Lonicera klim

Lonicera klim

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Lonicera klim is een snelgroeiende en winterharde klimplant met mooie, geurende bloemen. De plant heeft houtachtige stengels en groen blad dat in de herfst kan verkleuren. De bloemen van de Lonicera klim zijn buisvormig en kunnen variëren in kleur van wit en crème tot roze en rood. Deze plant trekt veel vlinders en bijen aan en kan tot wel 6 meter hoog klimmen. De Lonicera klim gedijt het beste in goed doorlatende grond en een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de Lonicera klim is groenblijvend en behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar. Het is een populaire keuze voor het bedekken van schuttingen en pergola's in de tuin.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius en kan dus redelijk goed tegen koude temperaturen. Het is aan te raden om de plant te beschermen bij nog lagere temperaturen om schade te voorkomen. De plant is geschikt voor de meeste Nederlandse tuinen.

  Lonicera klimplanten zijn over het algemeen makkelijk in onderhoud en vereisen weinig speciale zorg. Ze groeien goed in verschillende bodemsoorten en hebben maar weinig snoei nodig. Zorg voor voldoende water en voeding om de groei te stimuleren.

  De klimplant vraagt om voldoende ruimte om te kunnen groeien en zich te hechten aan een klimhulp, zoals een muur, pergola of schutting. Zorg ervoor dat er genoeg verticale ruimte beschikbaar is voor de plant om te klimmen en zich uit te breiden. Hou rekening met de uiteindelijke grootte en spreiding van de plant om te zorgen dat er voldoende ruimte is voor een gezonde groei.

  Deze plant groeit het beste in de volle zon tot halfschaduw. Wanneer deze plant te veel in de schaduw staat, kan dit de groei belemmeren en de bloei verminderen. Het is daarom aan te raden om deze plant op een zonnige plek te planten voor optimale groei.

  De Lonicera klim plant heeft gemiddeld één tot twee keer per week water nodig, afhankelijk van de omgevingstemperatuur en de vochtigheid van de grond. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet te verzadigen om wortelrot te voorkomen. Het is aan te raden om regelmatig de grond te controleren en water te geven wanneer deze droog aanvoelt.

  Ja, de bloemen van deze plant zijn aantrekkelijk voor vlinders en bijen vanwege hun zoete nectar. Het is daarom een goede keuze voor een tuin die deze nuttige bestuivers aantrekt. Planten die vlinders en bijen lokken helpen ook bij het behouden van een gezonde en diverse ecologische omgeving.

  Ja, de plant is goed voor biodiversiteit omdat hij bloemen produceert die insecten aantrekken en voedsel bieden voor bijen en vlinders. Daarnaast kan de plant fungeren als schuilplaats en voedsel voor verschillende vogelsoorten. Het toevoegen van deze plant kan dus de biodiversiteit in uw tuin vergroten.

  De plant bloeit van mei tot en met augustus en heeft een bloeiperiode van ongeveer 2 tot 3 maanden.

  De plant kan wel tegen de volle zon, maar het is beter om hem op een plek te zetten waar hij wat beschutting heeft tegen de heetste zonnestralen. Het is belangrijk dat de plant voldoende water krijgt tijdens warme periodes.

  De vruchten van deze plant zijn giftig voor mensen, dus het wordt niet aanbevolen om ze te consumeren. Het is belangrijk om voorzichtig te zijn bij het omgaan met deze plant, aangezien sommige delen ervan huidirritatie kunnen veroorzaken. Het wordt aanbevolen om deze plant niet in de buurt van kinderen of huisdieren te laten groeien.

  Ja, de klimplant heeft dichte bladeren waardoor geluid gedempt kan worden. Het is vooral effectief bij hogere frequentiegolven. Het is echter minder effectief bij lage frequenties.

 • Snoei de plant jaarlijks in het voorjaar na de bloei om de vorm te behouden en nieuwe groei te stimuleren. Verwijder dode, zieke of beschadigde takken en dun de plant uit om licht en lucht door te laten. Knip de takken tot de gewenste lengte, maar vermijd het te rigoureus terugsnoeien om de bloei niet te hinderen.

  Geef regelmatig water aan de plant, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar vermijd dat de plant in een plas water staat. Water geven in de ochtend of avond is het beste voor Tuinplanten.

  Tuinplanten zoals deze hebben een goed doorlatende potgrond nodig om te voorkomen dat de wortels te nat worden. Kies voor een potgrond die rijk is aan voedingsstoffen en waarin de plant goed kan groeien. Het is belangrijk om regelmatig de potgrond te controleren en indien nodig bij te vullen.

  Een goede bodemkwaliteit is belangrijk voor de groei van klimplanten. Het is aan te raden om te zorgen voor een voedzame en goed doorlatende bodem. Zorg ook voor voldoende water en zonlicht voor een gezonde groei.

  De plant gedijt het beste op een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats. Zorg voor goed doorlatende grond om wortelrot te voorkomen. Vermijd te natte grond, met name in de winter.

  Het is aan te bevelen om de plant in de winter te beschermen tegen vorst door mulch of bladeren rond de basis aan te brengen. Bij extreem koude temperaturen kan het ook helpen om een beschermende doek over de plant te leggen. Zorg er ook voor dat de plant goed bewaterd is voor de winter begint.

  Om de plant gezond te houden, is regelmatig snoeien nodig. Verwijder dode of beschadigde takken en knip de plant terug na de bloei. Zorg voor voldoende voeding en water, vooral tijdens droge periodes.

  Tuinplanten zoals de klimplant hebben baat bij regelmatige bemesting tijdens het groeiseizoen. Gebruik een evenwichtige meststof speciaal voor bloeiende planten om de groei en bloei te stimuleren. Bemest de plant in het voorjaar en eventueel ook in de zomer voor optimale resultaten.

  Mulchen met organisch materiaal zoals compost of boomschors kan helpen om vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken. Dit kan de groei en bloei van de plant bevorderen. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet te dik is en niet direct tegen de stam van de plant wordt aangebracht.

  De Tuinplanten groeit het best in een bodem met een licht zure tot neutrale pH-waarde. Een pH-waarde tussen de 5.5 en 7.5 is ideaal voor deze plant. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant kan je gebruik maken van natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes of sluipwespen. Ook kan je preventief te werk gaan door regelmatig de planten te inspecteren en aangetast blad of delen van de plant te verwijderen. Daarnaast kan een biologisch bestrijdingsmiddel zoals neemolie gebruikt worden bij ernstige plagen.

 • Omschrijving

  De Lonicera klim is een snelgroeiende en winterharde klimplant met mooie, geurende bloemen. De plant heeft houtachtige stengels en groen blad dat in de herfst kan verkleuren. De bloemen van de Lonicera klim zijn buisvormig en kunnen variëren in kleur van wit en crème tot roze en rood. Deze plant trekt veel vlinders en bijen aan en kan tot wel 6 meter hoog klimmen. De Lonicera klim gedijt het beste in goed doorlatende grond en een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.