Chrysanthemum paludosum

Chrysanthemum

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Chrysanthemum paludosum, ook bekend als moeras- of moeraschrysant, is een overblijvende plant die behoort tot de madeliefjesfamilie. Het heeft stervormige witte bloemen met een geel hart en fijn geveerde, donkergroene bladeren. Deze plant groeit het beste in vochtige, goed doorlatende grond en kan zowel in de volle zon als in halfschaduw gedijen. Chrysanthemum paludosum is een populaire keuze voor tuinborders, rotstuinen en als bodembedekker. Het trekt vlinders en bijen aan en bloeit van de lente tot de herfst.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant Chrysanthemum paludosum is niet groenblijvend. Het verliest zijn bladeren in de winter en komt in het voorjaar weer terug. Het is een eenjarige plant die jaarlijks opnieuw geplant moet worden.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -5 graden Celsius. Het is daarom belangrijk om de plant in de winter goed te beschermen tegen vorst. In de lente en zomer kan de plant weer buiten gezet worden.

  Ja, de Chrysanthemum paludosum is makkelijk in onderhoud en vereist weinig speciale zorg. Het is een sterke plant die goed gedijt in de meeste omstandigheden en weinig problemen geeft. Met regelmatig water geven en af en toe snoeien zal de plant gezond blijven en mooi bloeien.

  Chrysanthemum paludosum heeft ongeveer 20-30 cm ruimte nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen. Zorg voor voldoende afstand tussen de planten om luchtcirculatie te bevorderen en schimmelvorming te voorkomen. Houd bij het planten ook rekening met de hoogte en breedte van de plant om te voorkomen dat ze overwoekerd raken.

  Chrysantemums richten zich op zonlicht voor een goede groei, dus ze gedijen het beste in de volle zon of in halfschaduw. In de schaduw zullen ze waarschijnlijk niet zo goed groeien en bloeien als ze zouden doen met meer zonlicht. Het is daarom aan te raden om de plant in een zonnige plek te plaatsen voor optimale groei.

  Chrysanthemum paludosum heeft regelmatig water nodig. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, vooral tijdens warme zomermaanden. Over het algemeen wordt aanbevolen om de plant 1-2 keer per week water te geven.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan door de nectar en pollen die het produceert. Het is een goede keuze voor tuinen die deze bestuivers willen aantrekken. Plant ze in een zonnige locatie om het effect te maximaliseren.

  Ja, de plant Chrysanthemum paludosum bevordert de biodiversiteit door bijen, vlinders en andere bestuivers aan te trekken. De bloemen zorgen voor voedsel en schuilplaatsen voor verschillende insecten en kleine dieren. Hierdoor draagt de plant bij aan een gezonde en gevarieerde tuinomgeving.

  De plant bloeit van juni tot en met oktober en de bloeiperiode kan enkele weken tot enkele maanden duren.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en staat graag op een zonnige plek in de tuin. Het is belangrijk dat de grond goed doorlatend is om uitdroging te voorkomen. Deze plant is dan ook geschikt om in de volle zon te planten.

  Het is niet aan te raden om deze plant te eten, omdat deze niet geschikt is voor consumptie. Het is veiliger om andere planten te kiezen die wel eetbaar zijn. Het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over welke planten wel en niet veilig zijn om te eten.

  Ja, tuinplanten hebben over het algemeen een beperkte geluidsdempende werking. Het is echter niet zo effectief als specifiek ontworpen geluidsdempend materiaal. Het plaatsen van meerdere planten kan wel helpen geluid te absorberen.

 • Je kunt de plant in het voorjaar snoeien om de groei te stimuleren en de bloei te bevorderen. Verwijder uitgebloeide bloemen regelmatig om de plant er netjes uit te laten zien. Knip lange uitlopers en te lange stelen terug om de vorm van de plant te behouden.

  Tuinplanten zoals deze hebben regelmatig water nodig, vooral tijdens warmere dagen. Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig is, maar niet doorweekt. Geef water aan de basis van de plant om schimmelvorming te voorkomen.

  Potgrond met een luchtige structuur en goede drainage is ideaal voor deze plant. Zorg ervoor dat de potgrond voldoende voeding bevat voor een gezonde groei. Verpot de plant indien nodig om de grond vers te houden.

  De plant gedijt het best in een goed doorlatende, vochtige bodem. Zorg ervoor dat de bodem rijk is aan voedingsstoffen en een neutrale pH-waarde heeft. Vermijd natte, zware grond en zorg voor voldoende drainage om wortelrot te voorkomen.

  Deze plant gedijt het beste op een zonnige standplaats en kan ook gedeeltelijke schaduw verdragen. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is om wortelrot te voorkomen. Deze tuinplant doet het goed in borders, plantenbakken en hanging baskets.

  Om de plant te beschermen tegen vorst, kun je mulch aanbrengen rond de wortels. Daarnaast is het raadzaam om de plant in potten te plaatsen en ze naar een beschutte plek te verplaatsen tijdens koude periodes. Een laagje bladeren over de plant leggen kan ook helpen bij winterbescherming.

  Zorg ervoor dat de plant voldoende water krijgt, maar vermijd dat de wortels constant nat blijven. Verwijder regelmatig uitgebloeide bloemen om de bloei te stimuleren. Snoei de plant in het voorjaar om de groei te bevorderen.

  Voor tuinplanten in het algemeen is het belangrijk om regelmatig te bemesten tijdens het groeiseizoen, dit helpt de plant gezond te houden en bloei te stimuleren. Gebruik een gebalanceerde meststof speciaal voor bloeiende planten en volg de instructies op de verpakking voor de beste resultaten. Overbemesting kan schadelijk zijn, dus zorg ervoor dat je de juiste hoeveelheden gebruikt.

  Mulchen is een goede manier om de bodem vochtig te houden en onkruid te onderdrukken voor deze tuinplant. Gebruik organisch materiaal zoals bladeren, stro of houtsnippers. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet te dik is, zodat de lucht nog bij de wortels kan komen.

  Chrysanthemum paludosum gedijt het best in een bodem met een neutrale tot licht zure pH-waarde. Het is belangrijk dat de bodem goed doorlatend is en voldoende voedingsstoffen bevat voor een gezonde groei van de plant. Het regelmatig testen en aanpassen van de pH-waarde van de bodem kan bijdragen aan een optimale groei en bloei.

  Deze plant is gevoelig voor bladluizen en trips. Het regelmatig controleren van bladeren op tekenen van deze plaaginsecten en het gebruik van natuurlijke bestrijdingsmiddelen kan helpen bij het beheersen van de populatie. Het is ook belangrijk om de plant regelmatig te inspecteren en te zorgen voor een goede luchtcirculatie om plagen te voorkomen.

 • Omschrijving

  Chrysanthemum paludosum, ook bekend als moeras- of moeraschrysant, is een overblijvende plant die behoort tot de madeliefjesfamilie. Het heeft stervormige witte bloemen met een geel hart en fijn geveerde, donkergroene bladeren. Deze plant groeit het beste in vochtige, goed doorlatende grond en kan zowel in de volle zon als in halfschaduw gedijen. Chrysanthemum paludosum is een populaire keuze voor tuinborders, rotstuinen en als bodembedekker. Het trekt vlinders en bijen aan en bloeit van de lente tot de herfst.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.