Osmanthus

Osmanthus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Osmanthus is een groenblijvende struik of kleine boom met glanzende, leerachtige bladeren en geurige bloemen. De bloemen van Osmanthus hebben een zoete, fruitige geur die vaak wordt vergeleken met abrikozen of perziken. De plant bloeit in de herfst en produceert kleine, witte of oranje bloemen die vaak worden gebruikt in parfums. Osmanthus kan zowel in de volle zon als in de halfschaduw groeien en gedijt goed in goed doorlatende grond. Het is een populaire plant voor het toevoegen van geur en kleur aan tuinen en landschappen.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de plant is groenblijvend en behoudt zijn bladeren het hele jaar door. Hierdoor is het een mooie toevoeging aan de tuin voor wat groen, zelfs in de wintermaanden.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen bij strenge vorst. Planten in potten zijn gevoeliger voor de kou dan planten in de volle grond.

  Ja, de Osmanthus plant is over het algemeen gemakkelijk in onderhoud. Het vereist niet veel speciale zorg en kan goed gedijen in verschillende soorten bodem en lichtomstandigheden. Regelmatig water geven en snoeien is voldoende om de plant gezond te houden.

  Osmanthus heeft voldoende ruimte nodig om te groeien en zich goed te ontwikkelen. Zorg voor voldoende afstand tot andere planten voor een optimale groei. Houd rekening met de uiteindelijke grootte van de plant bij het planten.

  Ja, de Osmanthus groeit goed in de schaduw. Zorg ervoor dat de plant voldoende licht krijgt, maar vermijd direct zonlicht. De plant kan ook gedijen in gedeeltelijke schaduw.

  Tuinplanten zoals Osmanthus hebben gemiddeld één tot twee keer per week water nodig, afhankelijk van de weersomstandigheden. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet te veel water te geven om wortelrot te voorkomen. Wanneer de grond droog aanvoelt, is het tijd om water te geven.

  Ja, de plant is vlinder en bijenlokkend. Het trekt deze insecten aan vanwege de zoete geur van de bloemen. Het is een mooie toevoeging aan een tuin om deze nuttige bestuivers aan te trekken.

  Ja, de Osmanthus plant draagt bij aan de biodiversiteit door het aantrekken van bestuivers zoals bijen en vlinders. Door het bieden van voedsel en schuilplaatsen voor verschillende diersoorten, draagt deze plant bij aan een gezonde en diverse tuin omgeving. Het helpt ook bij het creëren van een ecologisch evenwicht in de tuin.

  De plant bloeit in de maanden april en mei en de bloei kan tot wel drie weken duren.

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een zonnige locatie. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven, vooral tijdens warme zomerdagen. Het is een sterke en robuuste tuinplant die goed bestand is tegen zonlicht.

  Ja, de bloemen van deze plant zijn eetbaar en worden vaak gebruikt in de Chinese keuken vanwege hun aangename geur en smaak. De bloemen kunnen worden gebruikt om thee en desserts te aromatiseren. Het is belangrijk om alleen bloemen te consumeren die niet zijn blootgesteld aan bestrijdingsmiddelen of vervuiling.

  Ja, de Osmanthus plant heeft geluidsdempende eigenschappen en kan helpen om omgevingsgeluiden te verminderen. Het is een goede keuze voor in de tuin of op het balkon om een rustige en vredige omgeving te creëren. Het blad en de takken van de plant absorberen geluidstrillingen en zorgen voor een aangenamere akoestiek.

 • Het snoeien van deze plant kan het beste worden gedaan in het voorjaar of na de bloei. Verwijder dode of beschadigde takken en snoei terug tot vlak boven een knop of vertakking. Het regelmatig snoeien zal zorgen voor een gezonde en compacte groei van de plant.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens warme en droge perioden. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is maar niet te nat. Geef water aan de basis van de plant en vermijd natte bladeren om schimmel te voorkomen.

  De plant doet het goed in goed doorlatende potgrond. Zorg voor voldoende voedingsstoffen en waterafvoer in de grond. Het is belangrijk om de potgrond regelmatig te vervangen om de plant gezond te houden.

  Osmanthus heeft een voorkeur voor goed doorlatende grond van gemiddelde kwaliteit. Het is belangrijk dat de bodem niet te nat is, omdat dit wortelrot kan veroorzaken. Zorg ervoor dat de bodem voldoende voedingsstoffen bevat voor een gezonde groei van de plant.

  De Osmanthus gedijt het beste op een plek in de volle zon tot lichte schaduw. Zorg voor een goed doorlatende grond en bescherm de plant tegen harde wind. Deze tuinplant kan prima groeien in een border of als solitair in de tuin.

  Het is raadzaam om de plant te beschermen tegen vorst door bijvoorbeeld een mulchlaag aan te brengen rond de wortels. Ook kan een beschermende constructie, zoals een vliesdoek, worden gebruikt bij extreem koude temperaturen. Zorg ervoor dat de plant goed water krijgt voor de winter, zodat deze gezond de koude periode doorkomt.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig. Het is belangrijk om regelmatig uitgebloeide bloemen te verwijderen en de plant goed water te geven. Snoei indien nodig in het voorjaar om de vorm te behouden.

  Tuinplanten zoals Osmanthus hebben regelmatig bemesting nodig om gezond te blijven. Gebruik een evenwichtige meststof speciaal voor tuinplanten in het voorjaar en zomer voor optimale groei en bloei. Volg de aanwijzingen op de verpakking voor de juiste dosering en timing.

  Mulchen is goed voor tuinplanten, omdat het helpt bij het vasthouden van vocht, het onderdrukken van onkruid en het verbeteren van de bodemstructuur. Het is belangrijk om een laag mulch aan te brengen rondom de plant, maar niet direct tegen de stam om verstikking te voorkomen. Gebruik organische mulch zoals compost, houtsnippers of bladeren voor het beste resultaat.

  : Osmanthus gedijt het beste in een neutrale tot licht zure bodem met een pH tussen 6,0 en 7,0. Een te zure bodem kan leiden tot problemen met de groei en gezondheid van de plant. Het is daarom belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze Tuinplant, kan je preventief neemolie of pyrethrine gebruiken. Ook kan je regelmatig controleren op luizen, spintmijten en andere plagen en ze handmatig verwijderen. Het is belangrijk om de plant goed te verzorgen en te zorgen voor een gezonde groei, zodat deze beter bestand is tegen ongedierte.

 • Omschrijving

  Osmanthus is een groenblijvende struik of kleine boom met glanzende, leerachtige bladeren en geurige bloemen. De bloemen van Osmanthus hebben een zoete, fruitige geur die vaak wordt vergeleken met abrikozen of perziken. De plant bloeit in de herfst en produceert kleine, witte of oranje bloemen die vaak worden gebruikt in parfums. Osmanthus kan zowel in de volle zon als in de halfschaduw groeien en gedijt goed in goed doorlatende grond. Het is een populaire plant voor het toevoegen van geur en kleur aan tuinen en landschappen.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.