Actinidia

Actinidia

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Actinidia, beter bekend als de kiwi plant, is een klimmende plant die vaak wordt geteeld vanwege zijn heerlijke vruchten. Deze snelgroeiende plant heeft grote, hartvormige bladeren en produceert witte bloemen die aantrekkelijk zijn voor bijen en andere bestuivers. De kiwi plant heeft mannelijke en vrouwelijke planten nodig om vruchten te produceren, waardoor bestuiving essentieel is. De kiwi vruchten zelf zijn groen van binnen en hebben een heerlijke zoetzure smaak. Deze plant gedijt het beste in een vochtige, goed doorlatende bodem en een zonnige locatie.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de plant is groenblijvend. Dit betekent dat de bladeren het hele jaar door groen blijven. Dit zorgt voor een mooie en levendige uitstraling in de tuin.

  Actinidia is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen bij strenge vorst. Het is aan te raden om de plant buiten te planten op een beschutte plek.

  Ja, de plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud en hoeft weinig speciale zorg te krijgen. Regelmatig water geven en snoeien is voldoende voor een gezonde groei. Het is aan te raden om de plant te voorzien van een goede ondergrond en voldoende zonlicht.

  De plant heeft voldoende ruimte nodig om zich goed te ontwikkelen, dus plant hem op minstens 2 meter afstand van andere planten. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om zijn wortels uit te spreiden en dat er geen concurrentie is om voedingsstoffen en water. Houd er rekening mee dat de plant kan groeien en zich kan verspreiden, dus geef hem genoeg ruimte om te gedijen.

  Tuinplanten in het algemeen groeien over het algemeen goed in de schaduw, maar het kan de bloei en vruchtvorming beïnvloeden. Het is het beste om ze te planten op een plek met lichte schaduw of gedeeltelijke schaduw voor optimale groei. Het is belangrijk om te zorgen voor voldoende vocht en voedingsstoffen voor een gezonde groei.

  Actinidia heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens warme zomerdagen. Over het algemeen moet je de plant een keer per week water geven, zodat de grond vochtig blijft maar niet doorweekt raakt. Het is belangrijk om te controleren of de grond niet te droog is voordat je water geeft.

  Ja, de plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de nectar en kleurrijke bloemen die ze produceert. Het is een aantrekkelijke plant voor bestuivers in de tuin.

  Ja, de plant is goed voor biodiversiteit omdat het insecten aantrekt en een voedselbron kan zijn voor vogels. Het zorgt voor meer variatie in de tuin en kan bijdragen aan het ecosysteem. Het is een waardevolle toevoeging aan de biodiversiteit in de tuin.

  De plant bloeit meestal in de maanden mei en juni en de bloeiperiode duurt ongeveer drie tot vier weken.

  De plant kan beter geplaatst worden op een plek met halfschaduw tot schaduw. Directe blootstelling aan de volle zon kan leiden tot verbranding van de bladeren. Het is daarom aan te raden om de plant te beschermen tegen de felle zon.

  Ja, de vruchten van deze plant zijn eetbaar en worden vaak gegeten vanwege hun zoete en sappige smaak. De vruchten zijn rijk aan vitamine C en hebben een gladde schil die kan worden gegeten. De plant staat ook bekend als kiwi.

  Ja, de Actinidia plant heeft dichte, groene bladeren die geluid kunnen dempen. Het is een goede keuze als je op zoek bent naar een plant die helpt om geluid te absorberen in je tuin.

 • Actinidia kan het beste gesnoeid worden in het voorjaar, voordat de nieuwe groei begint. Verwijder dode takken en knip lange scheuten terug om de plant compact en gezond te houden. Zorg ervoor dat je scherpe snoeischaar gebruikt om schade aan de plant te voorkomen.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens warme periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig is, maar niet doorweekt. Geef water aan de basis van de plant om schimmelvorming te voorkomen.

  Voor tuinplanten zoals Actinidia is het belangrijk om gebruik te maken van een potgrond die luchtig en waterdoorlatend is. Kies daarom voor een potgrond speciaal voor tuinplanten met toegevoegde voedingsstoffen voor een optimale groei. Zorg ervoor dat de potgrond regelmatig wordt ververst om de gezondheid van de plant te bevorderen.

  De plant heeft een goed doorlatende bodem nodig die rijk is aan organisch materiaal. Zorg ervoor dat de bodem licht zuur tot neutraal is en voldoende vocht vasthoudt. Vermijd zware, kleiachtige grond en kies voor een locatie in de volle zon of halfschaduw.

  De plant heeft een zonnige standplaats nodig, liefst beschut tegen harde wind. Ook gedijt de plant goed in vochtige, goed doorlatende grond. Vermijd te natte of te droge grond.

  Om de plant te beschermen in de winter, kan je een dikke laag mulch rond de basis van de plant aanbrengen om de wortels te beschermen tegen vorst. Ook kan je de planten bedekken met een vliesdoek of speciale winterhoes om ze te beschermen tegen koude temperaturen. Zorg er ook voor dat de plant goed water krijgt voordat de vorst begint.

  De plant vereist regelmatig water geven, vooral tijdens droge periodes. Zorg voor voldoende voedingsstoffen in de grond door organische meststof te gebruiken. Snoei de plant jaarlijks om de groei te bevorderen en de vorm te behouden.

  Een goede bemesting voor deze plant bestaat uit een evenwichtige meststof voor tuinplanten. Geef deze meststof in het voorjaar en de zomer om de groei te stimuleren. Let op dat je niet te veel meststof geeft, dit kan schade aan de plant veroorzaken.

  Mulchen is gunstig voor de tuinplant. Het helpt de grond vochtiger te houden en onkruidgroei te verminderen. Een laag organisch materiaal zoals compost of boomschors kan worden gebruikt als mulch.

  Actinidia heeft een voorkeur voor neutrale tot licht zure bodems met een pH tussen 6 en 6,5. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen om de gezondheid en groei van de plant te bevorderen.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant, kunt u gebruik maken van biologische bestrijdingsmiddelen zoals neemolie of roofmijt. Ook regelmatig controleren op bladluizen, spint en andere insecten kan helpen bij het voorkomen van plagen. Zorg voor een goede luchtcirculatie en vermijd overmatig water geven om de kans op schimmels en andere ziektes te minimaliseren.

 • Omschrijving

  De Actinidia, beter bekend als de kiwi plant, is een klimmende plant die vaak wordt geteeld vanwege zijn heerlijke vruchten. Deze snelgroeiende plant heeft grote, hartvormige bladeren en produceert witte bloemen die aantrekkelijk zijn voor bijen en andere bestuivers. De kiwi plant heeft mannelijke en vrouwelijke planten nodig om vruchten te produceren, waardoor bestuiving essentieel is. De kiwi vruchten zelf zijn groen van binnen en hebben een heerlijke zoetzure smaak. Deze plant gedijt het beste in een vochtige, goed doorlatende bodem en een zonnige locatie.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.