Ajuga

Ajuga

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Ajuga, ook wel bekend als zenegroen, is een laagblijvende en bodembedekkende plant met glanzende bladeren en bloemen in tinten van blauw, paars of roze. Het groeit goed in de halfschaduw en gedijt het beste in vochtige en goed doorlatende grond. Ajuga kan zich snel verspreiden door middel van wortelstokken en is daarom ideaal voor het bedekken van grote oppervlakten. Deze plant trekt bijen en vlinders aan en is gemakkelijk te onderhouden. Ajuga voegt kleur en textuur toe aan tuinen en borders en is een populaire keuze voor landschapsarchitectuur.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de Ajuga plant is groenblijvend en behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar. De plant kan dus ook in de winter zijn bladeren behouden.

  Ajuga is winterhard tot -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant in de winter te beschermen tegen strenge vorst. Tuiniers kunnen bijvoorbeeld een laag mulch aanbrengen om de plant te beschermen.

  Ja, deze plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud en heeft weinig zorg nodig. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven en eventueel te bemesten. Ook is het aan te raden om de plant af en toe te snoeien om de groei te bevorderen.

  Ajuga heeft minimaal een ruimte van 30 centimeter nodig om te groeien. Het is belangrijk om voldoende ruimte vrij te laten tussen andere planten zodat de Ajuga zich goed kan ontwikkelen. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is.

  Ja, deze plant groeit goed in de schaduw. Het gedijt goed op plaatsen met minder zonlicht en zal zich goed ontwikkelen in een schaduwrijke omgeving. Het is een perfecte keuze voor tuinen met weinig zonlicht.

  Tuinplanten hebben over het algemeen ongeveer 1-2 keer per week water nodig, afhankelijk van de weersomstandigheden en de bodemgesteldheid. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet te laten verdrinken. Het is het beste om te controleren of de grond droog is voordat je water geeft.

  Ja, Ajuga planten zijn aantrekkelijk voor vlinders en bijen vanwege hun nectarrijke bloemen. Hierdoor dragen ze bij aan de bestuiving van andere planten in de tuin. Het planten van Ajuga kan helpen bij het bevorderen van biodiversiteit in de tuin.

  Ja, deze plant draagt bij aan de biodiversiteit in de tuin door het aantrekken van bijen, vlinders en andere bestuivers. Het biedt voedsel en schuilplaatsen voor verschillende insecten en kleine dieren. Het is een waardevolle toevoeging aan een biodiverse tuin.

  Deze plant bloeit meestal in de maanden april tot en met juni. De bloei kan ongeveer 2 tot 4 weken duren. Het is een populaire keuze voor tuinbeplanting vanwege de kleurrijke bloemen.

  Tuinplanten zoals de Ajuga prefereren een plek in de halfschaduw of schaduw, maar kunnen ook goed gedijen in de volle zon. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven tijdens warme periodes om uitdroging te voorkomen. Over het algemeen kunnen Tuinplanten goed tegen de volle zon, maar het is belangrijk om de plant in de gaten te houden en indien nodig te beschermen tegen te felle zonnestralen.

  Nee, de plant Ajuga is niet eetbaar. Het wordt voornamelijk gekweekt als tuinplant vanwege zijn decoratieve bladeren en bloemen. Het consumeren van Ajuga wordt niet aangeraden vanwege mogelijke giftige eigenschappen.

  Sommige planten hebben geluidsdempende eigenschappen vanwege hun bladeren en dichte groei. Het is mogelijk dat deze plant hier een bijdrage aan kan leveren, maar het is niet de primaire functie ervan. Het effect zal beperkt zijn in vergelijking met specifieke geluidsdempende materialen.

 • In het voorjaar kun je dode bladeren en bloemstengels weghalen. Dit bevordert de gezondheid en groei van de plant. Verwijder ook eventuele uitlopers die buiten het gewenste groeigebied verschijnen.

  De Tuinplant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet doorweekt. Geef bij voorkeur water in de vroege ochtend of late avond om verdamping te minimaliseren.

  Ajuga gedijt het beste in goed doorlatende potgrond die licht vochtig is. Zorg ervoor dat de potgrond een goede structuur heeft en voldoende voedingsstoffen bevat. Het is belangrijk om de potgrond regelmatig te controleren en indien nodig bij te mesten.

  De plant gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende grond die rijk is aan organisch materiaal. Zure tot neutrale bodems worden verkozen boven alkalische bodems. Het is belangrijk dat de bodem niet te nat of te droog is.

  De plant gedijt het beste op een plek met halfschaduw tot schaduw. Zorg voor een vochtige, goed doorlatende grond en vermijd te felle zon. Ideaal voor onder bomen en struiken.

  Tuinplanten zoals deze hebben over het algemeen weinig winterbescherming nodig, zolang ze goed zijn geplant in voedzame grond en voldoende water krijgen. Bij extreme vorst kunnen ze afgedekt worden met bladeren of een lichte doek om ze te beschermen tegen bevriezing. Het is belangrijk om uitgebloeide bloemen en dorre bladeren te verwijderen voor de winter om de plant gezond te houden.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en groeit het beste in vochtige, goed doorlatende grond. Verwijder regelmatig dode bladeren en bloemen om de plant gezond te houden. Overmatig snoeien is niet nodig, maar kan worden gedaan om de groei te controleren.

  Tuinplanten zoals Ajuga hebben niet veel bemesting nodig. Gebruik een meststof met een laag stikstofgehalte om overmatige groei te voorkomen. Bemest de plant in het voorjaar en eventueel nog een keer in de zomer.

  Mulchen kan nuttig zijn voor deze bodembedekker omdat het de grond vochtig houdt, onkruid onderdrukt en de planten beschermt tegen vorst. Gebruik organische mulch zoals bladeren, stro of houtsnippers en breng een laag van ongeveer 5-10 cm aan rond de planten, maar vermijd het direct tegen de stelen te leggen om schimmelgroei te voorkomen. Vernieuw de mulch jaarlijks in het voorjaar voor optimale groei en prestaties van de planten.

  De Ajuga plant groeit het beste op een neutrale tot licht zure bodem. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de pH-waarde van de grond tussen de 6,0 en 7,0 ligt voor optimale groei en bloei. Het regelmatig controleren en aanpassen van de zuurgraad van de bodem kan helpen bij het behouden van een gezonde plant.

  Om ongedierte te bestrijden bij tuinplanten zoals de Ajuga, kunnen verschillende methoden worden toegepast, zoals het verwijderen van aangetaste bladeren en regelmatig controleren op nieuwe tekenen van ongedierte. Het gebruik van natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes of het plaatsen van aasvallen kan ook helpen bij het bestrijden van ongewenste insecten. Verder kunnen biologische bestrijdingsmiddelen op planten worden gespoten om de populatie van ongedierte te verminderen.

 • Omschrijving

  Ajuga, ook wel bekend als zenegroen, is een laagblijvende en bodembedekkende plant met glanzende bladeren en bloemen in tinten van blauw, paars of roze. Het groeit goed in de halfschaduw en gedijt het beste in vochtige en goed doorlatende grond. Ajuga kan zich snel verspreiden door middel van wortelstokken en is daarom ideaal voor het bedekken van grote oppervlakten. Deze plant trekt bijen en vlinders aan en is gemakkelijk te onderhouden. Ajuga voegt kleur en textuur toe aan tuinen en borders en is een populaire keuze voor landschapsarchitectuur.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.