Fragaria

Fragaria

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Fragaria is een geslacht van planten dat aardbeien produceert. De plant heeft een laaggroeiende habitus en witte bloemen die uitgroeien tot sappige, rode vruchten. De bladeren van de Fragaria plant zijn drietallig en hebben een groenachtige kleur. Aardbeiplanten gedijen goed in zonnige en goed gedraineerde gebieden. De vruchten van de Fragaria plant zijn rijk aan vitamine C en smaken zoet en sappig.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant is niet groenblijvend. Het blad van deze plant zal in de wintermaanden meestal bruin worden en afsterven. Het is aan te raden om de plant terug te snoeien in het najaar.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Planten van het geslacht Fragaria houden van een koude winterperiode om goed te groeien. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen bij strenge vorst.

  Ja, de plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud en vereist weinig speciale zorg. Regelmatig water geven en zorgen voor voldoende zonlicht zijn belangrijk voor een gezonde groei. Verwijder regelmatig uitlopers en afgestorven bladeren om de plant gezond te houden.

  Tuinplant "Fragaria" heeft ongeveer 30 tot 40 centimeter ruimte per plant nodig. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is tussen de planten om luchtcirculatie te bevorderen. Houd ook rekening met de groei van de plant en geef voldoende ruimte voor uitlopers.

  Tuinplanten zoals "Fragaria" groeien over het algemeen het beste in de volle zon of halfschaduw. In de schaduw kunnen de planten minder goed groeien en minder vruchten produceren. Het is daarom aan te raden om de planten te plaatsen op een zonnige plek voor optimale groei.

  De plant heeft ongeveer 2 tot 3 keer per week water nodig, afhankelijk van de omgevingstemperatuur en vochtigheid. Zorg ervoor dat de grond vochtig is, maar niet te drassig. Het is belangrijk om regelmatig te controleren of de plant water nodig heeft.

  Ja, de plant heeft bloemen die vlinders en bijen aantrekken vanwege hun nectarrijke bron. Het is een goede keuze voor tuinen die een divers insectenleven willen bevorderen.

  Ja, de plant trekt bijen en andere bestuivende insecten aan met zijn bloemen en levert voedsel voor vogels en kleine dieren met zijn vruchten. Het draagt dus bij aan de biodiversiteit in de tuin.

  De plant bloeit in de maanden mei en juni en de bloeiperiode duurt ongeveer 3-4 weken.

  Ja, de plant kan goed tegen volle zon. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven wanneer het erg warm is. Planten die goed tegen volle zon kunnen hebben over het algemeen minimaal 6 uur zonlicht per dag nodig.

  Ja, de plant produceert eetbare vruchten in de vorm van aardbeien. Deze vruchten zijn populair vanwege hun zoete smaak en worden vaak vers gegeten of gebruikt in diverse gerechten en dranken. Het is belangrijk om alleen de vruchten te eten en niet andere delen van de plant, aangezien deze giftig kunnen zijn.

  Ja, de plant heeft de mogelijkheid om geluid te dempen, vooral wanneer dicht op elkaar geplant. Bladeren en stengels van de plant absorberen geluidsgolven en verminderen reflecties. Het kan daarom een ​​kleine bijdrage leveren aan geluidsdemping in de tuin.

 • Je kunt de plant het beste snoeien in het voorjaar door oude, dorre bladeren en dode stelen te verwijderen. Hierdoor kan de plant nieuwe groei bevorderen en zal hij gezonder en sterker worden. Zorg ervoor dat je ook regelmatig de uitlopers verwijdert om de plant compact te houden.

  Tuinplanten in de grond moeten regelmatig water krijgen. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, vooral tijdens droge periodes. Geef water bij de wortels en vermijd het natmaken van de bladeren om ziektes te voorkomen.

  Tuinplanten zoals "Fragaria" gedijen goed in goed doorlatende potgrond met een licht zure pH-waarde. Het is belangrijk om regelmatig de grond vochtig te houden, maar niet te laten verdrinken. Daarnaast is het aan te raden om de plant in het voorjaar te voorzien van voedingsstoffen door middel van bemesting.

  Tuinplanten zoals "Fragaria" hebben een voorkeur voor goed doorlatende, lichtzure en voedzame grond. Een bodem met goede kwaliteit helpt bij een gezonde groei en bloei van de plant. Het regelmatig testen en verbeteren van de bodemkwaliteit kan gunstig zijn voor de planten in de tuin.

  De plant gedijt het beste in de volle zon of lichte schaduw. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is en regelmatig vochtig blijft. Het is belangrijk om de plant te beschermen tegen sterke wind.

  In de winter hebben Tuinplanten bescherming nodig tegen vorst, vooral jonge planten. Zorg voor een mulchlaag van bladeren of stro rond de plant en bedek ze met een jute zak of tuinvlies. Vermijd plastic, dit kan de planten verstikken.

  Zorg ervoor dat de plant op een zonnige plek staat en regelmatig water krijgt. Het is belangrijk om regelmatig oude bladeren te verwijderen en de plant te bemesten tijdens het groeiseizoen. Planten in vruchtbare grond zullen over het algemeen goed gedijen.

  Bemest tuinplanten twee keer per jaar, in het voorjaar en in de zomer. Gebruik een organische meststof voor een gezonde groei en bloei. Zorg ervoor dat de mest gelijkmatig verspreid wordt rond de plant.

  Mulchen is een effectieve manier om de grond rondom deze plant te beschermen en vocht vast te houden. Het helpt onkruid onderdrukken en zorgt voor een gezonde groei. Gebruik organisch materiaal zoals stro, houtsnippers of boomschors als mulch.

  De plant heeft een voorkeur voor een licht zure bodem met een pH-waarde tussen de 5.5 en 6.5. Een bodem met een te hoge zuurgraad kan de groei van de plant belemmeren. Het is daarom belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig bij te stellen.

  Om ongedierte te bestrijden bij planten zoals "Fragaria", kan je gebruik maken van natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes of sluipwespen. Daarnaast kan je ook preventieve maatregelen nemen, zoals regelmatig controleren op ongedierte en het verwijderen van aangetaste bladeren. Als laatste redmiddel kan je biologische bestrijdingsmiddelen of insecticiden gebruiken, maar alleen als het echt noodzakelijk is.

 • Omschrijving

  Fragaria is een geslacht van planten dat aardbeien produceert. De plant heeft een laaggroeiende habitus en witte bloemen die uitgroeien tot sappige, rode vruchten. De bladeren van de Fragaria plant zijn drietallig en hebben een groenachtige kleur. Aardbeiplanten gedijen goed in zonnige en goed gedraineerde gebieden. De vruchten van de Fragaria plant zijn rijk aan vitamine C en smaken zoet en sappig.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.