Weigela

Weigela

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Weigela is een struik met prachtige, trompetvormige bloemen die in verschillende kleuren voorkomen, zoals roze, rood en wit. De bladeren van de Weigela zijn ovaal van vorm en kunnen groen of roodachtig van kleur zijn, afhankelijk van de soort. Deze plant kan goed gedijen in de volle zon tot halfschaduw en trekt vaak vlinders en bijen aan. De Weigela bloeit in het voorjaar tot vroege zomer en kan na de bloei gesnoeid worden om de vorm en bloei te bevorderen. Het is een veelzijdige en gemakkelijk te onderhouden plant die perfect is voor het opfleuren van borders, perken of als solitaire struik in de tuin.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant is niet groenblijvend en verliest zijn bladeren in de herfst. Het is een bladverliezende tuinplant.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is aanbevolen om bescherming te bieden bij extremere kou. Deze plant kan goed overwinteren in ons klimaat.

  Weigela is over het algemeen makkelijk in onderhoud, met minimale verzorging kunnen ze goed groeien en bloeien. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven en af en toe te snoeien voor een gezonde groei. Planten in goed doorlatende grond en zonlicht kunnen het beste gedijen.

  Weigela heeft een ruimte nodig van ongeveer 1,5 tot 2 meter in de breedte en hoogte. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om te groeien en zich te ontwikkelen. Zorg ook voor voldoende afstand tussen andere planten om verstikking te voorkomen.

  Weigela groeit het beste in de volle zon of lichte schaduw. Het kan nog steeds groeien in de schaduw, maar het zal waarschijnlijk minder bloeien en minder compact groeien. Houd er rekening mee dat de plant het beste presteert met voldoende zonlicht.

  Weigela heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet drassig. Over het algemeen wordt aanbevolen om de plant eens per week water te geven.

  Ja, de plant staat bekend om zijn aantrekkingskracht op vlinders en bijen, waardoor het een populaire keuze is voor tuinen die biodiversiteit en bestuiving willen bevorderen.

  Ja, de plant trekt vlinders en bijen aan door de nectarrijke bloemen. Dit draagt bij aan de biodiversiteit in de tuin. Het is een waardevolle toevoeging voor de natuurliefhebber.

  Weigela bloeit in de maanden mei en juni en kan bloeien gedurende 4 tot 6 weken.

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een zonnige locatie. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven, vooral tijdens droge periodes. Het heeft een voorkeur voor goed doorlatende grond.

  Nee, de plant Weigela is niet eetbaar en wordt voornamelijk gekweekt vanwege zijn mooie bloemen. Het consumeren van delen van de plant kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Het is daarom niet aan te raden om deze plant te eten.

  Ja, Weigela planten hebben dicht blad en houtachtige stengels die geluid enigszins kunnen dempen. Hoewel ze niet primair worden gekozen vanwege hun geluidsdempende eigenschappen, kunnen ze wel helpen om geluid te absorberen en te verminderen in een tuinomgeving. Het effect zal echter beperkt zijn in vergelijking met specifieke geluidsdempende materialen.

 • Om de plant gezond te houden en bloei te bevorderen, is het aan te raden om na de bloei ongeveer een derde van de oudere takken weg te snoeien. Dit kan het beste in het najaar of vroege voorjaar gebeuren. Het is belangrijk om dode en zieke takken regelmatig te verwijderen om de plant in goede conditie te houden.

  Water de plant regelmatig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond voldoende vochtig blijft maar vermijd teveel water geven om wateroverlast te voorkomen. Geef bij voorkeur water in de vroege ochtend of late avond om verdamping te minimaliseren.

  Tuinplanten zoals Weigela gedijen goed in goed doorlatende potgrond. Zorg ervoor dat de potgrond vochtig blijft, maar niet te nat. Kies een potgrond die specifiek is samengesteld voor tuinplanten om de groei en bloei te bevorderen.

  Weigela gedijt het beste in een goed doorlatende bodem van gemiddelde vruchtbaarheid. De grond mag licht zuur tot neutraal zijn en mag niet te nat of te droog zijn. Zorg ervoor dat de bodem voldoende voedingsstoffen bevat voor een gezonde groei van de plant.

  De plant groeit het beste op een zonnige tot halfschaduwrijke locatie. Zorg voor een goed doorlatende grond. Bescherm de plant tegen harde wind.

  Tuinplanten zoals deze plant hebben doorgaans geen winterbescherming nodig. Als de winter erg streng is, kan een laag mulch rond de plant worden aangebracht om de wortels te beschermen. Takken kunnen worden afgebonden om te voorkomen dat ze breken onder zware sneeuwval.

  Snoei de plant elk jaar na de bloei om de vorm te behouden en de bloei te stimuleren. Geef regelmatig water, vooral tijdens droge periodes, en zorg voor een goed doorlatende grond. Bemest de plant in het voorjaar met organische meststoffen voor een gezonde groei.

  Tuinplanten zoals Weigela hebben behoefte aan een jaarlijkse bemesting in het voorjaar. Gebruik een speciale meststof voor bloeiende heesters en verdeel deze gelijkmatig rond de basis van de plant. Vermijd overbemesting om schade aan de plant te voorkomen.

  Mulch is een goede manier om de grond rondom deze plant te beschermen tegen onkruidgroei en om vocht vast te houden. Gebruik organisch materiaal zoals boomschors of compost. Breng een laag van ongeveer 5 cm aan rondom de plant, maar zorg ervoor dat de mulch niet direct tegen de stam wordt aangebracht.

  De plant heeft graag een bodem met een licht zure tot neutrale pH. Een pH-waarde tussen 6 en 7 is ideaal voor een goede groei en bloei. Zorg ervoor dat de bodem niet te zuur is, maar ook niet te alkalisch.

  Voor tuinplanten zoals de Weigela kan regelmatig spuiten met een insecticidenzeep een effectieve manier zijn om ongedierte te bestrijden. Ook regelmatige controle op bladluizen, trips en spintmijten kan helpen bij het bestrijden van plagen. Verwijder aangetaste bladeren en takken om verdere verspreiding van ongedierte te voorkomen.

 • Omschrijving

  De Weigela is een struik met prachtige, trompetvormige bloemen die in verschillende kleuren voorkomen, zoals roze, rood en wit. De bladeren van de Weigela zijn ovaal van vorm en kunnen groen of roodachtig van kleur zijn, afhankelijk van de soort. Deze plant kan goed gedijen in de volle zon tot halfschaduw en trekt vaak vlinders en bijen aan. De Weigela bloeit in het voorjaar tot vroege zomer en kan na de bloei gesnoeid worden om de vorm en bloei te bevorderen. Het is een veelzijdige en gemakkelijk te onderhouden plant die perfect is voor het opfleuren van borders, perken of als solitaire struik in de tuin.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.