Iris danfordiae

Iris

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Iris danfordiae is een kleine, maar opvallende plant met sierlijke, gele bloemen en zilverachtige nerven op de bloemblaadjes. De bloeiperiode van deze plant valt meestal in het vroege voorjaar, waardoor het een populaire keuze is voor lentetuintjes. De plant houdt van een zonnige standplaats en goed doorlatende grond. Iris danfordiae vermeerdert zich gemakkelijk door het vormen van nieuwe bollen, waardoor het een mooie aanvulling kan zijn in bloemborders of rotstuinen. Deze plant trekt ook bijen en vlinders aan, wat zorgt voor een levendige tuin vol met kleur en leven.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, deze plant is vrij eenvoudig te onderhouden. Zorg voor voldoende licht en geef regelmatig water zonder de potgrond te laten uitdrogen. Doe af en toe wat plantenvoeding voor een gezonde groei.

  Ja, de plant heeft veel licht nodig en staat het liefst op een zonnige plek in huis. Het is belangrijk om de plant regelmatig wat direct zonlicht te geven om gezond te blijven. Het liefst staat de plant in de buurt van een raam op het zuiden of westen.

  De plant heeft ongeveer eens per week water nodig, maar laat de grond tussen twee gietbeurten opdrogen. Het is belangrijk om de wortels niet constant in natte grond te laten staan. Geef de plant liever te weinig water dan te veel.

  Deze plant houdt niet van direct zonlicht en heeft liever een lichte plek uit de felle zon. Een plek met indirect zonlicht is ideaal voor deze plant. Het kan wel wat zon verdragen, maar vermijd te felle zonnestralen om verbranding te voorkomen.

  Ja, deze plant houdt van warmte en gedijt het best bij temperaturen tussen de 18-24 graden Celsius. Het is belangrijk om deze plant weg te houden van tocht en extreme temperatuurschommelingen. Het is aan te raden om de plant op een warme en zonnige locatie te plaatsen.

  De plant bloeit in de maanden maart en april. De bloei kan ongeveer 2 tot 3 weken duren.

  Ja, deze plant is luchtzuiverend en kan helpen de luchtkwaliteit in huis te verbeteren. Het kan schadelijke stoffen uit de lucht filteren en zorgen voor een gezondere leefomgeving. Het is dus een goede toevoeging aan je interieur.

  Iris danfordiae gedijt het beste bij temperaturen tussen de 15 en 25 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant op een locatie te plaatsen waar deze optimale temperatuur wordt gehandhaafd om gezond te blijven.

 • Het is niet nodig om deze plant te snoeien, tenzij het nodig is om dode of beschadigde bladeren te verwijderen. Het is belangrijk om regelmatig de plant te controleren op eventuele problemen en deze indien nodig direct aan te pakken. Overmatig snoeien kan de gezondheid van de plant schaden.

  De plant heeft regelmatig water nodig, maar vermijd dat de grond te drassig wordt. Laat de potgrond tussen gietbeurten in licht opdrogen. Geef in het voorjaar en de zomer wat plantenvoeding voor een gezonde groei.

  Deze plant gedijt het beste in goed doorlatende potgrond met een neutrale pH-waarde. Zorg ervoor dat de potgrond niet te nat wordt, maar laat deze ook niet compleet uitdrogen. Het is aan te raden om jaarlijks de potgrond te verversen om de groei en bloei van de plant te bevorderen.

  Kamerplanten zoals deze hebben baat bij goed doorlatende en voedzame grond. Een mengsel van potgrond en grof zand kan helpen bij het voorkomen van wateroverlast en het bevorderen van gezonde wortelgroei. Het is belangrijk om regelmatig de potgrond te vervangen of te verrijken met voedingsstoffen om de plant gezond te houden.

  De plant heeft regelmatig water nodig, maar vermijd dat de wortels te lang nat blijven. Plaats de plant op een zonnige plek en geef maandelijks plantenvoeding. Verwijder regelmatig dode bladeren en bloemen voor een gezonde groei.

  Om de plant schoon te maken, kan je de bladeren afstoffen met een zachte doek of ze voorzichtig afspoelen onder lauwwarm water. Verwijder eventuele dode bladeren of bloemen om de plant er fris en gezond uit te laten zien. Gebruik hierbij geen schurende middelen of agressieve schoonmaakproducten om de plant niet te beschadigen.

  De plant heeft veel zonlicht nodig en moet op een zonnige plek worden geplaatst. Het liefst staat de plant in de buurt van een raam op het zuiden of westen. Zorg ervoor dat de plant minimaal 6 uur per dag direct zonlicht ontvangt.

  De optimale temperatuur voor deze plant ligt tussen de 10 en 25 graden Celsius. Zorg ervoor dat de plant niet wordt blootgesteld aan extreme temperaturen of tocht, dit kan schade veroorzaken aan de plant. Het is raadzaam om de plant op een plek te zetten waar de temperatuur stabiel en gematigd is.

  De luchtvochtigheid moet gemiddeld zijn en de plant kan goed gedijen in normale kamertemperatuur. Het is belangrijk om de plant uit de buurt van tocht en direct zonlicht te houden. Het is aan te raden om de plant regelmatig te besproeien om de luchtvochtigheid op peil te houden.

  Ideaal groeit deze plant in een neutrale tot lichtzure bodem met een pH-waarde tussen 6,5 en 7,5. Een goede drainage is essentieel om wortelrot te voorkomen. Het is belangrijk om regelmatig de zuurgraad van de bodem te controleren en indien nodig aanpassingen te doen.

  De plant heeft in het voorjaar en de zomer behoefte aan regelmatige bemesting met een speciale meststof voor bloeiende planten. Gebruik een vloeibare meststof die rijk is aan fosfor en kalium om de bloei te bevorderen. Overbemesting moet worden vermeden om schade aan de wortels te voorkomen.

 • Omschrijving

  De Iris danfordiae is een kleine, maar opvallende plant met sierlijke, gele bloemen en zilverachtige nerven op de bloemblaadjes. De bloeiperiode van deze plant valt meestal in het vroege voorjaar, waardoor het een populaire keuze is voor lentetuintjes. De plant houdt van een zonnige standplaats en goed doorlatende grond. Iris danfordiae vermeerdert zich gemakkelijk door het vormen van nieuwe bollen, waardoor het een mooie aanvulling kan zijn in bloemborders of rotstuinen. Deze plant trekt ook bijen en vlinders aan, wat zorgt voor een levendige tuin vol met kleur en leven.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.