Aconitum

Aconitum

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Aconitum, ook wel monnikskap genoemd, is een giftige plant met prachtige bloemen in diverse kleuren zoals blauw, paars en wit. De plant wordt vaak gebruikt in tuinen vanwege de opvallende bloeiwijze en het groenblijvende blad. Aconitum groeit het beste op een vochtige, goed doorlatende bodem en gedijt goed op zonnige tot halfschaduwrijke plekken. Let wel op dat de plant giftig is en dus voorzichtigheid geboden is met het aanraken of consumeren ervan. Aconitum trekt ook nuttige insecten aan zoals bijen en vlinders, waardoor het een mooie toevoeging kan zijn aan een natuurvriendelijke tuin.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Aconitum is niet groenblijvend, het verliest zijn bladeren in de herfst en blijft kaal gedurende de winter. Het is een tuinplant die in het voorjaar opnieuw uitloopt met frisse groene bladeren.

  Aconitum is winterhard tot ongeveer -20 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen tegen vorst en vocht in de winter. Zorg voor een goede waterafvoer en isolatie rondom de wortels.

  De plant heeft regelmatig water nodig en gedijt het best in vochtige en koele bodems. Het is belangrijk om de plant te beschermen tegen wind en te zorgen voor voldoende schaduw. Het kan enige aandacht vragen om de plant gezond te houden.

  De plant heeft voldoende ruimte nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen en groeien. Het is aan te raden om minimaal een halve vierkante meter ruimte vrij te houden voor deze plant. Zorg ervoor dat de plant niet te dicht op andere planten staat om voldoende luchtcirculatie te hebben.

  Ja, Aconitum groeit goed in de schaduw. Het is een plant die houdt van vochtige en lichtzure grond. Het beste is om de plant te plaatsen op een plek waar hij beschermd is tegen de felle middagzon.

  De plant dient regelmatig water te krijgen om de grond vochtig te houden, vooral tijdens droge periodes. Over het algemeen is het aan te raden om de plant 1 tot 2 keer per week water te geven. Het is belangrijk om de grond niet te laten uitdrogen tussen de gietbeurten.

  Ja, de plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de nectar die het produceert. Het is een populaire keuze voor tuiniers die willen bijdragen aan de biodiversiteit in hun tuin. De bloemen zijn kleurrijk en aantrekkelijk voor bestuivers.

  Ja, planten dragen bij aan de biodiversiteit door voedsel en schuilplaatsen te bieden voor insecten en dieren. Tuinplanten kunnen een belangrijke rol spelen in het behouden van de biodiversiteit in tuinen en openbare ruimtes. Het is daarom belangrijk om een diversiteit aan planten aan te planten om verschillende soorten aan te trekken.

  De plant bloeit in de maanden juni tot en met augustus. De bloeiperiode kan ongeveer 4 tot 6 weken duren. Plant deze tuinplant op een zonnige tot halfschaduwrijke plek in de tuin.

  De Aconitum plant gedijt het beste op een plek met halfschaduw tot schaduw. Directe blootstelling aan de volle zon kan de plant beschadigen en verbranding veroorzaken. Het is daarom aan te raden om de plant te plaatsen op een locatie waar hij voldoende beschutting heeft tegen de zon.

  Nee, de plant staat erom bekend zeer giftig te zijn voor mens en dier bij consumptie. Het eten van de plant kan leiden tot ernstige vergiftigingsverschijnselen en zelfs de dood. Het wordt sterk afgeraden om deze plant te eten.

  Veel planten hebben het vermogen om geluid te dempen door geluidstrillingen te absorberen, maar het hangt af van verschillende factoren zoals bladoppervlak en dichtheid. Het is mogelijk dat deze plant enige geluidsdempende eigenschappen bezit, maar het is niet de meest effectieve keuze voor geluidsisolatie in vergelijking met specifieke geluidsisolerende materialen. Het is aan te raden om andere methoden te overwegen voor geluidsdemping in huis.

 • Snoei de plant na de bloei om nieuwe groei te stimuleren. Verwijder dode of beschadigde takken en houd de vorm van de plant in de gaten. Gebruik daarbij altijd schoon en scherp gereedschap om infecties te voorkomen.

  De Tuinplanten behoeven regelmatig water gegeven te worden, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig is, maar niet doorweekt. In de wintermaanden kan de plant minder water nodig hebben.

  Voor Tuinplanten zoals deze is het belangrijk om te zorgen voor goed doorlatende potgrond. Kies voor potgrond speciaal samengesteld voor bloeiende planten en vermijd zware en vochtige grondsoorten. Het is aan te raden de potgrond regelmatig te verversen om de plant gezond te houden.

  De beste bodem voor deze plant is vochtig en goed doorlatend, met een neutrale tot licht zure pH-waarde. Zorg ervoor dat de grond rijk is aan organisch materiaal voor optimale groei. Vermijd zware kleigrond en droge, zanderige bodems.

  Aconitum gedijt het beste op een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats met goed doorlatende grond. Vermijd te natte grond en kies een locatie die beschermd is tegen harde wind. De plant kan goed groeien in borders of langs paden.

  Voor tuinplanten die gevoelig zijn voor vorst, is het belangrijk om te zorgen voor winterbescherming. Dit kan bijvoorbeeld door de planten te bedekken met een laag mulch of bladeren. Ook is het aan te raden om gevoelige planten in potten naar een beschutte locatie te verplaatsen tijdens koude periodes.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is om wortelrot te voorkomen. Knip dode bloemen regelmatig weg om de bloei te stimuleren.

  Voor tuinplanten zoals Aconitum is het belangrijk om in het voorjaar organische meststoffen toe te voegen om de groei te bevorderen. Zorg ervoor dat de meststof gelijkmatig wordt verdeeld rond de wortels van de plant en voorkom dat het direct contact maakt met de bladeren om verbranding te voorkomen. Geef de plant in de zomer ook regelmatig vloeibare meststoffen om de bloei te stimuleren.

  Mulchen helpt de grond vochtig te houden en onkruidgroei te verminderen. Gebruik organisch materiaal zoals bladeren of compost. Breng een laag mulch aan rond de plant, maar houd de stengels vrij om verstikking te voorkomen.

  Aconitum groeit het beste in een zure bodem met een pH tussen 5,5 en 6,5. Een te hoge zuurgraad kan leiden tot voedingsstoffentekorten en groeiproblemen. Het is daarom belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant is het mogelijk om preventieve maatregelen te nemen, zoals het regelmatig controleren op insecten en slakken. Daarnaast kunnen natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes of nematoden worden ingezet om ongedierte te bestrijden. Verder is het belangrijk om de plant gezond te houden door de juiste verzorging en voldoende voeding.

 • Omschrijving

  Aconitum, ook wel monnikskap genoemd, is een giftige plant met prachtige bloemen in diverse kleuren zoals blauw, paars en wit. De plant wordt vaak gebruikt in tuinen vanwege de opvallende bloeiwijze en het groenblijvende blad. Aconitum groeit het beste op een vochtige, goed doorlatende bodem en gedijt goed op zonnige tot halfschaduwrijke plekken. Let wel op dat de plant giftig is en dus voorzichtigheid geboden is met het aanraken of consumeren ervan. Aconitum trekt ook nuttige insecten aan zoals bijen en vlinders, waardoor het een mooie toevoeging kan zijn aan een natuurvriendelijke tuin.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.