Centaurea

Centaurea

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Centaurea is een geslacht van bloeiende planten die bekend staan om hun opvallende bloemen in allerlei kleuren, zoals blauw, roze en paars. Ze hebben meestal stekelige bladeren en bloeien in de zomermaanden. De planten trekken vlinders en bijen aan en kunnen in verschillende soorten grond groeien, van zand tot klei. Sommige soorten Centaurea worden gebruikt als snijbloemen in boeketten vanwege hun lange houdbaarheid. Ze kunnen zowel in de tuin als in potten worden gekweekt en zijn over het algemeen gemakkelijk te onderhouden.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant is niet groenblijvend. Het blad van de plant zal afvallen tijdens de wintermaanden. Het wordt aanbevolen om de plant te beschermen tegen vorst.

  Centaurea is winterhard tot ongeveer -10 graden Celsius en kan dus overleven in gematigde klimaten. Het is aan te raden om de plant in de winter te beschermen tegen strenge vorst om de gezondheid te bevorderen. In Nederland kan de plant in de meeste regio's goed overwinteren.

  Deze plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud en vereist weinig speciale zorg. Het is belangrijk om regelmatig water te geven en de plant af en toe te bemesten. Ook kan het helpen om uitgebloeide bloemen regelmatig te verwijderen om de bloei te stimuleren.

  Tuinplanten zoals deze hebben over het algemeen genoeg ruimte nodig om zich volledig te ontwikkelen. Het is aan te raden om voldoende afstand te houden tussen de planten zodat ze voldoende licht, water en voedingsstoffen kunnen krijgen. Houd bij het planten rekening met de uiteindelijke grootte van de planten en geef ze genoeg ruimte om te groeien.

  Deze plant groeit het best in de volle zon, maar kan ook in de lichte schaduw groeien. Zorg ervoor dat de plant nog steeds voldoende zonlicht krijgt voor een optimale groei. Te veel schaduw kan de groei en bloei van de plant belemmeren.

  De Centaurea heeft gemiddeld één tot twee keer per week water nodig. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar voorkom dat de plant in een te natte omgeving staat. Het is belangrijk om de grond tussen de gietbeurten door licht te laten opdrogen.

  Ja, de plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de nectar die ze produceren. Dit maakt de plant een waardevolle toevoeging aan de tuin en helpt bij het bevorderen van de biodiversiteit. Het is dus zeker een goede keuze voor een tuinplant als je vlinders en bijen wilt aantrekken.

  Ja, deze plant is goed voor de biodiversiteit omdat het bijen, vlinders en andere insecten aantrekt met zijn nectarrijke bloemen. Daarnaast zorgt het voor variatie in de tuin en kan het samen met andere planten zorgen voor een gezonde ecosystemen.

  De plant bloeit meestal in de maanden juni tot september en de bloeiperiode kan variëren van vier tot twaalf weken, afhankelijk van de soort en de groeiomstandigheden. Tuinplanten in de categorie van de Centaurea hebben vaak heldere bloemen en trekken vlinders en bijen aan.

  Ja, Centaurea kan goed tegen de volle zon en heeft minstens 6 uur direct zonlicht per dag nodig om goed te groeien. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven, vooral tijdens warme zomerdagen. Het bloeit het beste in de volle zon.

  Nee, de plant is niet eetbaar en wordt over het algemeen alleen gebruikt voor decoratieve doeleinden in de tuin. Het consumeren van de plant kan leiden tot maag-darmproblemen. Het wordt daarom afgeraden om Centaurea te eten.

  Ja, Centaurea planten hebben een geluidsdempende werking door hun dichte bladeren en flexibele stengels. De plant absorbeert geluidsgolven en vermindert daarmee geluidsoverlast in de tuin. Het plaatsen van deze planten kan helpen om de omgeving stiller en rustiger te maken.

 • Het is raadzaam om de plant in het voorjaar licht te snoeien om de groei te bevorderen. Verwijder dode of beschadigde takken en knip de uitgebloeide bloemen af om bloei te stimuleren. Zorg ervoor dat de plant altijd voldoende zonlicht en water krijgt na het snoeien.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar vermijd dat de wortels in water blijven staan. Geef bij voorkeur 's ochtends water om schimmelziektes te voorkomen.

  Gebruik bij voorkeur goed doorlatende potgrond voor tuinplanten. Zorg dat de potgrond licht vochtig blijft, maar voorkom dat de wortels in natte grond staan. Een voedingsrijke potgrond kan de groei en bloei van de plant bevorderen.

  De plant gedijt het beste in goed doorlatende en voedzame grond. Zorg voor een neutrale tot licht zure pH-waarde in de bodem. Vermijd zware of te natte grond om wortelrot te voorkomen.

  Deze plant gedijt het best in de volle zon tot halfschaduw. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en niet te vochtig. Plant de Centaurea op een beschutte plek in de tuin.

  Het is aan te raden om de plant in de winter te beschermen tegen strenge vorst door mulch of bladeren rond de basis aan te brengen. Ook kan een beschermende doek of folie over de plant worden gelegd. Zorg ervoor dat de plant goed uitgedroogd is voordat de vorst begint.

  Centaurea houdt van een zonnige standplaats en goed doorlatende grond. Knip uitgebloeide bloemen regelmatig weg om de bloei te bevorderen. Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes.

  Tuinplanten zoals Centaurea hebben regelmatige bemesting nodig voor een gezonde groei en bloei. Gebruik een universele meststof voor bloeiende planten in het voorjaar en de zomer. Let op de dosering en volg de instructies op de verpakking voor het beste resultaat.

  Het is gunstig om een laag mulch rondom de plant aan te brengen om vocht vast te houden en onkruidgroei te beperken. Mulch kan bestaan uit organisch materiaal zoals compost, houtsnippers of stro. Verwijder oude mulch regelmatig en vervang deze door een nieuwe laag voor een gezonde groei van de plant.

  Tuinplanten zoals Centaurea gedijen het beste in een bodem met een licht zure tot neutrale pH. Een pH-waarde tussen de 5,5 en 7,5 is ideaal voor een gezonde groei en bloei van deze plant. Zorg dus voor een goed uitgebalanceerde bodem om optimale resultaten te behalen.

  Om ongedierte bij deze tuinplant te voorkomen, is het belangrijk om regelmatig de plant te inspecteren en eventuele plagen zoals bladluizen of trips direct te bestrijden. Het gebruik van natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes kan ook helpen bij het controleren van plagen. Daarnaast kan het regelmatig schoonhouden van de omgeving rond de plant en het goed water geven ervoor zorgen dat de plant gezond blijft en minder vatbaar is voor ongedierte.

 • Omschrijving

  De Centaurea is een geslacht van bloeiende planten die bekend staan om hun opvallende bloemen in allerlei kleuren, zoals blauw, roze en paars. Ze hebben meestal stekelige bladeren en bloeien in de zomermaanden. De planten trekken vlinders en bijen aan en kunnen in verschillende soorten grond groeien, van zand tot klei. Sommige soorten Centaurea worden gebruikt als snijbloemen in boeketten vanwege hun lange houdbaarheid. Ze kunnen zowel in de tuin als in potten worden gekweekt en zijn over het algemeen gemakkelijk te onderhouden.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.