Syringa

Syringa

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Syringa, ook wel bekend als sering, is een prachtige heester met sterk geurende bloemen die in trossen groeien. De bloemen van Syringa zijn meestal lila of wit van kleur en trekken vaak vlinders en bijen aan. De bladeren van deze plant zijn groen en ovaalvormig. Syringa bloeit in het voorjaar en kan goed gedijen in de volle zon of halfschaduw. Het is een populaire plant voor in tuinen vanwege de aantrekkelijke bloemen en de heerlijke geur.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant verliest zijn bladeren in de winter. Het is een bladverliezende plant.

  Syringa is over het algemeen winterhard tot ongeveer -25 graden Celcius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen tijdens extreme vorst om schade te voorkomen. Het is aan te raden om de plant af te dekken met bijvoorbeeld stro of vliesdoek.

  Deze plant is over het algemeen niet veeleisend en kan gedijen in de meeste omgevingen. Zolang de grond goed gedraineerd is en de plant voldoende zonlicht krijgt, zal hij goed groeien. Regelmatig snoeien kan helpen om de plant in goede conditie te houden.

  De Syringa heeft gemiddeld een ruimte nodig van ongeveer 2 meter in de breedte en 3 meter in de hoogte. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om zich te ontwikkelen en te groeien. Het is belangrijk om de plant regelmatig te snoeien om de vorm en grootte onder controle te houden.

  Deze plant groeit het beste op een zonnige locatie, maar kan ook in de schaduw groeien. De groei en bloei zullen echter minder uitbundig zijn in de schaduw. Het is daarom aan te raden om de plant in de zon te zetten voor optimale groei.

  De Tuinplant "Syringa" heeft normaal gesproken een gematigde hoeveelheid water nodig, dus eens per week water geven is voldoende. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is en laat de grond tussen de gietbeurten door licht opdrogen.

  Ja, de plant heeft aantrekkelijke bloemen voor vlinders en bijen en wordt vaak gezien als een goede plant om deze insecten te lokken naar de tuin.

  Syringa, ook wel bekend als de sering, draagt bij aan de biodiversiteit in de tuin door bloemen aan te trekken die bijen en vlinders aantrekken. De plant helpt bij de bestuiving van andere planten en draagt zo bij aan een gezonde en diverse tuinecosysteem. Het is daarom een goede keuze voor het ondersteunen van biodiversiteit in de tuin.

  De plant bloeit meestal in de maanden mei en juni. De bloeiperiode kan variëren van 2 tot 6 weken, afhankelijk van de soort. Na de bloei verschijnen er vaak vruchten aan de plant.

  Ja, de plant houdt van veel zonlicht en doet het goed in een zonnige omgeving. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven tijdens warme dagen om uitdroging te voorkomen. De plant zal goed gedijen in de volle zon.

  Nee, de plant heeft niet eetbare delen. Het sap en de bloemen kunnen giftig zijn bij consumptie. Het wordt daarom afgeraden om deze plant te eten.

  Ja, de plant heeft dichte, bladerrijke takken die geluid kunnen absorberen. Dit kan helpen bij het verminderen van geluidsoverlast in de tuin of omgeving.

 • Snoei de plant in het voorjaar na de bloei om de vorm en grootte te behouden. Verwijder eventuele dode of zieke takken. Knip de oudere takken regelmatig weg om nieuwe groei te bevorderen.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Geef water aan de basis van de plant, vermijd bladnatheid. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is.

  De potgrond voor tuinplanten moet goed doorlatend en voedzaam zijn. Zorg voor een mix van potgrond met compost voor een gezonde groei. Voeg eventueel wat zand toe om de structuur van de potgrond te verbeteren.

  Syringa groeit het best in een goed doorlatende, vochtige bodem die rijk is aan organisch materiaal. Zorg ervoor dat de grond licht zuur is met een pH tussen 6,5 en 7,5 voor optimale groei en bloei. Vermijd natte of zware kleigrond om wortelrot te voorkomen.

  Plant de Syringa op een zonnige plek, liefst in goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om te groeien en vermijd te natte grond. De plant kan goed gedijen in borders of als solitaire struik in de tuin.

  Voor Tuinplanten die gevoelig zijn voor vorst, is het aan te raden om een laag mulch of stro rond de basis van de plant aan te brengen om de wortels te beschermen. Daarnaast kan het helpen om de plant te omringen met een beschermende doek of tuinvlies om vorstschade te voorkomen. Het is ook belangrijk om te controleren of de plant goed water heeft gekregen voordat de vorst begint.

  Snoei de plant na de bloei om de vorm te behouden en bloei te stimuleren. Geef regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Bemest de plant in het voorjaar met een organische meststof.

  Tuinplanten zoals Syringa hebben geen specifieke bemestingseisen. Het is voldoende om in het voorjaar organische meststoffen toe te voegen voor een gezonde groei en bloei. Eenmaal per jaar bemesten is meestal voldoende voor deze planten.

  Het is aan te raden om de grond rondom deze plant te bedekken met een laag mulch. Mulch helpt de grond vocht vast te houden en onkruidgroei te verminderen. Het kan bestaan uit organisch materiaal zoals bladeren, stro of houtsnippers.

  Syringa gedijt het beste op een neutrale tot licht zure bodem met een pH-waarde tussen 6,5 en 7,5. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem goed in de gaten te houden om de plant gezond te houden en goed te laten groeien. Het toevoegen van organisch materiaal kan helpen om de pH-waarde van de bodem te optimaliseren.

  Voor Tuinplanten geldt dat ze gevoelig kunnen zijn voor bladluizen, rupsen en spint. Om deze plagen tegen te gaan, kunt u milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen gebruiken of de plant regelmatig controleren en de plagen handmatig verwijderen. Het is ook belangrijk om de plant gezond te houden door hem voldoende water en voeding te geven.

 • Omschrijving

  Syringa, ook wel bekend als sering, is een prachtige heester met sterk geurende bloemen die in trossen groeien. De bloemen van Syringa zijn meestal lila of wit van kleur en trekken vaak vlinders en bijen aan. De bladeren van deze plant zijn groen en ovaalvormig. Syringa bloeit in het voorjaar en kan goed gedijen in de volle zon of halfschaduw. Het is een populaire plant voor in tuinen vanwege de aantrekkelijke bloemen en de heerlijke geur.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.