Malus

Malus overig

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Malus, ook wel bekend als de appelboom, is een fruitboom uit de Rosaceae-familie. De boom heeft ovale bladeren en produceert wit-roze bloesems in het voorjaar, die later veranderen in vruchten. De vruchten van de Malus variëren in grootte, kleur en smaak, afhankelijk van het ras. Appelbomen gedijen goed in gematigde klimaten en hebben voldoende zonlicht en goed doorlatende grond nodig om te gedijen. Naast de productie van appels worden Malus-bomen ook vaak in tuinen geplant vanwege hun decoratieve waarde en mooie bloesems.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de Malus is geen groenblijvende plant en verliest zijn bladeren in de herfst. Het is een bladverliezende plant die in de winter kaal kan zijn.

  De plant Malus is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. In strenge winters kan het nodig zijn om extra bescherming te bieden, zoals mulch of een beschermende doek. Het is aan te raden om de plant tijdens vorstperiodes goed in de gaten te houden en indien nodig te beschermen.

  Ja, de plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud en vereist slechts basiszorg zoals regelmatig water geven en snoeien. Het is belangrijk om de plant op een zonnige plek te plaatsen en te voorzien van voedzame grond. Het is ook aan te raden om de plant af en toe te bemesten voor optimale groei.

  De plant heeft voldoende ruimte nodig om uit te groeien tot een volwassen exemplaar. Zorg voor voldoende afstand tot andere planten om concurrentie te voorkomen. Houd rekening met de maximale breedte en hoogte van de plant bij het planten.

  De plant groeit het beste in de volle zon, maar kan ook goed gedijen in lichte schaduw. Te veel schaduw kan echter de groei en bloei van de plant belemmeren. Het is aan te raden om de plant minimaal 6 uur direct zonlicht per dag te geven voor optimale groei.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens warme zomerdagen. Controleer altijd de vochtigheid van de grond voordat u water geeft om droogte of overbewatering te voorkomen. Over het algemeen heeft de plant één tot twee keer per week water nodig.

  Ja, de bloesems van deze plant trekken vlinders en bijen aan vanwege de nectar die ze produceren. Dit maakt het een waardevolle aanvulling op een tuin om de biodiversiteit te ondersteunen.

  Ja, deze plant is goed voor biodiversiteit, omdat het bloemen heeft die insecten aantrekken en zaden die vogels voeden. Daarnaast biedt het ook schuilplaats en voedsel voor kleine dieren in de tuin.

  Deze plant bloeit meestal in de maanden april en mei en blijft bloeien voor ongeveer twee weken.

  Tuinplanten zoals Malus kunnen over het algemeen goed tegen de volle zon. Het is echter belangrijk om de plant goed water te geven en te zorgen voor voldoende beschutting tijdens hele warme dagen. Let ook op verbranding van de bladeren bij langdurige blootstelling aan fel zonlicht.

  De vruchten van deze plant zijn eetbaar en worden vaak gebruikt om appelmoes, appeltaart en cider te maken. De smaak van de vruchten kan variëren van zoet tot zuur, afhankelijk van het ras. Het is belangrijk om alleen vruchten te eten die vrij zijn van insecticiden en andere chemicaliën.

  Ja, de plant heeft een bladerdek dat geluid kan absorberen en daardoor enigszins geluidsdempend kan werken.

 • Snoei de plant in het voorjaar na de bloei om de vorm te behouden. Verwijder dode takken en dun de kroon uit om licht en lucht door te laten. Knip takken die elkaar kruisen of beschadigd zijn weg voor een gezonde groei.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet te drassig. Geef bij voorkeur water in de vroege ochtend of late avond om verdamping te minimaliseren.

  Malus groeit het beste in goed doorlatende potgrond die rijk is aan voedingsstoffen. Zorg ervoor dat de potgrond vochtig blijft, maar niet te nat. Het is belangrijk om de potgrond regelmatig te vervangen of aan te vullen met verse grond om de groei en gezondheid van de plant te bevorderen.

  Malus houdt van een goed doorlatende bodem, met een gemiddelde tot goede bodemkwaliteit. Het is belangrijk dat de bodem voldoende vochtig is, maar niet te nat. Voeg eventueel compost toe om de bodem te verbeteren.

  Malus groeit het best in een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats. Zorg voor een goed doorlatende grond en vermijd te natte grond. Bescherm de plant tegen harde wind en vorst.

  De planten in de categorie Tuinplanten hebben over het algemeen geen winterbescherming nodig. Het is aan te raden om de planten in het najaar te snoeien en mulch toe te voegen rond de wortels om vorstschade te voorkomen. In strenge winters kan het helpen om de planten af te dekken met een beschermende doek of vlies.

  Om goed voor deze plant te zorgen, is het belangrijk om regelmatig te snoeien in het voorjaar. Zorg ervoor dat de plant voldoende vocht krijgt, vooral tijdens droge periodes. Bemest de plant eens per jaar in het vroege voorjaar voor een gezonde groei.

  Voor tuinplanten zoals Malus is het belangrijk om in het voorjaar organische meststoffen toe te voegen voor een goede groei en bloei. Bemest de planten eens per jaar met een speciale meststof voor fruitbomen om de opbrengst te verhogen. Let op dat je de juiste hoeveelheid meststoffen gebruikt en de instructies op de verpakking goed opvolgt.

  Malus houdt van een laag mulch, zoals compost, boomschors of bladeren, rond de voet van de plant. Mulch helpt bij het vasthouden van vocht, onderdrukt onkruidgroei en zorgt voor een gezonde bodem. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet te dik is en vermijd het aanbrengen van mulch direct tegen de stam van de plant.

  De plant gedijt het best in een licht zure bodem met een pH-waarde tussen 5,5 en 6,5. Zure grond helpt de plant om voedingsstoffen efficiënter op te nemen en gezond te blijven. Een te zure of te alkalische bodem kan leiden tot groeiproblemen en gezondheidsproblemen voor de plant.

  Om ongedierte te bestrijden bij de Malus plant, kun je gebruik maken van natuurlijke en milieuvriendelijke methoden zoals het besproeien met een oplossing van water en zeep. Ook kun je roofdieren zoals lieveheersbeestjes inzetten om bladluizen te bestrijden. Verwijder regelmatig dode bladeren en zieke delen van de plant om plaaginsecten te voorkomen.

 • Omschrijving

  De Malus, ook wel bekend als de appelboom, is een fruitboom uit de Rosaceae-familie. De boom heeft ovale bladeren en produceert wit-roze bloesems in het voorjaar, die later veranderen in vruchten. De vruchten van de Malus variëren in grootte, kleur en smaak, afhankelijk van het ras. Appelbomen gedijen goed in gematigde klimaten en hebben voldoende zonlicht en goed doorlatende grond nodig om te gedijen. Naast de productie van appels worden Malus-bomen ook vaak in tuinen geplant vanwege hun decoratieve waarde en mooie bloesems.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.