ongedierte bij deze plant, kan er gebruik gemaakt worden van biologische bestrijdingsmiddelen zoals neem olie of insecticiden op basis van pyrethrum. Het is ook belangrijk om de plant regelmatig te controleren op plagen en deze indien nodig handmatig te verwijderen. Een goede verzorging van de plant, zoals voldoende water, voeding en licht, kan ervoor zorgen dat de plant minder vatbaar is voor ongedierte.

 • Omschrijving

  De Ligustrum is een groenblijvende heester met glanzende bladeren die vaak worden gebruikt als haagplant. Hij heeft kleine, witte bloemen die in trossen groeien en een aangename geur verspreiden. De plant kan goed tegen snoeien en vormt daardoor een dichte, compacte haag. Hij is winterhard en kan goed gedijen in zowel zon als halfschaduw. De Ligustrum is een populaire keuze voor tuinen vanwege zijn mooie uiterlijk en eenvoudige verzorging.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.