Scaevola aemula 'Blue Fan'

Scaevola

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Scaevola aemula 'Blue Fan' is een compacte en bloeiende plant met donkergroene bladeren en unieke blauwe bloemen die op waaiervormige wijze groeien. Deze plant is ideaal voor hanging baskets, borders en rotstuinen en trekt vlinders aan met zijn bloemen. 'Blue Fan' gedijt goed in de volle zon en heeft een matige waterbehoefte. Het is een populaire keuze voor tuiniers die op zoek zijn naar een kleurrijke en onderhoudsvriendelijke plant voor hun tuin of terras.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, Scaevola aemula 'Blue Fan' is een groenblijvende plant. Hij behoudt zijn bladeren het hele jaar door.

  Deze plant is redelijk winterhard en kan temperaturen tot -5 graden Celsius verdragen. Het is aan te raden om de plant voor de zekerheid te beschermen tijdens strenge vorst. Planten in een pot hebben meer bescherming nodig dan planten in de volle grond.

  Ja, de plant is makkelijk in onderhoud en heeft weinig verzorging nodig. Het is een sterke en robuuste tuinplant die goed gedijt in zowel zon als halfschaduw. Regelmatig water geven en af en toe bemesten is voldoende voor een gezonde groei.

  "Scaevola aemula 'Blue Fan' heeft ruimte nodig om zich uit te spreiden en te groeien. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om te ademen en te bloeien. Houd rekening met de volwassen grootte van de plant bij het planten."

  Ja, de plant groeit goed in de schaduw. Deze plant kan goed gedijen in gedeeltelijke schaduw tot volledige schaduw. Zorg ervoor dat de plant voldoende licht krijgt om gezond te blijven.

  Scaevola aemula 'Blue Fan' heeft gemiddeld één tot twee keer per week water nodig. Zorg ervoor dat de grond vochtig is, maar niet doorweekt. Laat de grond tussen de gietbeurten door licht opdrogen.

  Ja, deze plant is vlinder- en bijenlokkend vanwege de aantrekkelijke bloemen en nectar die het produceert. Het trekt deze bestuivende insecten aan om te helpen bij de bestuiving en voortplanting van de plant. Het is een waardevolle toevoeging aan elke tuin vanwege zijn bijdrage aan de biodiversiteit.

  Planten die aantrekkelijk zijn voor bestuivende insecten, zoals bijen en vlinders, zijn over het algemeen gunstig voor biodiversiteit. Door het toevoegen van verschillende plantensoorten aan je tuin, draag je bij aan een gezondere en gevarieerdere leefomgeving voor verschillende dieren. Het is dus waarschijnlijk dat deze plant gunstig is voor biodiversiteit.

  De plant bloeit van mei tot september en de bloeiperiode kan ongeveer vier maanden duren.

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon en heeft veel zonlicht nodig om gezond te blijven. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven en de grond goed te laten drogen tussen de gietbeurten. Zorg ook voor voldoende voedingsstoffen in de grond voor een optimale groei.

  Nee, deze plant is niet eetbaar. Het is een decoratieve tuinplant die gewaardeerd wordt om zijn opvallende blauwe bloemen. Eetbaarheid wordt niet aanbevolen.

  Ja, sommige planten hebben geluidsdempende eigenschappen vanwege hun bladeren en takken die geluidsgolven kunnen absorberen en verstrooien. Deze eigenschappen kunnen bijdragen aan het verminderen van geluidshinder en het creëren van een rustige omgeving. Het is raadzaam om meerdere geluidsdempende planten te combineren en ze dicht bij elkaar te plaatsen voor het beste resultaat.

 • De plant kan regelmatig gesnoeid worden om de vorm en grootte te behouden. Verwijder dode of beschadigde takken in het voorjaar. Het is belangrijk om na de bloei de uitgebloeide bloemen weg te knippen om de bloei te stimuleren.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond licht vochtig blijft, maar vermijd dat de wortels in water blijven staan. Geef water aan de basis van de plant en niet over de bladeren om schimmelziekten te voorkomen.

  Voor deze tuinplant is een goed doorlatende potgrond geschikt. Zorg ervoor dat de potgrond niet te nat wordt, maar wel voldoende vocht vasthoudt. Kies voor een potgrond die rijk is aan voedingsstoffen voor een optimale groei van de plant.

  Deze plant groeit het beste in goed doorlatende en vruchtbare grond. Zorg ervoor dat de bodem vochtig blijft, maar niet te nat. Vermijd zware kleigrond en zorg voor een pH-waarde van ongeveer 6 tot 7.

  Deze plant staat graag op een zonnige standplaats en kan ook goed gedijen in wat lichte schaduw. Het is belangrijk dat de grond goed doorlatend is en niet te nat wordt. Deze plant is vooral geschikt voor in borders, perken en hanging baskets.

  Om de plant te beschermen tegen vorst in de winter, is het aan te raden om een dikke laag mulch rond de wortels aan te brengen. Hiermee wordt de grond geïsoleerd en blijven de wortels warmer. Daarnaast kan een beschermende doek of folie over de plant worden geplaatst tijdens koude periodes.

  Deze plant heeft weinig onderhoud nodig en gedijt het beste in goed doorlatende grond en volle zon. Regelmatig water geven is belangrijk, vooral tijdens droge periodes. Verwijder regelmatig uitgebloeide bloemen om de plant mooi te houden.

  De plant heeft regelmatig mest nodig tijdens het groeiseizoen om gezond te blijven en goed te groeien. Gebruik een uitgebalanceerde meststof voor bloeiende planten om de bloei te stimuleren. Overbemesting kan leiden tot een te weelderige groei en minder bloemen.

  Mulch de plant in het voorjaar met compost om onkruidgroei te onderdrukken en vocht vast te houden. Gebruik een laag van ongeveer 5 cm en houd de mulch ongeveer 5 cm van de stengels van de plant af om schimmelvorming te voorkomen. Vernieuw de mulch jaarlijks voor optimale groei van de plant.

  De zure grond is geen probleem voor deze plant. De optimale pH-waarde ligt tussen de 6 en 6,5. Een te zure bodem kan worden aangepast door kalk toe te voegen.

  De plant is over het algemeen niet gevoelig voor plagen en ziektes. Als er toch ongedierte optreedt, kan dit meestal met milde zeepoplossingen of biologische bestrijdingsmiddelen behandeld worden. Voorkom overbewatering om schimmelproblemen te voorkomen.

 • Omschrijving

  Scaevola aemula 'Blue Fan' is een compacte en bloeiende plant met donkergroene bladeren en unieke blauwe bloemen die op waaiervormige wijze groeien. Deze plant is ideaal voor hanging baskets, borders en rotstuinen en trekt vlinders aan met zijn bloemen. 'Blue Fan' gedijt goed in de volle zon en heeft een matige waterbehoefte. Het is een populaire keuze voor tuiniers die op zoek zijn naar een kleurrijke en onderhoudsvriendelijke plant voor hun tuin of terras.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.