Callicarpa

Callicarpa

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Callicarpa, ook wel bekend als schoonvrucht of beautyberry, is een bladverliezende struik die voornamelijk bekend staat om zijn opvallende paarse bessen in de herfst. De struik kan een hoogte bereiken van ongeveer 1 tot 2 meter en heeft tegenoverstaande, ovale bladeren. De bessen van Callicarpa zijn geliefd bij vogels en zorgen voor een prachtig kleuraccent in de tuin. De struik gedijt het beste op een zonnige standplaats in goed doorlatende grond. Callicarpa is een mooie toevoeging aan de tuin vanwege zijn decoratieve vruchten en herfstkleuren.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, deze plant is niet groenblijvend en zal zijn bladeren verliezen in de winter. Het is een bladverliezende tuinplant die seizoensgebonden veranderingen vertoont.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen tijdens strenge vorstperiodes. Zorg voor voldoende isolatie en bescherming tegen de kou.

  Callicarpa is over het algemeen gemakkelijk in onderhoud en heeft weinig specifieke eisen. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven en snoeien is niet vaak nodig. Zorg voor een zonnige standplaats en vruchtbare grond voor optimale groei.

  Callicarpa heeft voldoende ruimte nodig om te groeien en zich goed te ontwikkelen. Zorg voor een ruime plantlocatie waar de plant zijn volledige grootte kan bereiken. Houd rekening met de hoogte en breedte van de plant bij het kiezen van een geschikte plek in de tuin.

  Deze plant groeit het beste in de zon of halfschaduw. In de schaduw kan de groei belemmerd worden en kan de plant minder bloemen produceren. Het is daarom aan te raden om deze plant op een plek te planten waar voldoende zonlicht aanwezig is.

  Callicarpa heeft ongeveer één tot twee keer per week water nodig, afhankelijk van de bodemvochtigheid en omgevingstemperatuur. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet doorweekt. Controleer regelmatig of de plant water nodig heeft door de grond met je vinger te voelen.

  Ja, Callicarpa trekt vlinders en bijen aan vanwege de bloemen en de nectar die ze produceren. Het is daarom een aantrekkelijke plant voor bestuivers in de tuin.

  Ja, de plant is goed voor biodiversiteit omdat het bessen produceert die vogels aantrekken en zo bijdragen aan het ecosysteem. Daarnaast kan het insecten aantrekken die helpen bij de bestuiving. Het toevoegen van deze plant aan je tuin kan de diversiteit aan flora en fauna vergroten.

  Callicarpa bloeit meestal in augustus en september. De bloei kan ongeveer 4 tot 6 weken duren.

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon en gedijt goed in een zonnige omgeving. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de grond goed vochtig blijft tijdens warme dagen. Planten in de volle zon zullen over het algemeen een rijkere kleur en overvloedige bloei vertonen.

  Nee, de bessen van deze plant zijn giftig en niet geschikt voor consumptie. Het is belangrijk om kinderen en huisdieren weg te houden van de plant om vergiftiging te voorkomen. Het wordt aanbevolen om alleen planten te consumeren die als eetbaar bekend staan.

  Ja, de Callicarpa plant heeft bladeren en takken die geluid kunnen absorberen, waardoor het enigszins geluidsdempend kan werken in een tuinsetting. Het is echter niet zo effectief als specifieke geluidsdempende materialen of planten.

 • De plant dient gesnoeid te worden in het voorjaar tot ongeveer 30 cm boven de grond om de vorm en bloei te bevorderen. Verwijder ook dode, zieke of beschadigde takken. Het is belangrijk om na het snoeien de plant goed water te geven.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens warme, droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig is, maar vermijd dat de wortels constant in het water staan. In de winterperiode kan de plant met mate bewaterd worden.

  Voor de Callicarpa is het belangrijk om te zorgen voor goed doorlatende potgrond. Kies voor een potgrond met voldoende voedingsstoffen en zorg ervoor dat de grond niet te nat blijft staan. Een luchtige potgrond met een goede balans van voedingsstoffen zal de groei en bloei van de plant stimuleren.

  De Callicarpa gedijt het beste in een goed doorlatende en vochtige bodem. De bodem dient licht zuur tot neutraal te zijn en rijk aan organisch materiaal. Het is belangrijk dat de bodem een goede structuur heeft om de plant gezond te houden.

  Deze plant gedijt het beste op een zonnige standplaats in vochtige, goed doorlatende grond. Het is belangrijk dat de plant voldoende zonlicht krijgt om zijn mooie kleurrijke bessen te ontwikkelen. Zorg ervoor dat de grond niet te nat is, om wortelrot te voorkomen.

  Het wordt aanbevolen om de plant te beschermen tegen vorst in de winter door mulch rond de wortels aan te brengen. Daarnaast kan een speciale winterhoes worden gebruikt om de plant te beschermen tegen koude temperaturen. Zorg ervoor dat de plant voldoende water krijgt voordat de grond bevriest om uitdroging te voorkomen.

  De plant houdt van een zonnige standplaats en goed doorlatende grond. Snoei jaarlijks na de bloei om de vorm en bloei te bevorderen. Geef regelmatig water, vooral tijdens droge periodes.

  Tuinplanten zoals deze kunnen in het voorjaar en najaar worden bemest met organische meststoffen. Het is belangrijk om de aanbevolen hoeveelheid te volgen en de mest gelijkmatig over de grond te verdelen. Te veel bemesting kan de plant beschadigen, dus wees voorzichtig en controleer de behoeften van de plant regelmatig.

  Mulchen is gunstig voor tuinplanten omdat het helpt bij het vasthouden van vocht in de bodem, onkruidgroei onderdrukt en de grond beschermt tegen extreme temperaturen. Gebruik een organische mulch, zoals compost of boomschors, en breng deze laag aan rondom de plant. Het is belangrijk om de mulch niet tegen de stam van de plant aan te brengen om rotting te voorkomen.

  Callicarpa houdt van een bodem met een neutrale tot licht zure pH-waarde. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig de bodem te verzuren met bijvoorbeeld tuinturf. Het juiste pH-niveau zorgt voor een gezonde groei en bloei van de plant.

  Voor de bestrijding van ongedierte op tuinplanten is het belangrijk om regelmatig inspecties uit te voeren en aangetaste delen te verwijderen. Het gebruik van natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes of het besproeien met een milieuvriendelijk insecticide kan ook effectief zijn. Het is belangrijk om preventieve maatregelen te nemen om de verspreiding van ongedierte te voorkomen.

 • Omschrijving

  Callicarpa, ook wel bekend als schoonvrucht of beautyberry, is een bladverliezende struik die voornamelijk bekend staat om zijn opvallende paarse bessen in de herfst. De struik kan een hoogte bereiken van ongeveer 1 tot 2 meter en heeft tegenoverstaande, ovale bladeren. De bessen van Callicarpa zijn geliefd bij vogels en zorgen voor een prachtig kleuraccent in de tuin. De struik gedijt het beste op een zonnige standplaats in goed doorlatende grond. Callicarpa is een mooie toevoeging aan de tuin vanwege zijn decoratieve vruchten en herfstkleuren.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.