Alchemilla

Alchemilla

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Alchemilla, ook wel bekend als vrouwenmantel, is een vaste plant die voornamelijk voorkomt in Europa en Azië. De plant heeft bijzondere bladeren die waterdruppels opvangen en een zilverachtige glans hebben. Alchemilla produceert kleine, geelgroene bloemen die in de zomer bloeien en bijen aantrekken. De plant wordt vaak gebruikt in tuinen vanwege de decoratieve bladeren en bloemen en is ook geliefd om zijn geneeskrachtige eigenschappen. Alchemilla gedijt goed in vochtige, goed doorlatende grond en kan zowel in de volle zon als in de halfschaduw groeien.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, Alchemilla is groenblijvend en behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar. Het is een ideale plant om kleur en structuur in de tuin te behouden, zelfs in de wintermaanden.

  Alchemilla is winterhard tot ongeveer -20 graden Celsius. Deze plant kan dus goed overleven in ons klimaat. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen tijdens strenge vorstperiodes.

  Ja, de plant is gemakkelijk in onderhoud en heeft weinig zorg nodig. Het is een sterke en robuuste plant die goed gedijt in de tuin zonder al te veel aandacht. Het is perfect voor beginnende tuiniers of drukke mensen die geen tijd hebben voor uitgebreid tuinonderhoud.

  Alchemilla heeft ongeveer 30cm ruimte nodig om te groeien en zich te verspreiden. Plant ze op een afstand van ongeveer 50cm van elkaar voor optimale groei. Zorg ervoor dat de plant voldoende licht en water krijgt om gezond te blijven.

  Ja, Alchemilla groeit goed in de schaduw en kan zelfs beter gedijen in koelere en vochtigere omstandigheden. Het is een veerkrachtige plant die weinig zonlicht nodig heeft en goed gedijt onder bomen of in schaduwrijke plekken in de tuin.

  Tuinplanten zoals Alchemilla hebben over het algemeen gemiddeld één tot twee keer per week water nodig, afhankelijk van de weersomstandigheden en de bodemgesteldheid. Zorg ervoor dat de grond niet uitdroogt tussen de gietbeurten en geef bij voorkeur 's ochtends water om schimmelvorming te voorkomen.

  Ja, de plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de nectar die hij produceert. Het is een populaire keuze voor tuinen vanwege zijn aantrekkingskracht op bestuivers.

  Ja, de Alchemilla is goed voor biodiversiteit, omdat het bijen en vlinders aantrekt. Daarnaast kan het dienen als schuilplaats voor kleine dieren in de tuin. Het helpt daarmee de diversiteit van planten en dieren in de tuin te vergroten.

  Alchemilla bloeit van mei tot en met augustus en de bloei kan ongeveer 4 tot 6 weken duren.

  Tuinplanten zoals Alchemilla geven de voorkeur aan een plek met lichte schaduw of halfschaduw en kunnen verbranden in de volle zon. Het is dus beter om deze plant te beschermen tegen direct zonlicht. Het gedijt goed in vochtige grond en kan goed groeien in de schaduw van andere planten.

  Nee, de Alchemilla plant is niet eetbaar. Het wordt voornamelijk gebruikt voor decoratieve doeleinden in de tuin. Veel mensen kennen deze plant vanwege de decoratieve waarde en niet vanwege zijn eetbaarheid.

  Ja, Alchemilla heeft de eigenschap geluid te dempen. Het blad kan geluiden absorberen en reflecteren, waardoor het een geluidsdempend effect heeft. Dit maakt de plant een goede keuze voor een rustige en serene tuinomgeving.

 • Je kunt de bloemen van deze plant na de bloei wegknippen om de bloei te verlengen. Snoei ook regelmatig de uitgebloeide bladeren om de plant er verzorgd uit te laten zien. Het is belangrijk om de plant regelmatig te snoeien om de groei en bloei te stimuleren.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet doorweekt. Geef de plant water bij de wortels om schimmel en rot te voorkomen.

  Alchemilla houdt van goed doorlatende potgrond die vocht vasthoudt maar niet te nat is. Gebruik een mengsel van potgrond en zand voor een optimale groei en bloei. Zorg ervoor dat de potgrond regelmatig wordt vernieuwd om de plant gezond te houden.

  Alchemilla groeit het beste in een vochtige, goed doorlatende bodem met een gemiddelde vruchtbaarheid. Zorg ervoor dat de bodem niet te zuur is. Voeg eventueel compost toe om de bodemkwaliteit te verbeteren.

  De plant gedijt het beste op een zonnige tot halfschaduwrijke locatie. Zorg voor vochtige, goed doorlatende grond. Vermijd te natte of te droge grond.

  Tuinplanten die niet winterhard zijn, hebben bescherming nodig tegen vorst. Dit kan door de plant af te dekken met bladeren, stro of mulch. Ook is het belangrijk om de plant niet te snoeien voordat de vorstperiode voorbij is.

  De plant gedijt het beste in vochtige grond en heeft regelmatig water nodig. Snoei de uitgebloeide bloemen regelmatig af om de groei van nieuwe bloemen te bevorderen. Plant de Alchemilla in de volle zon of halfschaduw voor optimale groei.

  Alchemilla houdt van een voedingsrijke bodem en kan tijdens het groeiseizoen af en toe wat organische meststof gebruiken. Het is belangrijk om matig te bemesten om te voorkomen dat de plant te snel groeit en te veel blad produceert. Gebruik bij voorkeur een meststof met een hoger gehalte aan kalium voor een betere bloei.

  Mulch is een goede manier om de grond rondom tuinplanten te beschermen tegen uitdroging en onkruid. Het helpt ook om de temperatuur van de grond te reguleren en de bodemvruchtbaarheid te verbeteren. Het wordt aangeraden om jaarlijks een laag mulch aan te brengen voor optimale groei en bloei van de planten.

  Alchemilla gedijt het beste in neutrale tot licht zure bodems met een pH-waarde tussen 6,0 en 7,0. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen met kalk of zwavel. Een goede balans in de pH-waarde van de bodem zorgt voor een gezonde groei en bloei van de plant.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze tuinplanten kan je bijvoorbeeld gebruik maken van natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes of gaasvliegen. Ook kan je opteren voor biologische bestrijdingsmiddelen zoals neemolie of insectenzeep. Zorg daarnaast voor een goede bodemkwaliteit en voldoende luchtcirculatie om de plant gezond te houden en zo ongedierte te voorkomen.

 • Omschrijving

  Alchemilla, ook wel bekend als vrouwenmantel, is een vaste plant die voornamelijk voorkomt in Europa en Azië. De plant heeft bijzondere bladeren die waterdruppels opvangen en een zilverachtige glans hebben. Alchemilla produceert kleine, geelgroene bloemen die in de zomer bloeien en bijen aantrekken. De plant wordt vaak gebruikt in tuinen vanwege de decoratieve bladeren en bloemen en is ook geliefd om zijn geneeskrachtige eigenschappen. Alchemilla gedijt goed in vochtige, goed doorlatende grond en kan zowel in de volle zon als in de halfschaduw groeien.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.