Helianthemum

Helianthemum

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Helianthemum, ook wel zonneroosje genoemd, is een bloeiende plant uit de zonneroosjesfamilie. Het zijn kleine, compacte planten met veel bloemen die variëren in kleur van wit en geel tot roze en rood. Helianthemum gedijt goed in de volle zon en heeft goed doorlatende grond nodig. De plant bloeit van het voorjaar tot de zomer en trekt vlinders en bijen aan. Helianthemum is een mooie toevoeging aan rotstuinen, borders en droge tuinen.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, Helianthemum is groenblijvend en behoudt zijn bladeren het hele jaar door.

  Helianthemum is winterhard tot ongeveer -15°C. Het is aan te raden om de plant te beschermen bij strenge vorst met mulch of een beschermende doek. Deze plant kan het beste in de volle zon geplaatst worden voor optimale groei.

  Ja, de plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud en heeft weinig speciale verzorging nodig. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven en te zorgen voor voldoende zonlicht. Snoei de plant na de bloei om de groei te bevorderen.

  Helianthemum heeft ongeveer 30 tot 40 cm ruimte nodig om optimaal te groeien en te bloeien. Zorg ervoor dat de plant voldoende licht en lucht krijgt en niet te dicht op andere planten staat. Plant hem in goed doorlatende grond en geef regelmatig water.

  De Helianthemum groeit het beste in de volle zon en zal minder goed gedijen in de schaduw. Voor optimale groei en bloei is het belangrijk om voldoende zonlicht te krijgen. In de schaduw zal de plant minder goed groeien en bloeien.

  Tuinplanten zoals de Helianthemum hebben gewoonlijk voldoende aan een keer per week water geven. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet te laten verdrinken. Regelmatig controleren op droge grond en de plant water geven indien nodig.

  Ja, de plant is vlinder- en bijenlokkend. Het trekt deze insecten aan vanwege de nectar in de bloemen. Dit helpt bij bestuiving en het aantrekken van biodiversiteit in de tuin.

  Ja, Helianthemum trekt bijen en vlinders aan, wat helpt bij de bestuiving van andere planten. Dit draagt bij aan de biodiversiteit in de tuin. Daarnaast zorgt de plant voor beschutting en voedsel voor kleine dieren zoals insecten.

  Helianthemum bloeit over het algemeen in de maanden mei tot en met augustus. De bloeiperiode kan ongeveer 6 tot 8 weken duren, afhankelijk van de weersomstandigheden en de verzorging van de plant.

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon en heeft minimaal zes uur direct zonlicht per dag nodig om goed te gedijen. Het is belangrijk om regelmatig water te geven, vooral tijdens droge periodes.

  Nee, de plant is niet eetbaar voor mensen. Het wordt voornamelijk gebruikt als tuinplant vanwege de mooie bloemen. Het consumeren van de plant kan leiden tot gezondheidsproblemen.

  Ja, Helianthemum heeft de mogelijkheid om geluid te absorberen en te dempen vanwege de bladeren en stelen. Het kan een licht geluidsdempend effect hebben in de tuin of buitenruimte waar het geplant is.

 • Om de plant gezond te houden, is het aan te raden om na de bloei de uitgebloeide bloemen te verwijderen. Ook kan in het voorjaar de planten teruggesnoeid worden om de groei te stimuleren. Verwijder eventuele dode of beschadigde takken om de plant een goede vorm te geven.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is om wortelrot te voorkomen. Geef water aan de basis van de plant om schimmelziekten te voorkomen.

  Voor tuinplanten zoals deze is het belangrijk om gebruik te maken van goede kwaliteit potgrond. Zorg ervoor dat de potgrond goed doorlatend is en voldoende voedingsstoffen bevat voor een gezonde groei. Het regelmatig bijmesten van de plant kan ook helpen om ervoor te zorgen dat deze optimaal blijft groeien.

  De Helianthemum gedijt het beste in goed doorlatende en voedselrijke grond. Zorg ervoor dat de bodem niet te vochtig is, om wortelrot te voorkomen. Een bodem met een neutrale tot licht zure pH is ideaal voor deze plant.

  Zonnige standplaats in goed doorlatende grond. Vermijd te natte grond om wortelrot te voorkomen. Geschikt voor rotstuinen en borders.

  Om de plant te beschermen tegen de kou in de winter, is het aan te raden om een laag mulch rond de plant aan te brengen. Dit zal helpen bij het vasthouden van warmte en vocht. Ook is het belangrijk om de plant niet te veel water te geven tijdens de wintermaanden.

  Zorg voor een zonnige standplaats en goed doorlatende grond. Snoei regelmatig na de bloei om de plant compact te houden. Geef in droge periodes voldoende water.

  Tuinplanten zoals Helianthemum hebben behoefte aan voedingsstoffen voor een gezonde groei en bloei. Een algemene meststof voor bloeiende planten kan worden gebruikt tijdens het groeiseizoen. Overbemesting moet worden vermeden om schade aan de plant te voorkomen.

  Mulch is een goede optie voor de Tuinplanten, omdat het de grond beschermt tegen uitdroging en onkruidgroei vermindert. Het helpt ook om de wortels van de planten warm te houden tijdens de koudere maanden. Het wordt aanbevolen om organisch mulch te gebruiken, zoals houtsnippers of bladeren.

  De Helianthemum gedijt het beste in een bodem met een licht zure tot neutrale pH-waarde. Een pH-waarde tussen de 6 en 7 wordt aanbevolen voor optimale groei en bloei. Zorg ervoor dat de bodem goed gedraineerd is.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze Tuinplanten, kan je regelmatig de bladeren en stelen controleren op aanwezigheid van luizen, spint of witte vlieg. Natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes kunnen helpen bij de bestrijding van deze plaaginsecten. Daarnaast kan het gebruik van insecticiden als laatste redmiddel worden overwogen.

 • Omschrijving

  Helianthemum, ook wel zonneroosje genoemd, is een bloeiende plant uit de zonneroosjesfamilie. Het zijn kleine, compacte planten met veel bloemen die variëren in kleur van wit en geel tot roze en rood. Helianthemum gedijt goed in de volle zon en heeft goed doorlatende grond nodig. De plant bloeit van het voorjaar tot de zomer en trekt vlinders en bijen aan. Helianthemum is een mooie toevoeging aan rotstuinen, borders en droge tuinen.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.