Spiraea

Spiraea

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Spiraea is een struik die vaak in tuinen wordt geplant vanwege zijn mooie bloemen en bladeren. Deze plant produceert kleine, delicate bloemen die meestal wit, roze of rood van kleur zijn. Spiraea groeit best in goed doorlatende grond en heeft regelmatig water nodig om te gedijen. Het is een makkelijk te onderhouden plant die weinig verzorging nodig heeft en goed bestand is tegen verschillende weersomstandigheden. Spiraea kan zowel als solitaire plant worden gekweekt als in groepen of hagen worden geplant voor een decoratieve uitstraling in de tuin.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de Spiraea is niet groenblijvend en verliest zijn bladeren in de herfst. Het is een bladverliezende plant die in de lente weer nieuwe bladeren krijgt.

  De Spiraea is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Dit betekent dat de plant vorst goed kan verdragen en niet direct bescherming nodig heeft bij lichte vrieskou. In strengere winters kan het echter verstandig zijn om extra maatregelen te nemen om de plant te beschermen.

  Spiraea is over het algemeen makkelijk in onderhoud en heeft weinig zorg nodig. De plant gedijt goed in vochtige grond en heeft af en toe snoei nodig om mooi te blijven groeien. Het is een populaire keuze voor tuinen vanwege de mooie bloemen en bladeren.

  Spiraea heeft ruimte nodig om te groeien en bloeien, dus het is aanbevolen om voldoende ruimte tussen andere planten te laten. Over het algemeen wordt geadviseerd om ongeveer 50-60 cm tussen elke plant te laten, zodat ze voldoende ruimte hebben om zich te ontwikkelen. Planten hebben ook ruimte nodig voor licht, water en voedingsstoffen, dus het is belangrijk om hier rekening mee te houden bij het planten.

  De plant gedijt het beste in de volle zon tot halfschaduw. Te veel schaduw kan de groei en bloei belemmeren. Het wordt aanbevolen om de plant op een zonnige plek te planten voor optimale groei.

  Tuinplanten zoals Spiraea hebben ongeveer één keer per week water nodig, afhankelijk van de weersomstandigheden en de bodemvochtigheid. Het is belangrijk om de grond tussen de gietbeurten door licht vochtig te houden maar niet doorweekt. Geef bij warm weer of in bloeiperiode mogelijk vaker water.

  Ja, de Spiraea plant is vlinder- en bijenlokkend vanwege de nectar en de bloemen. Het is een aantrekkelijke plant voor bestuivende insecten in de tuin. Deze eigenschap maakt het een mooie aanvulling op elke tuin.

  Ja, de Spiraea plant trekt vlinders en bijen aan, wat bijdraagt aan de biodiversiteit in de tuin. Daarnaast biedt de plant beschutting aan kleine dieren en vogels. Over het algemeen is de Spiraea plant dus goed voor de biodiversiteit.

  Spiraea bloeit meestal in de maanden mei, juni en juli. De bloei kan ongeveer 3 tot 4 weken duren.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en gedijt in zonnige omstandigheden. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven tijdens droge periodes. Een goed doorlatende grond is aan te raden voor optimale groei.

  Nee, de plant Spiraea is niet eetbaar. Het is voornamelijk een decoratieve tuinplant en wordt niet gebruikt voor consumptie. Het eten van deze plant kan mogelijk schadelijk zijn voor de gezondheid.

  Spiraea heeft een beperkte geluidsdempende werking door de bladeren en takken. Het is echter niet de meest effectieve plant voor geluidsdemping in de tuin. Andere planten, zoals hagen of bomen, kunnen een betere geluidsdemping bieden.

 • Snoei de plant in het voorjaar na de bloei om de vorm en de groei te bevorderen. Verwijder oude takken en knip de jonge takken terug tot ongeveer de helft van hun lengte. Zorg ervoor dat je scherpe snoeischaren gebruikt om schade aan de plant te voorkomen.

  Spiraea heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens warme periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar niet drassig. Geef bij voorkeur water aan de voet van de plant en vermijd bladnat.

  De plant heeft een goed doorlatende potgrond nodig die rijk is aan organisch materiaal. Vermijd te zure grond en zorg voor een pH-waarde tussen de 6 en 7. Gebruik bij voorkeur speciale potgrond voor tuinplanten.

  De Spiraea gedijt het beste in goed doorlatende en vochtige grond met een neutrale tot licht zure pH. Het is belangrijk dat de bodem rijk is aan organisch materiaal en dat er voldoende voedingsstoffen beschikbaar zijn. Vermijd te zware kleigrond en zorg voor een goede luchtcirculatie rond de wortels.

  Deze plant groeit het beste op een zonnige standplaats in goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet te nat. Vermijd te veel schaduw om de bloei te bevorderen.

  Om de plant te beschermen in de winter, is het aan te raden om een laag mulch aan te brengen rond de basis van de plant. Daarnaast kan het helpen om de plant te omringen met een beschermende kooi van gaas of stro. In strenge winters kan het ook nuttig zijn om een doek of speciale winterhoes over de plant te plaatsen.

  Snoei de plant jaarlijks na de bloei om de vorm en gezondheid te behouden. Geef regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Bemest de plant in het voorjaar voor een goede groei.

  Spiraea heeft behoefte aan een regelmatige bemesting in het voorjaar en de zomer om gezond te blijven en goed te groeien. Gebruik hiervoor een meststof speciaal voor bloeiende planten om de bloei te bevorderen. Overbemesting kan leiden tot te veel bladgroei en minder bloemen.

  Mulch is een goede manier om vocht vast te houden, onkruid te onderdrukken en de grondtemperatuur te reguleren voor deze tuinplanten. Gebruik organische mulch, zoals boomschors of compost, en leg een laag van 5-10 cm rond de planten, maar houd de mulch een paar centimeter van de stengels of stammen af om verstikking te voorkomen. Vernieuw de mulch jaarlijks voor optimale groei en gezondheid van de planten.

  Spiraea geeft de voorkeur aan neutrale tot licht zure bodems met een pH van ongeveer 6 tot 7,5. Een goed doorlatende bodem is belangrijk voor een gezonde groei. Het is aan te raden om de bodem regelmatig te testen en eventueel te corrigeren met organisch materiaal of kalk.

  Ongediertebestrijding bij Tuinplanten kan worden uitgevoerd door regelmatig de planten te controleren op plagen zoals bladluizen, spint of rupsen. Natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes of sluipwespen kunnen ook ingezet worden als bestrijdingsmethode. Het is belangrijk om de planten gezond te houden door ze voldoende water te geven en te voorzien van de juiste voeding.

 • Omschrijving

  Spiraea is een struik die vaak in tuinen wordt geplant vanwege zijn mooie bloemen en bladeren. Deze plant produceert kleine, delicate bloemen die meestal wit, roze of rood van kleur zijn. Spiraea groeit best in goed doorlatende grond en heeft regelmatig water nodig om te gedijen. Het is een makkelijk te onderhouden plant die weinig verzorging nodig heeft en goed bestand is tegen verschillende weersomstandigheden. Spiraea kan zowel als solitaire plant worden gekweekt als in groepen of hagen worden geplant voor een decoratieve uitstraling in de tuin.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.