Gypsophila

Gypsophila

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Gypsophila, ook bekend als gipskruid, is een populaire tuinplant met fijne vertakte stengels en kleine bloemen die lijken op wolken van luchtig wit, roze of paars. Deze plant bloeit in de zomer en wordt vaak gebruikt als snijbloem in boeketten vanwege de delicate uitstraling en lange houdbaarheid. Gypsophila gedijt goed in goed doorlatende grond en volle zon, maar kan ook in halfschaduw groeien. Het is een gemakkelijk te verzorgen plant die weinig onderhoud nodig heeft en goed combineert met andere vaste planten en bloemen in de tuin. Daarnaast trekt gypsophila vlinders en bijen aan, waardoor het een mooie toevoeging is aan een insectenvriendelijke tuin.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant is niet groenblijvend maar verliest zijn bladeren in de winter. Het is een kruidachtige plant die in de categorie tuinplanten valt. De plant bloeit met kleine bloemen in de zomermaanden.

  Gypsophila is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius en kan dus goed overleven in ons klimaat. Het is aan te raden om de plant in de winter te beschermen tegen extreme kou met bijvoorbeeld mulch of een beschermhoes.

  Ja, de plant is gemakkelijk te onderhouden en heeft weinig verzorging nodig. Het is een sterke plant die goed gedijt in de meeste tuinomstandigheden. Regelmatig water geven en snoeien is voldoende voor een gezonde groei.

  Gypsophila heeft ongeveer 30 cm tot 40 cm ruimte nodig om goed te groeien. Het is belangrijk om voldoende ruimte tussen de planten te laten, zodat ze zich optimaal kunnen ontwikkelen. Zorg ervoor dat de plant voldoende licht en lucht krijgt.

  De Gypsophila groeit het beste op een zonnige plek in de tuin waar het voldoende licht krijgt. In de schaduw kan de groei belemmerd worden en kan de plant minder goed bloeien. Het is daarom aan te raden om de Gypsophila op een zonnige plek te planten voor optimale groei en bloei.

  Tuinplanten zoals Gypsophila vereisen meestal 1 tot 2 keer per week water, afhankelijk van de weersomstandigheden. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet doorweekt. Zorg ervoor dat de plant voldoende water krijgt, vooral tijdens warmere periodes.

  Ja, de plant staat bekend om zijn aantrekkelijkheid voor vlinders en bijen vanwege de zoete geur en overvloedige nectar die door de bloemen wordt geproduceerd. Dit maakt het een geweldige toevoeging aan elke tuin die deze bestuivers wil aantrekken.

  Ja, de plant trekt bijen, vlinders en andere bestuivers aan, wat bijdraagt aan de biodiversiteit in de tuin. Daarnaast kan de plant als schuil- en voedselbron dienen voor verschillende kleine dieren. Tot slot helpt de plant bij het verbeteren van de bodemstructuur en -kwaliteit.

  Gypsophila bloeit normaal gesproken in de maanden juni tot en met september. De bloei kan enkele weken tot maanden duren, afhankelijk van de soort en de verzorging van de plant.

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon en heeft veel zonlicht nodig om goed te groeien. Zorg er wel voor dat de plant voldoende water krijgt tijdens warme en zonnige periodes. Planten in de volle zon hebben over het algemeen minder last van ziektes en plagen.

  Ja, de blaadjes en bloemen van deze plant zijn eetbaar en worden soms gebruikt als decoratie in salades of als toevoeging aan desserts. Echter, het wordt niet aanbevolen om grote hoeveelheden ervan te consumeren, omdat het maagklachten kan veroorzaken bij sommige mensen. Het is belangrijk om er zeker van te zijn dat de plant niet behandeld is met pesticiden of andere chemicaliën voordat je ervan eet.

  Gypsophila heeft dunne takken en fijne bladeren, hierdoor heeft het geen geluidsdempende eigenschappen. Het is vooral bekend om zijn luchtige uitstraling en wordt vaak gebruikt in boeketten vanwege de mooie bloemen. Het is een populaire plant voor in de tuin vanwege de luchtigheid en de lange bloeiperiode.

 • Om de plant op zijn best te laten groeien en bloeien is het aan te raden om na de bloei de uitgebloeide bloemen weg te knippen. Dit bevordert de bloei en houdt de plant gezond. Verwijder eventueel ook dode of beschadigde stengels om de plant er netjes uit te laten zien.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens warme periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar vermijd dat de plant met zijn wortels in water blijft staan. Geef in de winterperiode minder water dan in de zomer.

  Gypsophila gedijt goed in goed doorlatende potgrond met een neutrale zuurgraad. Zorg ervoor dat de pot voldoende drainagegaten heeft om wortelrot te voorkomen. Geef de plant regelmatig water, maar vermijd dat de potgrond te drassig wordt.

  Deze plant gedijt het beste in goed doorlatende grond met een neutrale tot licht alkalische pH. Het is belangrijk dat de bodem rijk is aan voedingsstoffen en het liefst droog en zanderig van structuur is. Het is raadzaam om de bodem regelmatig te bemesten en te voorzien van organisch materiaal.

  De plant gedijt het beste op een zonnige plek in de tuin. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en niet te vochtig wordt. Bescherm de plant tegen harde wind.

  In de winter heeft de plant extra bescherming nodig tegen vorst. Bedek de wortels met een laag mulch om ze te beschermen tegen kou. Het is ook aan te raden om de planten af te dekken met vliesdoek of een speciale winterhoes.

  De plant dient regelmatig water te krijgen, zonder dat de grond te drassig wordt. Het is belangrijk om uitgebloeide bloemen te verwijderen om de bloei te stimuleren. Snoei de plant in het voorjaar om de vorm te behouden en de bloei te bevorderen.

  Gebruik een algemene bloeiende plantenmeststof in het voorjaar om de groei en bloei te bevorderen. Bemest de planten bij voorkeur om de vier weken tijdens het groeiseizoen. Zorg ervoor dat de mest gelijkmatig over de grond wordt verdeeld en niet direct op de bladeren komt.

  Mulchen helpt bij het vasthouden van vocht in de grond en het onderdrukken van onkruidgroei. Gebruik organisch materiaal zoals compost of boomschors als mulchlaag. Breng de mulchlaag aan rond de basis van de plant, maar laat wat ruimte vrij rond de stam om verstikking te voorkomen.

  Gypsophila groeit het beste in een bodem met een licht zure tot neutrale pH-waarde. Een pH-waarde tussen de 6,0 en 7,5 is ideaal voor deze plantensoort. Zorg dus voor een goede bodemvoorbereiding om de juiste zuurgraad te behouden.

  Gypsophila is gevoelig voor bladluizen, trips en spint. Deze plaaginsecten kunnen bestreden worden met biologische bestrijdingsmiddelen of door regelmatig te controleren en handmatig te verwijderen. Het is belangrijk om de plant regelmatig te inspecteren om een plaag in een vroeg stadium te ontdekken en te bestrijden.

 • Omschrijving

  Gypsophila, ook bekend als gipskruid, is een populaire tuinplant met fijne vertakte stengels en kleine bloemen die lijken op wolken van luchtig wit, roze of paars. Deze plant bloeit in de zomer en wordt vaak gebruikt als snijbloem in boeketten vanwege de delicate uitstraling en lange houdbaarheid. Gypsophila gedijt goed in goed doorlatende grond en volle zon, maar kan ook in halfschaduw groeien. Het is een gemakkelijk te verzorgen plant die weinig onderhoud nodig heeft en goed combineert met andere vaste planten en bloemen in de tuin. Daarnaast trekt gypsophila vlinders en bijen aan, waardoor het een mooie toevoeging is aan een insectenvriendelijke tuin.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.