Pyracantha

Pyracantha

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Pyracantha is een struik die bekend staat om zijn stekelige bladeren en kleurrijke bessen. De plant bloeit in het voorjaar met kleine witte bloemen die worden gevolgd door groenblijvende bladeren. In de herfst veranderen de bessen van groen naar rood, oranje of geel, waardoor de struik een opvallende uitstraling krijgt. Pyracantha's kunnen zowel in de volle zon als in de halfschaduw groeien en gedijen goed in goed doorlatende grond. Deze plant is populair vanwege zijn aantrekkelijke uiterlijk en de bessen die vogels aantrekken.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de plant is groenblijvend. De bladeren blijven gedurende het hele jaar groen. Dit maakt de plant een mooie toevoeging aan je tuin, zelfs in de wintermaanden.

  De plant is winterhard tot ongeveer -10 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen bij temperaturen lager dan -10 graden. Overwinteren op een beschutte plek kan de plant helpen om de winter door te komen.

  Ja, de Pyracantha is gemakkelijk in onderhoud en vereist weinig speciale zorg. Het is een sterke en robuuste plant die goed gedijt in verschillende bodemsoorten en standplaatsen. Regelmatig snoeien bevordert de gezondheid en vorm van de plant.

  Pyracantha heeft ruimte nodig om te groeien en zich uit te breiden. Zorg voor voldoende afstand tussen de plant en andere beplanting om optimale groei te bevorderen. Houd rekening met de potentiele breedte en hoogte van de plant bij het bepalen van de ruimte die nodig is.

  De Pyracantha groeit het beste in de volle zon of halfschaduw. In de schaduw kan de plant minder goed groeien en bloeien, dus is het niet ideaal voor deze soort. Het beste is om de Pyracantha op een zonnige plek te planten.

  Tuinplanten zoals Pyracantha hebben regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Over het algemeen is het goed om de plant eens per week water te geven, maar dit kan variëren afhankelijk van de weersomstandigheden en het type grond waar de plant in staat. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet te laten verdrinken.

  Ja, de plant Pyracantha trekt inderdaad vlinders en bijen aan vanwege de nectarrijke bloemen die ze produceert. Het is daarom een nuttige toevoeging aan de tuin om deze bestuivers aan te trekken en de biodiversiteit te bevorderen.

  Ja, Pyracantha is goed voor biodiversiteit, aangezien het bessen produceert die vogels aantrekken en een voedselbron bieden. Daarnaast trekt de plant ook insecten aan die helpen bij de bestuiving. Het biedt dus een waardevolle bijdrage aan de natuurlijke omgeving.

  De plant bloeit in de maanden mei en juni en de bloeiperiode duurt ongeveer 2 tot 3 weken.

  Ja, Pyracantha kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een plek met veel zonlicht. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven, vooral tijdens droge periodes. Daarnaast kan de plant ook goed tegen koude en harde wind.

  . Nee, de bessen van de plant zijn giftig voor mensen wanneer ze worden gegeten. Het is dus niet veilig om deze planten te consumeren.

  Pyracantha heeft geen specifieke geluidsdempende eigenschappen. Het is voornamelijk een decoratieve plant die goed gedijt in de tuin. Andere planten kunnen meer geschikt zijn voor geluidsdemping.

 • Het snoeien van deze plant is het beste om in het voorjaar te doen, voordat de nieuwe groei begint. Verwijder dode, beschadigde of zieke takken om de gezondheid van de plant te bevorderen. Snoei de plant om een mooiere vorm te behouden en om de groei te stimuleren.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond niet uitdroogt maar ook niet te nat blijft staan. Geef bij voorkeur 's ochtends water zodat de plant de tijd heeft om op te drogen.

  De plant heeft behoefte aan goed doorlatende potgrond met een neutrale pH-waarde. Vermijd zware kleigrond en kies voor een mengsel met compost voor een optimale groei. Zorg ervoor dat de potgrond licht vochtig is maar niet te nat.

  De Pyracantha gedijt het beste in goed doorlatende grond die enigszins vochtig is. Zorg ervoor dat de bodem rijk is aan organisch materiaal en een neutrale tot zure pH heeft. Vermijd stilstaand water om wateroverlast te voorkomen.

  Zorg voor een zonnige standplaats in vochtige, goed doorlatende grond. Bescherm de plant tegen harde wind en vorst. Plant op een locatie met voldoende ruimte voor groei en verspreiding.

  Voor winterbescherming is het aan te raden om de plant in de herfst goed te mulchen met bladeren of compost. Daarnaast kan bij strenge vorst de plant bedekt worden met een jute zak of tuinvlies. Zorg er ook voor dat de plant op een beschutte plek staat en niet te veel in de wind staat.

  Snoei de plant jaarlijks in het voorjaar om de vorm en grootte te behouden. Verwijder dode of zieke takken en zorg voor voldoende ruimte rondom de plant. Geef de plant regelmatig water en mest voor een gezonde groei.

  Tuinplanten zoals Pyracantha hebben behoefte aan regelmatige bemesting om gezond te blijven. Gebruik een algemene meststof die rijk is aan stikstof, fosfor en kalium voor optimale groei. Bemest de plant in het voorjaar en de zomer volgens de instructies op de verpakking.

  Het is aan te raden om de grond rondom deze tuinplant te mulchen met bijvoorbeeld compost of boomschors. Mulch helpt de grond vocht vast te houden, onderdrukt onkruidgroei en voegt voedingsstoffen toe aan de bodem. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet direct tegen de stam van de plant ligt om rotting te voorkomen.

  De Pyracantha groeit het beste in een bodem met een neutrale tot licht zure pH. Een pH tussen de 6,0 en 7,0 is ideaal voor deze plant. Zuurdere grond kan leiden tot problemen met de groei en gezondheid van deze plant.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant, is het belangrijk om regelmatig de bladeren en takken te controleren op tekenen van plagen zoals bladluizen, spint of wolluizen. Als er ongedierte wordt opgemerkt, kan dit worden bestreden door de plant te besproeien met een insectendodend middel of door natuurlijke vijanden van het ongedierte aan te trekken, zoals lieveheersbeestjes. Het is ook nuttig om de plant regelmatig te bemesten en op een gezonde voedingstoestand te houden, aangezien gezonde planten over het algemeen minder vatbaar zijn voor plagen.

 • Omschrijving

  De Pyracantha is een struik die bekend staat om zijn stekelige bladeren en kleurrijke bessen. De plant bloeit in het voorjaar met kleine witte bloemen die worden gevolgd door groenblijvende bladeren. In de herfst veranderen de bessen van groen naar rood, oranje of geel, waardoor de struik een opvallende uitstraling krijgt. Pyracantha's kunnen zowel in de volle zon als in de halfschaduw groeien en gedijen goed in goed doorlatende grond. Deze plant is populair vanwege zijn aantrekkelijke uiterlijk en de bessen die vogels aantrekken.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.