Achillea

Achillea

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Achillea, ook wel bekend als duizendblad, is een vaste plant met fijn geveerd blad en bloemschermen in diverse kleuren zoals wit, roze, geel en rood. Deze plant bloeit in de zomer en trekt vlinders en bijen aan. Achillea gedijt goed in de volle zon en op goed doorlatende grond. De plant heeft medicinale eigenschappen en wordt vaak gebruikt in kruidengeneeskunde. Achillea kan zowel in borders als in wilde tuinen worden geplant.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant Achillea is niet groenblijvend. Het blad van deze plant zal in de wintermaanden afsterven. Het is een vaste plant die elk jaar opnieuw uitloopt in het voorjaar.

  De plant is zeer winterhard en kan temperaturen tot -20 graden Celsius verdragen. In strenge winters is het aan te raden om de plant te beschermen door bijvoorbeeld mulch aan te brengen. In de lente zal de plant weer uitlopen en groeien.

  Ja, de plant is makkelijk in onderhoud en heeft weinig verzorging nodig. Hij gedijt goed in verschillende bodemsoorten en hoeft niet vaak bemest te worden. Het snoeien kan eenmaal per jaar plaatsvinden in het voorjaar.

  Achillea heeft ongeveer 30 tot 60 centimeter ruimte nodig om goed te kunnen groeien en bloeien. Zorg ervoor dat de plant voldoende licht en lucht krijgt om gezond te blijven. Houd ook rekening met de nabijheid van andere planten om overbevolking te voorkomen.

  De plant groeit het beste in de volle zon, maar kan ook groeien in gedeeltelijke schaduw. De bloei kan minder overvloedig zijn in de schaduw, maar de plant zal nog steeds gezond groeien. Het is aan te raden om de plant minstens een paar uur per dag direct zonlicht te geven voor optimale groei.

  Tuinplanten zoals Achillea hebben over het algemeen één tot twee keer per week water nodig, afhankelijk van de bodem en de weersomstandigheden. Het is belangrijk om de grond regelmatig te controleren voordat je water geeft. Overmatig water geven kan leiden tot wortelrot.

  Ja, deze plant is vlinder- en bijenlokkend vanwege de nectarrijke bloemen die ze produceert. Het kan een belangrijke bron van voeding zijn voor bestuivers in de tuin. Het planten van deze bloemen kan helpen bij het stimuleren van de biodiversiteit in de tuin.

  Ja, deze plant is goed voor biodiversiteit omdat het vlinders en bijen aantrekt dankzij de nectarrijke bloemen. Daarnaast biedt het ook schuilmogelijkheden voor kleine insecten en nuttige organismen. Het helpt zo bij het bevorderen van een gezonde en diverse tuinomgeving.

  De bloeiperiode van deze plant is van juni tot en met augustus. De bloeiperiode kan ongeveer 6 tot 8 weken duren, afhankelijk van de weersomstandigheden en verzorging.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een zonnige plek in de tuin. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven bij warm weer om uitdroging te voorkomen.

  Nee, de plant is niet eetbaar voor mensen. Het wordt voornamelijk gebruikt als decoratieve tuinplant. Het consumeren van de plant kan leiden tot maagklachten.

  Sommige varianten van deze plant kunnen geluid dempen vanwege hun dichte, groene bladeren. Dit kan helpen om omgevingsgeluid te verminderen in de tuin of op het balkon. Planten die geluid absorberen, zoals Achillea, kunnen voor een rustigere omgeving zorgen.

 • Om de plant te snoeien is het aan te raden om na de bloei de uitgebloeide bloemstelen af te knippen. Hierdoor bevorder je een langere bloei en een gezonde groei van de plant. Het snoeien kan in het voorjaar of najaar gedaan worden.

  Het is belangrijk om de grond rondom de plant vochtig te houden, maar let op dat de wortels niet te lang nat blijven staan om wortelrot te voorkomen. Geef de plant regelmatig water tijdens droge periodes en vermijd wateroverlast.

  Voor deze plant is het belangrijk om te zorgen voor goed doorlatende potgrond. Gebruik speciale potgrond voor tuinplanten en vermeng deze indien nodig met wat grof zand voor extra drainage. Het is belangrijk om de potgrond regelmatig te controleren en indien nodig bij te mesten.

  Tuinplanten zoals Achillea geven de voorkeur aan goed doorlatende grond met een gemiddelde tot goede bodemkwaliteit. Het is belangrijk dat de bodem voldoende voedingsstoffen bevat en niet te compact is. Het is raadzaam om de bodem te verbeteren indien nodig met organische compost of meststoffen.

  Deze plant gedijt het beste op een zonnige standplaats in goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de grond niet te vochtig is om wortelrot te voorkomen. Ideaal voor in de border of rotstuin.

  Tuinplanten hebben in het algemeen geen winterbescherming nodig, aangezien ze bestand zijn tegen koude temperaturen. Mocht het toch extreem koud worden, dan kan het helpen om de planten af te dekken met een laag mulch of bladeren ter bescherming. Zorg er daarnaast voor dat de grond goed gedraineerd is om vorstschade te voorkomen.

  Zorg ervoor dat de plant op een zonnige plek staat en dat de grond goed draineert. Knip uitgebloeide bloemen regelmatig af om de bloei te stimuleren en bemest de plant in het voorjaar voor een gezonde groei. Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes.

  Tuinplanten zoals Achillea hebben voornamelijk behoefte aan een bemesting met een goede universele meststof in het voorjaar. Geef de planten geen teveel mest, want dit kan leiden tot verbranding van de wortels. Zorg ervoor dat de planten voldoende voedingsstoffen krijgen om gezond en goed te kunnen groeien.

  Mulch is een goede toevoeging voor tuinplanten, omdat het helpt om vocht vast te houden, onkruid te onderdrukken en de grondtemperatuur te reguleren. Het is aan te raden om een laag mulch van ongeveer 5-10 cm dik aan te brengen rondom de plant, maar niet direct tegen de stengels om rotting te voorkomen. Het beste is om organisch materiaal zoals houtsnippers, bladeren of compost te gebruiken als mulch.

  Tuinplanten zoals Achillea groeien het best in een neutrale tot licht zure bodem met een pH-waarde tussen de 6,0 en 7,0. Een te hoge zuurgraad kan leiden tot groeiproblemen en tekorten in voedingsstoffen, terwijl een te lage zuurgraad de opname van bepaalde voedingsstoffen kan belemmeren. Het is daarom belangrijk om de zuurgraad van de bodem te controleren en indien nodig aan te passen.

  Om ongedierte op afstand te houden bij deze plant, kan regelmatig controleren op bladluizen en spint helpen. Natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes kunnen ingezet worden als biologische bestrijding. Indien nodig kunnen specifieke pesticiden gebruikt worden volgens de instructies op de verpakking.

 • Omschrijving

  Achillea, ook wel bekend als duizendblad, is een vaste plant met fijn geveerd blad en bloemschermen in diverse kleuren zoals wit, roze, geel en rood. Deze plant bloeit in de zomer en trekt vlinders en bijen aan. Achillea gedijt goed in de volle zon en op goed doorlatende grond. De plant heeft medicinale eigenschappen en wordt vaak gebruikt in kruidengeneeskunde. Achillea kan zowel in borders als in wilde tuinen worden geplant.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.