Tradescantia fluminensis

Tradescantia

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Tradescantia fluminensis, ook wel bekend als de groene schildjesplant, is een vaste plant die bekend staat om zijn lange, hangende stengels. De bladeren zijn smal en ovaalvormig, heldergroen van kleur en soms met een lichtere streep in het midden. Deze plant staat graag in indirect zonlicht en gedijt goed in vochtige, goed doorlatende grond. Tradescantia fluminensis is een populaire kamerplant vanwege zijn gemakkelijke verzorging en snelle groei. Het is een goede keuze voor beginners en perfect voor het toevoegen van wat groen en levendigheid aan elke ruimte.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de plant is over het algemeen vrij makkelijk in onderhoud. Het vereist weinig water en gedijt goed bij indirect zonlicht. Regelmatig snoeien om de groei te bevorderen kan gunstig zijn.

  Ja, de plant heeft veel licht nodig om goed te gedijen. Plaats de plant daarom het liefst op een plek met helder, indirect zonlicht. Vermijd direct zonlicht om verbranding van de bladeren te voorkomen.

  Kamerplanten zoals de Tradescantia fluminensis hebben gemiddeld één keer per week water nodig. Zorg ervoor dat de grond tussen gietbeurten door licht vochtig blijft, maar voorkom dat de wortels te lang in natte grond staan. Overmatig water geven kan leiden tot wortelrot bij deze plant.

  Deze plant houdt niet van direct zonlicht en verkiest een lichte plek zonder felle zon. Te veel zon kan bladeren verbranden en leiden tot verkleuring. Plaats de plant daarom op een plek met wat indirect licht.

  Ja, de plant houdt van warmte en gedijt goed bij gematigde tot warme temperaturen. Het is belangrijk om de plant op een warme plek te plaatsen om zijn groei te bevorderen. Het vermijden van koude tocht is ook essentieel voor een gezonde groei.

  De Tradescantia fluminensis bloeit meestal in de lente en zomermaanden, meestal van april tot september. De bloei kan enkele weken tot maanden duren, afhankelijk van de omstandigheden en zorg voor de plant.

  Ja, deze plant staat bekend om zijn luchtzuiverende eigenschappen. Hij kan helpen bij het verwijderen van schadelijke stoffen uit de lucht en zorgen voor een gezonder binnenklimaat. Het is daarom een goede keuze als kamerplant.

  Ja, de plant staat het liefst op een plek tussen de 15 en 25 graden Celsius. Dit zorgt voor optimale groeiomstandigheden en gezondheid van de plant. Het is belangrijk om de plant uit de directe tocht en felle zon te houden.

 • Om de plant gezond te houden is het aan te raden om regelmatig te snoeien. Verwijder dode of beschadigde bladeren en knip lange uitlopers terug. Ook kan snoeien helpen om de plant in vorm te houden en nieuw groei te stimuleren.

  Houd de grond licht vochtig en vermijd dat de plant te lang droog staat. Geef regelmatig water, vooral tijdens de groeiperiode in het voorjaar en de zomer. Zorg ervoor dat er geen overtollig water in de pot blijft staan om wortelrot te voorkomen.

  Deze plant heeft behoefte aan luchtige en goed doorlatende potgrond die vocht vasthoudt, maar niet te nat is. Een mengsel van potgrond en perliet of vermiculiet kan helpen bij het bevorderen van een goede drainage. Het is belangrijk om de potgrond regelmatig te vervangen of te verrijken met voedingsstoffen om de gezondheid van de plant te behouden.

  De plant gedijt het best in goed doorlatende en vochtige grond. Vermijd te vochtige of te droge grond. Een lichte en voedzame potgrond is ideaal voor deze plant.

  De plant dient regelmatig water te krijgen, maar vermijd dat de wortels in een te natte grond staan. Zet de plant op een lichte plek, maar vermijd direct zonlicht. Af en toe de plant bemesten en de uitlopers bijwerken, zorgt voor een gezonde groei.

  Om de bladeren van deze kamerplant schoon te maken, kun je een zachte, vochtige doek gebruiken. Veeg voorzichtig over de bladeren om stof en vuil te verwijderen. Je kunt ook af en toe de bladeren besproeien met lauw water om ze fris te houden.

  De Tradescantia fluminensis heeft helder, indirect licht nodig om goed te gedijen. Plaats de plant op een plek waar het licht gefilterd wordt, bijvoorbeeld voor een raam met een gordijn. Fel zonlicht kan schade aan de bladeren veroorzaken.

  De ideale temperatuur voor deze plant ligt tussen de 15 en 23 graden Celsius. Zorg ervoor dat de temperatuur niet onder de 10 graden Celsius komt, aangezien dit schade aan de plant kan veroorzaken. Het is belangrijk om de plant op een plek te zetten waar de temperatuur constant en stabiel is.

  Een hoge luchtvochtigheid is belangrijk voor deze plant, vooral tijdens de warmere maanden. Besproei regelmatig de bladeren om de luchtvochtigheid op peil te houden. Plaats de plant niet in de buurt van airconditioning of verwarming om uitdroging te voorkomen.

  De plant gedijt het beste in een licht zure tot neutrale bodem met een pH-waarde tussen 5,5 en 7,0. Een te hoge pH-waarde kan leiden tot moeilijke opname van voedingsstoffen en gezondheidsproblemen voor de plant. Het is daarom belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen.

  De plant moet tijdens het groeiseizoen elke twee weken worden bemest met een evenwichtige kamerplantenmeststof. Gebruik tijdens de rustperiode van de plant geen meststoffen om overbemesting te voorkomen. Spoel de pot regelmatig door met water om opgebouwde meststoffen te verwijderen.

 • Omschrijving

  Tradescantia fluminensis, ook wel bekend als de groene schildjesplant, is een vaste plant die bekend staat om zijn lange, hangende stengels. De bladeren zijn smal en ovaalvormig, heldergroen van kleur en soms met een lichtere streep in het midden. Deze plant staat graag in indirect zonlicht en gedijt goed in vochtige, goed doorlatende grond. Tradescantia fluminensis is een populaire kamerplant vanwege zijn gemakkelijke verzorging en snelle groei. Het is een goede keuze voor beginners en perfect voor het toevoegen van wat groen en levendigheid aan elke ruimte.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.