Bergenia

Bergenia

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Bergenia is een vaste plant met grote, glanzende bladeren die in de winter groen blijven. In het voorjaar produceert de plant opvallende bloemstelen met trossen klokvormige bloemen in verschillende tinten, zoals roze, paars en wit. Bergenia's gedijen goed in de halfschaduw en zijn winterhard, waardoor ze geschikt zijn voor de meeste tuinen. Deze plant wordt vaak gebruikt als bodembedekker en is relatief onderhoudsarm. Bergenia's trekken ook bestuivers zoals bijen en vlinders aan.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, Bergenia planten zijn groenblijvend. Ze behouden hun bladeren gedurende het hele jaar, zelfs in de winter. Dit maakt ze een aantrekkelijke keuze voor de tuin.

  Bergenia is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is een sterke plant die goed bestand is tegen koude temperaturen. Het kan dus prima overwinteren in de tuin.

  Ja, de plant is makkelijk in onderhoud en heeft weinig verzorging nodig. Het is een sterke plant die goed gedijt in de meeste tuinomstandigheden. Het enige wat nodig is, is af en toe wat water en eventueel wat bemesting.

  Bergenia heeft ongeveer 30 tot 60 centimeter ruimte nodig om goed te kunnen groeien. Zorg ervoor dat de plant voldoende licht krijgt en niet te dicht op andere planten staat. Een ruime pot of border is geschikt voor Bergenia.

  Ja, Bergenia groeit goed in de schaduw. Het is een sterke en winterharde plant die weinig zonlicht nodig heeft. Het is daarom een goede keuze voor schaduwrijke tuinen.

  Bergenia heeft gemiddeld één keer per week water nodig, afhankelijk van de bodemvochtigheid en temperatuur. Het is belangrijk om de grond licht vochtig te houden, maar niet te laten draineren. Overmatig water geven kan leiden tot wortelrot.

  Ja, Bergenia planten zijn vlinder- en bijenlokkend vanwege de nectarrijke bloemen die ze produceren. Deze planten zijn een waardevolle toevoeging aan de tuin omdat ze nuttige bestuivers aantrekken.

  Ja, tuinplanten zijn over het algemeen goed voor biodiversiteit omdat ze als voedsel- en schuilplaats dienen voor verschillende dieren en insecten. Het is belangrijk om verschillende soorten planten in de tuin te hebben om de biodiversiteit te bevorderen.

  De plant bloeit meestal in de maanden maart, april en mei. De bloeiperiode kan wel 4 tot 6 weken duren.

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon en gedijt goed in zonnige locaties. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven tijdens droge periodes om uitdroging te voorkomen. Het is aan te raden om de plant te beschermen tegen felle middagzon in de zomer.

  Nee, de plant Bergenia is niet eetbaar. Het staat niet bekend om zijn eetbare eigenschappen en wordt voornamelijk gekweekt vanwege zijn decoratieve waarde in de tuin. Het consumeren van deze plant kan mogelijk schadelijk zijn voor de gezondheid.

  Ja, Bergenia heeft grote, leerachtige bladeren die geluid kunnen dempen in een tuin of buitenruimte. De dichte groei van de plant kan helpen om geluid te absorberen en te verminderen. Het is een ideale keuze voor het creëren van een rustige en vredige sfeer in de tuin.

 • Het snoeien van deze plant is meestal niet nodig, tenzij er dode of beschadigde bladeren zijn. Snoei deze bladeren tot aan de basis af om de plant gezond te houden. Overmatig snoeien kan de bloei verminderen.

  Geef regelmatig water aan deze plant, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig gehouden wordt, maar niet te nat. Geef water aan de basis van de plant en vermijd het nat maken van de bladeren.

  Het is belangrijk om potgrond te gebruiken die geschikt is voor tuinplanten. Zorg ervoor dat de potgrond goed doorlatend is en voldoende voedingsstoffen bevat. Verpot de plant indien nodig om de wortels ruimte te geven om te groeien.

  Voor deze plant is het belangrijk dat de bodem goed doorlatend is en vochtig blijft. Ze gedijen goed op humusrijke en voedzame grond. Zorg ervoor dat de bodem niet te nat wordt om wortelrot te voorkomen.

  De plant gedijt goed op een plek in de halfschaduw tot volle zon. Zorg voor een goed doorlatende grond die niet te nat is. Bescherm de plant tegen harde wind om beschadiging van de bladeren te voorkomen.

  Het is raadzaam om de plant in de winter te beschermen tegen vorst door bijvoorbeeld bladeren of stro rond de basis van de plant te leggen. Ook kan een laag mulch worden aangebracht voor extra isolatie. Het is belangrijk om de plant niet te veel water te geven tijdens de wintermaanden om rotting te voorkomen.

  De plant houdt van een vochtige grond en staat het liefst op een plek in de halfschaduw. Snoei dode bladeren in het voorjaar weg om nieuwe groei te bevorderen. Geef in droge periodes extra water.

  Gebruik in het voorjaar organische mest om de groei te bevorderen. Vermijd overbemesting, dit kan leiden tot verbranding van de wortels. Voed de plant regelmatig tijdens het groeiseizoen voor een gezonde en weelderige bloei.

  Mulchen van tuinplanten helpt de bodem vochtig te houden en onkruid te onderdrukken. Het kan gedaan worden met verschillende materialen zoals compost, boomschors of bladmulch. Mulch aanbrengen in het voorjaar en najaar wordt aanbevolen voor optimale groei en bloei van tuinplanten.

  De Bergenia gedijt het beste in een licht zure tot neutrale bodem met een pH-waarde tussen 6 en 7. Een te zure of te basische bodem kan de groei van de plant belemmeren. Het is daarom aan te raden om de zuurgraad van de bodem regelmatig te testen en indien nodig bij te sturen.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant, kunt u regelmatig controleren op bladluizen en slakken. Een milieuvriendelijke manier om ze te bestrijden is door ze handmatig te verwijderen of door gebruik te maken van biologische bestrijdingsmiddelen. Zorg daarnaast voor een goede luchtcirculatie en gezonde bodem om de plant weerbaarder te maken tegen ongedierte.

 • Omschrijving

  De Bergenia is een vaste plant met grote, glanzende bladeren die in de winter groen blijven. In het voorjaar produceert de plant opvallende bloemstelen met trossen klokvormige bloemen in verschillende tinten, zoals roze, paars en wit. Bergenia's gedijen goed in de halfschaduw en zijn winterhard, waardoor ze geschikt zijn voor de meeste tuinen. Deze plant wordt vaak gebruikt als bodembedekker en is relatief onderhoudsarm. Bergenia's trekken ook bestuivers zoals bijen en vlinders aan.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.