Mahonia

Mahonia

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Mahonia is een wintergroene struik met stekelige bladeren en geeloranje bloemen die in trossen groeien. De plant kan tot wel 2 meter hoog worden en gedijt goed in de volle zon of halfschaduw. Na de bloei vormt Mahonia blauwe bessen die aantrekkelijk zijn voor vogels. Het is een gemakkelijk te onderhouden plant die goed bestand is tegen droogte en lage temperaturen. Mahonia wordt vaak gebruikt als haagplant of solitair in de tuin.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de Mahonia is een groenblijvende plant en behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar. De plant zorgt dus voor kleur en structuur in de tuin, zelfs in de winter.

  Mahonia is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Deze tuinplant kan dus goed tegen vorst en kan in de winter buiten blijven staan. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen bij strenge vorst.

  Ja, de plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud en vereist weinig specifieke zorg. Het is belangrijk om regelmatig water te geven en de plant in de lente te bemesten. Snoei indien nodig in het najaar om de vorm te behouden.

  Mahonia heeft ruimte nodig om te groeien en uit te kunnen breiden. Zorg voor voldoende ruimte rondom de plant zodat deze zich goed kan ontwikkelen. Houd rekening met de uiteindelijke grootte van de plant bij het planten ervan.

  Ja, de plant groeit goed in de schaduw. Het is een ideale plant voor schaduwrijke omgevingen in de tuin. Het kan goed gedijen zonder direct zonlicht.

  Tuinplanten zoals de Mahonia hebben een gemiddelde hoeveelheid water nodig en kunnen doorgaans eens per week bewaterd worden. Het is belangrijk om de grond goed te laten drogen tussen de gietbeurten om wortelrot te voorkomen. Houd de grond vochtig, maar niet doorweekt.

  Ja, Mahonia is een vlinder- en bijenlokkende plant. De bloemen bevatten nectar en trekken deze insecten aan. Het is een mooie toevoeging aan de tuin om deze nuttige bestuivers aan te trekken.

  Ja, deze plant is goed voor biodiversiteit omdat het zorgt voor voedsel en beschutting voor verschillende insecten en vogels. Daarnaast kan het bijdragen aan de diversiteit van planten in de tuin, wat weer verschillende diersoorten aantrekt. Het helpt dus om een gezonde leefomgeving te creëren voor verschillende soorten in de tuin.

  De Mahonia bloeit van november tot maart en de bloei kan tot wel 4 maanden duren.

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon en heeft minimaal 6 uur direct zonlicht nodig. Zorg er wel voor dat de bodem voldoende vochtig blijft, vooral tijdens warme periodes. Overmatige blootstelling aan de felle middagzon kan echter verbranding van de bladeren veroorzaken.

  Nee, de bessen van deze plant zijn giftig voor consumptie en kunnen maagklachten veroorzaken. Het is belangrijk om de plant buiten het bereik van kinderen en huisdieren te houden. Het is raadzaam om de bessen niet te eten.

  Mahonia heeft dikke bladeren en kan geluid enigszins dempen. Deze eigenschap kan helpen om geluid te absorberen en de tuin wat stiller te maken. Mahonia is daarom geschikt als tuinplant voor het dempen van geluid.

 • Mahonia moet jaarlijks na de bloei gesnoeid worden om de vorm en grootte te behouden. Verwijder dode of beschadigde takken en snoei eventueel te lange takken terug naar een knoop. Snoei bij voorkeur in het voorjaar.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar vermijd dat de wortels in water blijven staan. Geef bij voorkeur water bij de wortels en niet op het blad om schimmelvorming te voorkomen.

  De Tuinplant Mahonia gedijt goed in een goed doorlatende potgrond. Kies voor een mengsel dat rijk is aan organisch materiaal. Zorg ervoor dat de potgrond licht vochtig blijft, maar niet te nat.

  Mahonia gedijt het best in goed doorlatende, vochtige en humusrijke grond. De bodem dient neutraal tot licht zuur te zijn en rijk aan organisch materiaal. Het is belangrijk dat de bodem voldoende voedingsstoffen bevat voor een gezonde groei van de plant.

  Mahonia gedijt het beste op een standplaats in de halfschaduw tot volle schaduw. Deze plant houdt van een vochtige, goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de plant beschermd is tegen harde wind.

  Het is aan te raden om de plant te beschermen tegen vorst door mulch of stro rond de basis te leggen. Het is ook mogelijk om de plant af te dekken met een jute of fleece doek tijdens koude periodes. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is om wortelrot te voorkomen.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en gedijt goed in vochtige, goed doorlatende grond. Snoei indien nodig in het voorjaar om de vorm te behouden en verwijder dode of beschadigde takken. Geef in droge periodes voldoende water om uitdroging te voorkomen.

  Tuinplanten zoals Mahonia kunnen in het voorjaar en najaar bemest worden met organische mest of speciale meststoffen voor bloeiende planten. Overbemesting moet vermeden worden om schade aan de plant te voorkomen. Gebruik altijd de juiste hoeveelheid volgens de instructies op de verpakking.

  Mulch is erg nuttig voor tuinplanten, omdat het de bodemtemperatuur reguleert, vocht vasthoudt en onkruidgroei onderdrukt. Door een laag mulch rondom de plant aan te brengen, wordt de wortelgroei gestimuleerd en blijft de plant gezond en vitaal. Zorg ervoor dat de mulch niet direct tegen de stam of bladeren van de plant komt om schimmelvorming te voorkomen.

  Mahonia groeit het beste in een zure bodem met een pH-waarde tussen 4,5 en 7,0. Een goed doorlatende bodem is belangrijk voor deze plant. Het is aanbevolen om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen.

  Om ongedierte te bestrijden bij Tuinplanten zoals Mahonia, kunnen natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes en sluipwespen ingezet worden. Daarnaast kunnen ook regelmatig controle en handmatige verwijdering van ongedierte helpen om de plant gezond te houden. Een milieuvriendelijk bestrijdingsmiddel kan ook een optie zijn in geval van ernstige plaag.

 • Omschrijving

  Mahonia is een wintergroene struik met stekelige bladeren en geeloranje bloemen die in trossen groeien. De plant kan tot wel 2 meter hoog worden en gedijt goed in de volle zon of halfschaduw. Na de bloei vormt Mahonia blauwe bessen die aantrekkelijk zijn voor vogels. Het is een gemakkelijk te onderhouden plant die goed bestand is tegen droogte en lage temperaturen. Mahonia wordt vaak gebruikt als haagplant of solitair in de tuin.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.