Rosa

Rosa overig

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Rosa, ook bekend als de roos, is een prachtige bloeiende plant met doornige stelen en geurige bloemen in verschillende kleuren zoals rood, roze, wit en geel. Deze plant staat symbool voor liefde en schoonheid en wordt vaak gebruikt in boeketten en tuinen vanwege de sierlijke uitstraling. Rozen zijn er in veel verschillende soorten en maten, van klimrozen tot struikrozen en bodembedekkende rozen. Ze gedijen het beste in goed doorlatende grond en een zonnige standplaats. De meeste soorten rozen bloeien in de zomermaanden en kunnen gemakkelijk worden gekweekt door te snoeien en te bemesten.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant Rosa is niet groenblijvend. Het verliest zijn blad in de herfst en blijft kaal tot de lente. Het is dus een bladverliezende plant.

  De plant is winterhard tot -20 graden Celsius. Het is aan te raden om de plant te beschermen bij extreme vorst. In de winter is het belangrijk om de plant goed te mulchen en eventueel af te dekken.

  Roses zijn over het algemeen vrij gemakkelijk te onderhouden. Ze hebben regelmatig water nodig en moeten regelmatig worden gesnoeid. Het is ook belangrijk om ze te voeden met speciale rose meststoffen voor een gezonde groei en bloei.

  De Rosa plant heeft minstens 60 centimeter ruimte nodig voor optimale groei en bloei. Zorg ervoor dat er voldoende licht en luchtstroming is rondom de plant. Houd ook rekening met de groei van de wortels onder de grond.

  Tuinplanten die goed groeien in de schaduw zijn onder andere varens, hosta's en sporkehout. Deze planten gedijen goed met minder zonlicht en kunnen goed groeien in schaduwrijke gebieden. Het is belangrijk om te weten dat deze planten vaak minder bloemen zullen produceren in de schaduw.

  Tuinplanten hebben over het algemeen één tot twee keer per week water nodig, afhankelijk van de weersomstandigheden en de bodemvochtigheid. Het is belangrijk om de grond tussen gietbeurten door licht vochtig te houden. Overmatig water geven kan leiden tot wortelrot.

  Ja, de plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de geur en de nectar van de bloemen. Het is een populaire keuze voor tuinen vanwege deze reden. Het is een waardevolle plant voor de bestuiving van andere planten.

  Ja, de plant draagt bij aan biodiversiteit doordat het insecten aantrekt met zijn bloemen en besjes. Het biedt ook schuilplaatsen en voedsel voor verschillende dieren. Het is dus goed voor de biodiversiteit in de tuin.

  Rozen bloeien over het algemeen in de maanden juni tot en met september. De bloei kan enkele weken tot soms zelfs maanden duren, afhankelijk van het soort roos en de omstandigheden. Rozenstruiken kunnen in bloei blijven zolang de omstandigheden gunstig zijn.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en houdt van een zonnige standplaats. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven wanneer hij in de volle zon staat. Zorg er tevens voor dat de grond goed doorlatend is.

  De vruchten van deze plant zijn eetbaar en kunnen gebruikt worden om jam en siroop van te maken. Het is belangrijk om te controleren of de plant niet behandeld is met chemische bestrijdingsmiddelen voordat je de vruchten consumeert. Het is niet aan te raden om de bladeren of stengels van deze plant te eten.

  Ja, deze plant heeft geen specifieke geluidsdempende eigenschappen. Het is voornamelijk een decoratieve plant voor in de tuin.

 • Snoei de plant in het voorjaar vlak boven een naar buiten gericht oog. Verwijder dode, zieke of beschadigde takken en dun de struik uit om de luchtcirculatie te bevorderen. Voor het behoud van een gezonde en bloeiende plant is regelmatig snoeien aan te raden.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond goed vochtig is, maar vermijd dat de wortels te lang nat blijven. Geef water aan de basis van de plant en niet op de bladeren.

  Rozen hebben goed doorlatende potgrond nodig en moeten regelmatig worden bewaterd. Zorg voor voldoende voedingsstoffen door af en toe meststof toe te voegen. Het is belangrijk om de rozen regelmatig te verpotten om de gezondheid van de plant te behouden.

  Voor de plant Rosa is een goede bodemkwaliteit belangrijk. Zorg voor een goed doorlatende bodem met voldoende voedingsstoffen. Voeg organische meststoffen toe voor een gezonde groei en bloei.

  De plant gedijt het beste op een zonnige standplaats met goed doorlatende grond. Het is belangrijk om de plant voldoende ruimte te geven zodat deze zich goed kan ontwikkelen. Daarnaast kan de plant ook goed groeien in een vochtige en vruchtbare bodem.

  In de winter kan het nodig zijn om de plant te beschermen tegen vorst door bijvoorbeeld een mulchlaag aan te brengen rond de wortels. Ook kunnen takken worden ingebonden om breuk door sneeuw of wind te voorkomen. Zorg er daarnaast voor dat de plant voldoende water krijgt, vooral bij vorstperiodes.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Dode bloemen en bladeren kunnen worden verwijderd om nieuwe groei te stimuleren. In het voorjaar kan de plant worden gesnoeid om de vorm en bloei te bevorderen.

  Tuinplanten hebben regelmatig bemesting nodig voor gezonde groei en bloei. Gebruik een evenwichtige meststof speciaal voor bloeiende planten in het voorjaar en eventueel nog een keer in de zomer. Volg de instructies op de verpakking voor de juiste hoeveelheid en frequentie.

  Het is aan te raden om een dikke laag mulch rond de plant aan te brengen om vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken. Mulch kan bestaan uit houtsnippers, stro, bladeren of compost. Zorg ervoor dat de mulch niet tegen de stam wordt gelegd om schimmelrot te voorkomen.

  Tuinrozen groeien het beste in een bodem met een lichtzure tot neutrale pH-waarde. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem te controleren en indien nodig aanpassingen te maken voor een optimale groei van de plant. Zure grond kan worden behandeld met kalk om de pH-waarde te verhogen.

  Om ongedierte te bestrijden bij tuinplanten zoals Rosa, kunt u gebruik maken van biologische bestrijdingsmiddelen zoals roofmijten of lieveheersbeestjes. Daarnaast kunt u regelmatig de plant inspecteren op ongedierte en indien nodig handmatig verwijderen. Voorkom overmatig water geven, aangezien dit ongedierte kan aantrekken.

 • Omschrijving

  Rosa, ook bekend als de roos, is een prachtige bloeiende plant met doornige stelen en geurige bloemen in verschillende kleuren zoals rood, roze, wit en geel. Deze plant staat symbool voor liefde en schoonheid en wordt vaak gebruikt in boeketten en tuinen vanwege de sierlijke uitstraling. Rozen zijn er in veel verschillende soorten en maten, van klimrozen tot struikrozen en bodembedekkende rozen. Ze gedijen het beste in goed doorlatende grond en een zonnige standplaats. De meeste soorten rozen bloeien in de zomermaanden en kunnen gemakkelijk worden gekweekt door te snoeien en te bemesten.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.