Parthenocissus

Parthenocissus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Parthenocissus, ook bekend als wilde wingerd, is een klimplant die vaak wordt gebruikt om muren en schuttingen te bedekken. De plant heeft handvormige bladeren die in de herfst prachtig rood worden. Parthenocissus groeit snel en hecht zich met behulp van zuignappen aan zijn omgeving. Het is een winterharde plant die weinig onderhoud nodig heeft en goed gedijt in zowel zon als schaduw. De vruchten van de Parthenocissus zijn niet eetbaar en de plant kan zich soms agressief uitbreiden.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant is niet groenblijvend. Het blad verkleurt in de herfst naar een prachtige rode tint.

  Parthenocissus is winterhard tot ongeveer -20 graden Celsius. In strenge winters kan het nodig zijn om de plant extra te beschermen tegen vorstschade. Het is aan te raden om de plant af te dekken met bijvoorbeeld stro of bladeren.

  Parthenocissus is over het algemeen gemakkelijk in onderhoud en vereist weinig aandacht. Het groeit goed in verschillende bodemsoorten en kan goed tegen snoei. Zorg ervoor dat de plant voldoende zonlicht krijgt voor een optimale groei.

  Parthenocissus heeft veel ruimte nodig om te groeien en zich te verspreiden. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om zich uit te kunnen breiden. Houd rekening met de groeisnelheid en de mogelijkheid dat de plant zich kan verspreiden.

  Ja, de plant groeit goed in de schaduw en kan ook gedijen in minder zonnige gebieden. Het is een sterke en robuuste plant die het goed doet in verschillende lichtomstandigheden. Zorg wel voor voldoende vochtige grond en snoei regelmatig voor een gezonde groei.

  De Parthenocissus heeft één tot twee keer per week water nodig. Zorg ervoor dat de grond licht vochtig blijft, maar vermijd dat deze doordrenkt raakt. Check regelmatig de grond voordat je water geeft.

  Ja, de plant is vlinder en bijenlokkend. De bloemen trekken deze insecten aan door hun nectar en geur. Dit zorgt voor bestuiving en bevordert de voortplanting van de plant.

  Ja, Parthenocissus is goed voor biodiversiteit omdat het insecten zoals bijen en vlinders aantrekt met zijn bloemen en bessen. Door zijn klimmende eigenschappen biedt het ook schuilplaatsen en nestgelegenheid voor vogels en kleine dieren. Het kan dus bijdragen aan het verhogen van de biodiversiteit in de tuin.

  De plant bloeit in de maanden juni tot en met september en de bloei duurt ongeveer 4 tot 8 weken.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en zal zelfs beter groeien en bloeien met voldoende zonlicht. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven bij warm weer en droge periodes. Zorg er ook voor dat de grond goed gedraineerd is.

  Nee, de bessen van deze plant zijn niet eetbaar en kunnen zelfs giftig zijn voor mensen en dieren. Het is daarom belangrijk om de plant niet te consumeren.

  Ja, Parthenocissus heeft geluidsdempende eigenschappen vanwege de dichte begroeiing en het absorberen van geluiden door de bladeren en takken. Het is daarom een goede keuze voor het creëren van een rustige en natuurlijke omgeving in de tuin.

 • Parthenocissus kan het best worden gesnoeid in de late winter of het vroege voorjaar. Verwijder dode of beschadigde takken en knip de overige takken terug tot de gewenste lengte. Zorg ervoor dat de plant voldoende licht en lucht kan krijgen na het snoeien.

  Geef de plant matig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond goed kan afwateren om wortelrot te voorkomen. Water geven in de ochtend is het beste moment.

  Parthenocissus gedijt goed in voedzame en goed doorlatende potgrond. Het is belangrijk dat de potgrond lichtzuur tot neutraal is. Zorg voor voldoende voeding en water om de groei van de plant te bevorderen.

  Parthenocissus groeit het beste in goed doorlatende en vruchtbare grond. Het is belangrijk dat de grond voldoende vochtig is, maar niet te nat. De plant kan goed gedijen op verschillende bodemtypes, van zand- tot kleigrond.

  Deze plant gedijt het beste op een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats. Zorg ervoor dat de bodem goed gedraineerd is. Kan ook goed groeien op muren, pergola's of schuttingen.

  In de winter heeft deze plant bescherming nodig tegen vorst, vooral als het overdreven koud wordt. Dit kan gedaan worden door de plant in te pakken met jute zakken of tuinvlies. Een laag mulch rond de basis van de plant kan ook helpen om de wortels te beschermen tegen extreme temperaturen.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en kan goed groeien in verschillende bodemsoorten. Het is belangrijk om de plant regelmatig te snoeien om te voorkomen dat hij te groot wordt. Daarnaast kan de plant in droge periodes wat extra water nodig hebben.

  Voor tuinplanten is het belangrijk om regelmatig te bemesten, vooral in het voorjaar en de zomer. Gebruik een algemene meststof voor bloeiende planten om de groei en bloei te stimuleren. Pas op met te veel mest, dit kan schade aan de plant veroorzaken.

  Mulchen is een goede manier om vocht vast te houden, onkruid te onderdrukken en de grondtemperatuur te reguleren. Gebruik organisch materiaal zoals houtsnippers of bladafval en breng een laag van 5-10 cm aan rondom de plant. Zorg ervoor dat de mulch niet direct tegen de stam wordt gelegd om schimmelvorming te voorkomen.

  De plant gedijt het beste in een bodem met een neutrale tot licht zure pH. De zuurgraad van de bodem is dus belangrijk voor de groei en gezondheid van deze plantensoort. Het is aan te raden om de zuurgraad van de bodem te controleren en indien nodig aan te passen.

  . Om ongedierte te bestrijden bij deze tuinplant is het belangrijk om regelmatig de bladeren en stengels te inspecteren op tekenen van plagen. Indien nodig kunnen natuurlijke bestrijdingsmiddelen zoals neemolie of pyrethrine worden gebruikt. Ook het handmatig verwijderen van ongedierte kan helpen bij het voorkomen van plagen.

 • Omschrijving

  Parthenocissus, ook bekend als wilde wingerd, is een klimplant die vaak wordt gebruikt om muren en schuttingen te bedekken. De plant heeft handvormige bladeren die in de herfst prachtig rood worden. Parthenocissus groeit snel en hecht zich met behulp van zuignappen aan zijn omgeving. Het is een winterharde plant die weinig onderhoud nodig heeft en goed gedijt in zowel zon als schaduw. De vruchten van de Parthenocissus zijn niet eetbaar en de plant kan zich soms agressief uitbreiden.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.