Asclepias

Asclepias

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Asclepias, ook bekend als de zijdeplant of vlinderstruik, is een plantensoort die bekend staat om zijn prachtige bloemen die vlinders aantrekken. De plant heeft lange, slanke stelen en grote groene bladeren die in clusters groeien. De bloemen van de Asclepias zijn meestal felgekleurd en hebben een opvallende vorm met een kenmerkende geur. De plant is een belangrijke voedselbron voor monarchvlinders tijdens hun migratie en speelt daarmee een belangrijke rol in het ecosysteem. Asclepias is een gemakkelijk te kweken plant die goed gedijt in zonnige, goed doorlatende grond en een favoriet is in tuinen vanwege zijn schoonheid en functionaliteit.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant Asclepias is niet groenblijvend en verliest zijn bladeren in de herfst. Het is een bladverliezende tuinplant die een rustperiode heeft in de winter.

  Asclepias is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen bij lagere temperaturen. Het is aan te raden om de plant in de winter af te dekken met bijvoorbeeld stro of bladeren.

  Ja, de plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud. Het vereist weinig water en voedingsstoffen en kan in de meeste bodemsoorten groeien. Regelmatig snoeien wordt aanbevolen om de plant gezond te houden.

  De plant heeft gemiddeld een ruimte nodig van ongeveer 30 tot 60 centimeter in de breedte en hoogte. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om zich te verspreiden. Het is aan te raden om de plant niet te dicht op andere planten te plaatsen om genoeg licht en lucht te krijgen.

  Tuinplanten zoals "Asclepias" groeien over het algemeen het beste in de volle zon. In de schaduw kan de groei belemmerd worden en de bloei minder uitbundig zijn. Het is daarom aan te raden om "Asclepias" op een zonnige plek te planten.

  Asclepias heeft één tot twee keer per week water nodig, afhankelijk van het weer en de bodem. Het is belangrijk om de grond tussen de gietbeurten licht vochtig te houden. Geef in de winter minder water dan in de zomer.

  Ja, de plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de nectar die het produceert. Het wordt daarom vaak geplant om deze nuttige bestuivers naar de tuin te lokken.

  Ja, de plant is goed voor biodiversiteit omdat het een belangrijke voedselbron is voor vlinders en bijen. Daarnaast kan het helpen om nuttige insecten aan te trekken en de tuin gezond te houden. Het stimuleert ook de groei van andere planten in de tuin.

  Asclepias bloeit van juni tot september en de bloeiperiode duurt gemiddeld 6 tot 8 weken.

  De plant heeft veel zonlicht nodig en kan goed gedijen in de volle zon. Het is belangrijk dat de plant voldoende licht krijgt om gezond te blijven. Het is daarom aan te raden om de plant op een zonnige plek in de tuin te plaatsen.

  Sommige delen van deze plant zijn eetbaar, zoals de bloemknoppen en jonge bladeren, maar deze moeten wel goed worden bereid voordat ze gegeten worden. Het is belangrijk om te weten dat de plant melksap bevat dat irriterend kan zijn voor de huid en slijmvliezen. Eet geen delen van deze plant zonder voldoende kennis te hebben over welke delen veilig zijn om te consumeren.

  Ja, de Asclepias plant heeft geluidsdempende eigenschappen vanwege de dichte bladeren en stengels. Dit kan helpen bij het verminderen van omgevingsgeluiden in uw tuin of buitenruimte.

 • Je kunt de plant tot de grond terugsnoeien in het voorjaar voordat de nieuwe groei begint. Verwijder dode bladeren en bloemen om de plant gezond te houden. Knip de bloemstelen terug tot het eerste paar bladeren na de bloei om nieuwe bloei te stimuleren.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is. Vermijd echter dat de plant in een te natte bodem staat, dit kan wortelrot veroorzaken.

  Asclepias gedijt goed in goed doorlatende potgrond. Het is aan te raden om een mengsel van potgrond en zand te gebruiken. Zorg ervoor dat de pot waarin de plant staat voldoende drainagegaten heeft.

  Asclepias gedijt het best in goed doorlatende grond met een gemiddelde tot hoge vruchtbaarheid. Vermijd bodems die te nat zijn, aangezien dit de plant kan doen rotten. Het toevoegen van organisch materiaal kan de bodemkwaliteit verbeteren en de groei van de plant bevorderen.

  De plant gedijt het beste op een plek met volle zon en goed doorlatende grond. Vermijd natte of te vochtige grond, dit kan wortelrot veroorzaken. Plaats de plant bij voorkeur op een beschutte locatie in de tuin.

  Tuinplanten zoals Asclepias hebben in de winter vaak extra bescherming nodig tegen vorst. Dit kan gedaan worden door de planten te bedekken met een laag mulch of bladeren. Daarnaast is het verstandig om te zorgen voor een goede afwatering om wortelrot te voorkomen.

  Zorg voor goed doorlatende grond en plant op een zonnige plek. Geef regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Verwijder regelmatig dode bloemen om de bloei te stimuleren.

  Asclepias heeft een matige bemesting nodig. Gebruik een organische meststof in het voorjaar. Vermijd te veel stikstof, dit kan de groei van de plant belemmeren.

  Het is nuttig om mulch rond de plant aan te brengen, om vocht vast te houden en onkruidgroei te onderdrukken. Gebruik organisch materiaal zoals compost, boomschors of houtsnippers als mulch. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet direct tegen de stam van de plant komt.

  De zuurgraad van de bodem waarin deze plant gedijt, moet neutraal tot licht zuur zijn. Een pH tussen de 6,5 en 7,5 is ideaal voor deze plantensoort. Bedenk bij het toevoegen van meststoffen dat deze de zuurgraad van de bodem kunnen beïnvloeden.

  Sommige insecten zoals de Monarchvlinder kunnen schade toebrengen aan de Tuinplanten. Het is belangrijk om regelmatig de plant te controleren op eventueel ongedierte en vervolgens passende maatregelen te nemen om de Tuinplanten te beschermen. Zo kunnen bijvoorbeeld natuurlijke vijanden of milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen worden ingezet.

 • Omschrijving

  Asclepias, ook bekend als de zijdeplant of vlinderstruik, is een plantensoort die bekend staat om zijn prachtige bloemen die vlinders aantrekken. De plant heeft lange, slanke stelen en grote groene bladeren die in clusters groeien. De bloemen van de Asclepias zijn meestal felgekleurd en hebben een opvallende vorm met een kenmerkende geur. De plant is een belangrijke voedselbron voor monarchvlinders tijdens hun migratie en speelt daarmee een belangrijke rol in het ecosysteem. Asclepias is een gemakkelijk te kweken plant die goed gedijt in zonnige, goed doorlatende grond en een favoriet is in tuinen vanwege zijn schoonheid en functionaliteit.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.