Clematis

Clematis

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Clematis is een prachtige klimplant met kleurrijke bloemen die in verschillende vormen en maten voorkomen, afhankelijk van de soort. De plant heeft vaak donkergroen blad en kan goed groeien tegen een muur, schutting of pergola. Clematis staat bekend om haar lange bloeiperiode, van het voorjaar tot het najaar, en trekt veel vlinders en bijen aan. Het is belangrijk om Clematis goed te onderhouden door regelmatig te snoeien en te zorgen voor voldoende water en voeding. Met de juiste verzorging kan Clematis uitgroeien tot een prachtige en weelderige toevoeging aan de tuin.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Clematis is een bladverliezende plant. Het verliest zijn bladeren in de herfst en blijft tijdens de winter kaal. Het is dus geen groenblijvende plant.

  : Clematis is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius, dus het kan overleven in de meeste Nederlandse winters. Het is echter belangrijk om de plant goed te beschermen tegen langdurige vorst en harde wind. Het is aan te raden om de plant te bedekken met bijvoorbeeld vliesdoek of bladeren tijdens strenge vorstperiodes.

  Clematis is over het algemeen gemakkelijk in onderhoud en kan goed gedijen in diverse soorten grond. Het is belangrijk om regelmatig te snoeien en voldoende water te geven, vooral tijdens droge periodes. Geef de plant ook voldoende ondersteuning, zoals een klimrek of muur.

  Clematis heeft ruimte nodig om te groeien en zich te verspreiden, het is een klimplant die ondersteuning nodig heeft, zoals een trellis of pergola. Het is aan te raden om minimaal 50 centimeter ruimte tussen verschillende planten aan te houden om voldoende luchtstroom te garanderen. Het is belangrijk om de plant regelmatig te snoeien om te voorkomen dat hij overwoekerd raakt.

  Deze plant groeit het beste op een plek met lichte tot halfschaduw. Direct zonlicht kan schadelijk zijn en de plant kan verbranden. Zorg voor voldoende vochtige grond en voeding voor een optimale groei.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral in droge periodes. Het is aan te raden om de grond vochtig te houden, maar let op dat de wortels niet te lang in water staan. Ongeveer 1-2 keer per week water geven is vaak voldoende.

  Ja, Clematis is aantrekkelijk voor vlinders en bijen vanwege de nectar die de bloemen produceren. Het is een waardevolle plant voor de bestuiving in de tuin.

  Ja, Clematis is goed voor biodiversiteit omdat het insecten aantrekt met zijn nectar en stuifmeel. Het zorgt voor voedsel en schuilplaatsen voor verschillende soorten dieren in de tuin. Clematis draagt bij aan de diversiteit van planten en dieren in de omgeving.

  De plant bloeit meestal in de maanden mei tot en met oktober, afhankelijk van het specifieke type Clematis. De bloeiperiode kan variëren van enkele weken tot enkele maanden, afhankelijk van de soort en de groeiomstandigheden. Clematis staat bekend om zijn prachtige bloemen die de tuin tot wel halfjaar lang kunnen sieren.

  Ja, Clematis gedijt het beste in de volle zon. Het is belangrijk dat de plant voldoende zonlicht krijgt om goed te groeien en bloeien. Het beste is om de plant minimaal 6 uur direct zonlicht per dag te geven.

  Nee, de plant Clematis is niet eetbaar. Het consumeren van delen van deze plant kan leiden tot vergiftiging. Het is dus niet veilig om Clematis te eten.

  Ja, Clematis heeft de mogelijkheid om geluid te dempen door geluidstrillingen te absorberen en te verminderen. Het kan helpen om het omgevingsgeluid te verminderen en een rustigere sfeer te creëren in de tuin.

 • Clematis moet gesnoeid worden om de groei te stimuleren en de bloei te bevorderen. Het snoeien kan het beste gebeuren in het voorjaar, na de laatste vorst. Verwijder dode takken en knip de scheuten tot ongeveer 30 cm boven de grond.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is om wortelrot te voorkomen. Geef water aan de basis van de plant en vermijd het blad en de bloemen.

  Gebruik voor deze plant een lichtvochtige potgrond die goed doorlatend is. Kies een potgrond voor vaste planten of klimplanten voor een gezonde groei. Voeg eventueel wat extra compost of meststof toe voor optimale groei en bloei.

  De plant gedijt goed in diepe, vruchtbare, goed doorlatende grond. Het is belangrijk dat de bodem vochtig blijft, maar niet te nat. Zorg voor een neutrale tot licht zure pH-waarde van de bodem.

  Clematis gedijt het beste op een zonnige standplaats in humusrijke, goed doorlatende grond. Het is belangrijk dat de wortels koel blijven, dus plant Clematis op een plek waar de grond rond de wortels in de schaduw staat. De plant groeit graag tegen een muur, pergola of in een klimrek.

  Om de plant te beschermen in de winterperiode is het aan te raden om de wortels te bedekken met een laag mulch of stro. Daarnaast is het slim om de plant af te dekken met een lichtdoorlatend materiaal, zoals vliesdoek. Zorg er tot slot voor dat de plant op een beschutte plek staat en uit de wind staat.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge perioden. Snoei dode of beschadigde takken in het voorjaar en geef meststof voor bloeiende planten in het groeiseizoen. Plant de Clematis in goed doorlatende grond op een zonnige plek of lichte schaduw.

  Tuinplanten zoals Clematis hebben baat bij regelmatige bemesting met een goede meststof voor bloeiende planten. Gebruik een evenwichtige meststof in het voorjaar en nogmaals halverwege het groeiseizoen voor optimale groei en bloei. Vermijd overbemesting om schade aan de wortels te voorkomen.

  Het is belangrijk om Clematis in de winter te mulchen om de wortels te beschermen tegen vorst. Gebruik organisch materiaal zoals compost of bladeren om de plant te beschermen. Mulch helpt ook om vocht vast te houden en onkruidgroei te verminderen.

  De Tuinplanten groeien het best in een lichtzure tot neutrale bodem met een pH tussen 6,0 en 7,0. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te testen en indien nodig bij te stellen met kalk of zwavel. Een goede pH-balans helpt de plant gezond te blijven en optimaal te groeien.

  Om ongedierte bij de Clematis te bestrijden, is het belangrijk om regelmatig de plant te controleren op plagen zoals bladluizen, trips of spint. Het gebruik van biologische bestrijdingsmiddelen of het verwijderen van de aangetaste delen van de plant kan helpen om de plant gezond te houden. Daarnaast is het ook van belang om de plant voldoende te voeden en te voorzien van de juiste groeiomstandigheden om de weerstand tegen ongedierte te verhogen.

 • Omschrijving

  Clematis is een prachtige klimplant met kleurrijke bloemen die in verschillende vormen en maten voorkomen, afhankelijk van de soort. De plant heeft vaak donkergroen blad en kan goed groeien tegen een muur, schutting of pergola. Clematis staat bekend om haar lange bloeiperiode, van het voorjaar tot het najaar, en trekt veel vlinders en bijen aan. Het is belangrijk om Clematis goed te onderhouden door regelmatig te snoeien en te zorgen voor voldoende water en voeding. Met de juiste verzorging kan Clematis uitgroeien tot een prachtige en weelderige toevoeging aan de tuin.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.