Wisteria

Wisteria

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Wisteria, ook wel bekend als blauweregen, is een prachtige klimplant met hangende bloemtrossen in verschillende tinten paars, blauw of wit. De plant kan flink hoog groeien en heeft stevige twijgen die zich vasthechten aan een klimrek of muur. In de lente bloeien de geurende bloemen van de Wisteria en trekken bijen en vlinders aan. Na de bloei ontstaan er peulvormige vruchten die giftig zijn voor mensen en dieren. Wisteria gedijt het beste op een zonnige plek met goed doorlatende grond en regelmatig water.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant Wisteria is niet groenblijvend. Het verliest zijn blad in de herfst en komt in het voorjaar weer tot bloei. Als tuinplant is het belangrijk om rekening te houden met deze eigenschap.

  Wisteria is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is aan te raden om de plant in de winter te beschermen tegen vorst. Deze plant kan overleven in de meeste delen van Nederland.

  Ja, de Wisteria heeft weinig onderhoud nodig en groeit goed in de meeste bodemsoorten. Het is belangrijk om de plant regelmatig te snoeien om de groei te bevorderen en hem gezond te houden. Water geven is alleen nodig tijdens droge periodes.

  Wisteria heeft veel ruimte nodig om te groeien en bloeien. Zorg voor een plek waar de plant vrij kan groeien en minstens 4-6 meter hoog kan worden. Plant de Wisteria minimaal 3-4 meter uit elkaar voor optimale groei.

  Wisteria groeit het beste in de volle zon, maar kan ook goed gedijen in gedeeltelijke schaduw. Het is aan te raden om de plant minstens 4-6 uur direct zonlicht per dag te geven voor een optimale groei. Te veel schaduw kan de bloei verminderen.

  De plant Wisteria heeft gemiddeld één tot twee keer per week water nodig, afhankelijk van de weersomstandigheden en de grond waarin deze groeit. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet te laten verdrinken. Let op uitdroging tijdens warme periodes.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de geur en kleur van de bloemen. Het is een populaire keuze voor tuinen vanwege de natuurlijke aantrekkingskracht op bestuivers.

  Wisteria is een aantrekkelijke plant voor bijen, vlinders en andere bestuivers, waardoor het bijdraagt aan de biodiversiteit in de tuin. De plant voorziet deze dieren van nectar en stuifmeel, wat essentieel is voor hun voortbestaan. Daarnaast biedt de Wisteria ook schuilplaatsen en voedselbronnen voor verschillende diersoorten.

  De plant bloeit van april tot juni en de bloeiperiode kan tot wel vier weken duren.

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon en houdt van een zonnige plek in de tuin. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven wanneer het erg warm is. Zorg ervoor dat de grond goed vochtig blijft.

  Sommige delen van deze plant zijn giftig als ze worden ingenomen, dus het wordt niet aanbevolen om deze plant te eten. Het is beter om de plant niet op te nemen in voedselbereidingen. Het is verstandig om deze plant alleen voor decoratieve doeleinden te laten groeien.

  Ja, Wisteria is geluidsdempend dankzij de dichte bladeren en bloemen die geluidsgolven absorberen. Dit zorgt ervoor dat geluiden in de omgeving worden verminderd. Het plaatsen van deze plant in de tuin kan helpen om een rustige en vredige omgeving te creëren.

 • Snoei de plant in de late winter of vroege lente. Verwijder dode of beschadigde takken en knip zijtakken terug tot 15-30 cm van de hoofdtak af. Snoei ook regelmatig de lange scheuten om de plant compact en bloemrijk te houden.

  Geef regelmatig water aan de plant, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar vermijd dat de wortels in water staan. Geef bij voorkeur 's ochtends water, zodat de plant voldoende tijd heeft om droog te worden voor de avond.

  Wisteria gedijt het beste in goed doorlatende, vruchtbare potgrond. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet te nat. Geef de plant regelmatig voeding om gezonde groei te bevorderen.

  De bodemkwaliteit voor deze plant moet goed doorlatend en vruchtbaar zijn met een neutrale tot licht zure pH-waarde. Het is belangrijk dat de bodem voldoende vochtig is, maar geen stilstaand water bevat. Het toevoegen van organisch materiaal zoals compost kan de bodemkwaliteit verbeteren.

  De plant gedijt het beste op een zonnige tot licht beschaduwde locatie. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en niet te vochtig. Bescherm de plant tegen koude wind en vorst.

  Het is belangrijk om Wisteria in de winter te beschermen tegen strenge vorst door de plant af te dekken met een dikke laag mulch of bladeren. Het is ook aan te raden om de plant te beschermen tegen harde wind en regen door een beschutting te plaatsen. Het is belangrijk om de plant regelmatig te controleren en te zorgen dat de wortels niet bevriezen.

  De plant heeft regelmatig snoei nodig om een mooie vorm te behouden en bloei te bevorderen. Zorg voor een zonnige standplaats en goed doorlatende grond. Bemest de plant in het voorjaar en geef regelmatig water, vooral tijdens droge periodes.

  Een tuinplant zoals Wisteria heeft voedingsstoffen nodig voor gezonde groei en bloei. Gebruik een algemene meststof voor bloeiende planten in het voorjaar en de zomer. Overbemesting kan leiden tot een overmatige groei van bladeren ten koste van bloemen.

  Mulch wordt aanbevolen voor tuinplanten zoals Wisteria om vocht vast te houden, onkruid te onderdrukken en de grondtemperatuur te reguleren. Een laag mulch van ongeveer 5-10 cm dik kan in het voorjaar worden aangebracht rond de planten. Het is belangrijk om de mulch niet tegen de stam van de plant aan te brengen om rotting te voorkomen.

  Wisteria gedijt het beste in neutrale tot licht zure bodems met een pH-waarde tussen 6.0 en 7.0. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de bodem goed doorlatend is en niet te compact, om de groei en bloei van de plant te bevorderen. Zuurdere bodems kunnen invloed hebben op de opname van voedingsstoffen, wat de gezondheid van de plant kan beïnvloeden.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant, is het nuttig om regelmatig de bladeren en stengels te inspecteren op insecten zoals bladluizen, trips en spintmijten. Deze kunnen worden verwijderd door ze met een sterke straal water weg te spoelen of door toepassing van biologische bestrijdingsmiddelen zoals neemolie of pyrethrum. Voorkom overmatig gebruik van chemicaliën, aangezien deze schadelijk kunnen zijn voor de plant en het milieu.

 • Omschrijving

  Wisteria, ook wel bekend als blauweregen, is een prachtige klimplant met hangende bloemtrossen in verschillende tinten paars, blauw of wit. De plant kan flink hoog groeien en heeft stevige twijgen die zich vasthechten aan een klimrek of muur. In de lente bloeien de geurende bloemen van de Wisteria en trekken bijen en vlinders aan. Na de bloei ontstaan er peulvormige vruchten die giftig zijn voor mensen en dieren. Wisteria gedijt het beste op een zonnige plek met goed doorlatende grond en regelmatig water.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.