Philadelphus

Philadelphus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Philadelphus, ook wel bekend als boerenjasmijn, is een struik met prachtige witte bloemen die heerlijk geuren. De bloemen bloeien in de lente en zorgen voor een vrolijke en romantische uitstraling in de tuin. De bladeren van de plant zijn donkergroen en geven een mooi contrast met de witte bloemen. Philadelphus is gemakkelijk te onderhouden en kan goed gedijen in verschillende grondsoorten. Deze plant wordt vaak gebruikt als haagplant of solitaire struik in de tuin.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant Philadelphus is niet groenblijvend. Het verliest zijn bladeren gedurende de herfst en winter. Het is een bladverliezende struik.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is een sterke tuinplant die goed kan overleven in Nederlandse winters. Zorg voor bescherming bij extreme vorst.

  De plant is over het algemeen gemakkelijk in onderhoud en heeft niet veel speciale zorg nodig. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven en deze jaarlijks te snoeien voor een gezonde groei. Philadelphus doet het goed in de meeste bodemsoorten en kan zowel in de volle zon als in de halfschaduw geplant worden.

  De Philadelphus heeft ruimte nodig om te groeien en zich volledig te ontwikkelen. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is tussen andere planten en dat de grond voldoende voedingsstoffen bevat. Houd bij het bepalen van de ruimte ook rekening met de hoogte en breedte van de plant.

  De plant gedijt het best in de volle zon of gedeeltelijke schaduw en heeft minstens 4-6 uur direct zonlicht per dag nodig om goed te groeien. Een teveel aan schaduw kan leiden tot langgerekte en zwakke groei, minder bloei en een dunner bladerdek. Het is daarom aan te raden om de plant te planten op een zonnige locatie in de tuin.

  De Tuinplanten heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Controleer de grond regelmatig en geef water wanneer de bovenste laag droog aanvoelt. Overmatig water geven kan leiden tot wortelrot, dus zorg voor goede drainage.

  Ja, deze plant is bekend om vlinders en bijen aan te trekken met zijn geurige bloemen. Het is een populaire keuze voor tuinen vanwege de aantrekkingskracht op bestuivers. Het kan een mooie toevoeging zijn aan een vlindertuin.

  Ja, Planten zoals "Philadelphus" trekken bijen en andere bestuivende insecten aan, wat goed is voor de biodiversiteit in uw tuin. Het biedt ook schuilplaatsen en voedsel voor verschillende diersoorten, waardoor het bijdraagt aan een gezonder ecosysteem. Over het algemeen kunnen tuinplanten een belangrijke rol spelen in het bevorderen van biodiversiteit in tuinen.

  Deze plant bloeit in de maanden mei en juni en de bloeiperiode duurt ongeveer 2 tot 3 weken.

  De plant Philadelphus, ook wel bekend als boerenjasmijn, kan goed tegen de volle zon en heeft graag een zonnige standplaats. Ook gedijt de plant goed op een plek met voldoende zonlicht. Het is dus geen probleem om de plant in de volle zon te plaatsen.

  Nee, de plant Philadelphus is niet eetbaar. Het wordt niet aanbevolen om de bladeren, bloemen of vruchten van deze plant te consumeren, omdat ze giftige stoffen kunnen bevatten. Het is het beste om deze plant alleen voor decoratieve doeleinden te gebruiken in de tuin.

  De Philadelphus staat bekend om zijn weelderige groei en overvloedige bloemen, maar heeft geen geluidsdempende eigenschappen. Het is voornamelijk een decoratieve plant die zorgt voor een mooie uitstraling in de tuin. Het is niet geschikt voor het absorberen van geluid.

 • Snoei de plant na de bloei om de vorm te behouden en het aantal bloemen te stimuleren. Verwijder oude, dode en ongezonde takken om de plant gezond te houden. Overmatig snoeien kan de bloei verminderen, dus snoei met mate.

  Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet te nat. Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Vermijd dat de wortels langdurig in natte grond staan om wortelrot te voorkomen.

  Voor deze plant is het belangrijk om gebruik te maken van voedzame potgrond die goed waterdoorlatend is. Zorg ervoor dat de potgrond licht vochtig blijft, maar niet te nat. Gebruik bij voorkeur een potgrond speciaal voor tuinplanten voor optimale groei en bloei.

  De Tuinplanten gedijen het beste in goed doorlatende grond met een gemiddelde tot vochtige bodemkwaliteit. Zorg ervoor dat de bodem voldoende voedingsstoffen bevat en vermijd stilstaand water om wortelrot te voorkomen. Het regelmatig toevoegen van organisch materiaal kan de bodemkwaliteit verbeteren en de plant gezond houden.

  Philadelphus heeft een zonnige standplaats nodig, maar kan ook in halfschaduw groeien. De grond moet goed doorlatend en vruchtbaar zijn. Plant de struik op een beschutte plek in de tuin.

  De plant heeft over het algemeen geen speciale winterbescherming nodig, omdat het een sterke en winterharde tuinplant is. Het is aan te raden om in de herfst de plant lichtjes terug te snoeien en eventueel wat mulch rond de basis aan te brengen voor extra isolatie. In strenge winters kunnen jonge planten wel baat hebben bij extra bescherming zoals een fleecehoes.

  De plant dient jaarlijks gesnoeid te worden na de bloei. Verwijder dode of beschadigde takken om de vorm en gezondheid van de plant te behouden. Geef regelmatig water, vooral tijdens droge periodes.

  Tuinplanten zoals Philadelphus profiteren van een jaarlijkse bemesting in het voorjaar met een algemene meststof voor bloeiende planten. Gebruik bij voorkeur organische meststoffen voor een gezonde groei en bloei. Zorg ervoor dat de plant voldoende voedingsstoffen krijgt, maar overbemesting moet vermeden worden.

  Het is aan te raden om Philadelphus te mulchen om de grond vochtig te houden en onkruidgroei te onderdrukken. Gebruik organisch materiaal zoals compost of boomschors als mulch. Breng een laag mulch aan van ongeveer 5-10 cm rondom de plant, maar laat de stam vrij.

  De Tuinplanten die gedijen in een lichtzure tot neutrale bodem met een pH-waarde tussen 5,5 en 7,5. Het is raadzaam om de pH-waarde van de bodem te meten voordat u begint met het planten van Tuinplanten. Het regelmatig controleren en aanpassen van de bodem zuurgraad kan bijdragen aan een gezonde groei van de planten.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze tuinplanten, kunnen natuurlijke bestrijdingsmiddelen zoals neemolie of pyrethrum worden gebruikt. Daarnaast kunnen ook roofinsecten zoals roofmijten of lieveheersbeestjes worden ingezet om ongedierte te bestrijden. Regelmatig controleren op plagen en indien nodig handmatig verwijderen kan ook helpen om de plant gezond te houden.

 • Omschrijving

  Philadelphus, ook wel bekend als boerenjasmijn, is een struik met prachtige witte bloemen die heerlijk geuren. De bloemen bloeien in de lente en zorgen voor een vrolijke en romantische uitstraling in de tuin. De bladeren van de plant zijn donkergroen en geven een mooi contrast met de witte bloemen. Philadelphus is gemakkelijk te onderhouden en kan goed gedijen in verschillende grondsoorten. Deze plant wordt vaak gebruikt als haagplant of solitaire struik in de tuin.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.