Heliopsis

Overig vaste planten

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Heliopsis, ook wel zonnebloem genoemd, is een vaste plant die bloeit van de zomer tot de herfst. De bloemen lijken op kleine zonnebloemen met heldergele bloemblaadjes en een donker hart. De plant heeft een bossige groeiwijze en kan wel 1 tot 1,5 meter hoog worden. Heliopsis gedijt goed in de volle zon en heeft weinig onderhoud nodig. Het is een aantrekkelijke plant voor vlinders en bijen.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Heliopsis is geen groenblijvende plant. Het verliest zijn bladeren gedurende de wintermaanden, maar bloeit weer in het voorjaar en de zomer. Het is een tuinplant die als vaste plant wordt gekweekt.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -20 graden Celsius. Deze plant overleeft normaal gesproken de Nederlandse winters. Als vuistregel geldt dat deze plant winterhard is tot zone 6.

  Ja, de plant is makkelijk in onderhoud en vereist weinig speciale zorg. De plant bloeit mooi en kan goed gedijen in de meeste tuinomstandigheden. Het is een sterke en robuuste tuinplant.

  Heliopsis heeft voldoende ruimte nodig om zich uit te breiden en te groeien. Zorg voor een plek in de tuin waar de plant zich vrij kan verspreiden. Houd rekening met de grootte van de volwassen plant bij het planten.

  Nee, deze plant groeit het beste in de volle zon. Het heeft minstens 6 uur direct zonlicht per dag nodig om goed te gedijen. Plaats hem dus in een zonnige locatie in de tuin.

  Tuinplanten zoals Heliopsis hebben gemiddeld één keer per week water nodig, afhankelijk van de weersomstandigheden. Zorg ervoor dat de grond goed draineert om wortelrot te voorkomen. Let op de plant en pas de watergift aan indien nodig.

  Ja, deze plant is aantrekkelijk voor vlinders en bijen vanwege de nectarrijke bloemen die ze produceert. Het is een uitstekende keuze voor tuiniers die willen bijdragen aan het behoud van deze belangrijke bestuivers. De bloemen zijn ook populair bij andere insecten zoals hommels en zweefvliegen.

  Ja, de plant trekt bijen, vlinders en andere bestuivers aan en draagt zo bij aan de biodiversiteit in de tuin. Daarnaast kan de plant ook dienen als voedselbron voor verschillende soorten insecten en vogels. Het is een waardevolle toevoeging voor een biodiverse tuin.

  Heliopsis bloeit van juni tot september en de bloeiperiode kan tot wel zes weken duren.

  De plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het best op een zonnige plek in de tuin. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven, vooral tijdens droge periodes. De plant zal goed groeien en bloeien wanneer hij voldoende zonlicht ontvangt.

  Nee, de plant Heliopsis is niet eetbaar. Het wordt niet aanbevolen om deze plant te consumeren. Het is het beste om andere eetbare planten te kiezen voor consumptie.

  Ja, de plant heeft een geluidsdempend effect vanwege zijn bladeren en stengel structuur. Het kan helpen om omgevingsgeluid te verminderen.

 • Om een gezonde groei te bevorderen, is het aan te raden om de plant in het voorjaar te snoeien. Verwijder dode of beschadigde takken en knip de plant terug tot ongeveer 10 centimeter boven de grond. Door regelmatig te snoeien, blijft de plant compact en bloeit hij rijkelijk.

  Geef de Tuinplant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet drassig. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant om schimmel te voorkomen.

  Gebruik voor de Tuinplanten een goed doorlatende potgrond die rijk is aan voedingsstoffen. Zorg ervoor dat de potgrond vocht vasthoudt, maar niet te nat wordt. Vermijd zware kleigrond en zorg voor voldoende drainage in de pot.

  Heliopsis gedijt het beste in goed doorlatende grond en heeft een voorkeur voor vruchtbare bodems. Zorg ervoor dat de bodem niet te vochtig is om wortelrot te voorkomen. Voeg organisch materiaal toe om de bodemstructuur te verbeteren en de plant van voldoende voedingsstoffen te voorzien.

  Voor deze tuinplant is een zonnige standplaats ideaal, met minstens 6 uur direct zonlicht per dag. De grond moet goed gedraineerd zijn en bij voorkeur neutraal tot licht alkalisch van pH. Vermijd te natte of te droge grond voor optimale groei en bloei.

  Het is raadzaam om Heliopsis in de winter te beschermen door mulch of stro rond de basis van de plant aan te brengen. Daarnaast kunt u de stelen afsnijden en de plant bedekken met een dunne laag compost. In strenge winters kan het helpen om de plant te bedekken met een vliesdoek of tuinbouwfolie.

  Heliopsis vereist regelmatig water geven, vooral tijdens droge periodes. Knip uitgebloeide bloemen regelmatig af om de plant te stimuleren om nieuwe bloemen te produceren. Bemest de plant in het voorjaar met organische meststoffen voor een gezonde groei.

  Tuinplanten zoals Heliopsis hebben behoefte aan bemesting in het voorjaar en de zomer om gezond te blijven en goed te groeien. Gebruik een uitgebalanceerde meststof voor bloeiende planten en volg de instructies op de verpakking voor de juiste dosering. Overbemesting kan leiden tot verbranding van de wortels, dus wees voorzichtig en geef niet meer dan nodig is.

  Mulch kan gebruikt worden rondom de plant om de grond vochtig te houden, onkruid te onderdrukken en de wortels te beschermen tegen extreme temperaturen. Het kan gemaakt worden van organisch materiaal zoals compost, boomschors of houtsnippers. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet te dik is om verstikking van de plant te voorkomen.

  De Heliopsis plant groeit het beste in neutrale tot licht zure bodems. Een pH-waarde tussen de 6 en 7,5 is ideaal voor een gezonde groei van deze plant. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem te controleren en indien nodig aan te passen voor optimale groei.

  Voor de ongediertebestrijding van Tuinplanten zoals Heliopsis, is het belangrijk om regelmatig de bladeren en stelen te controleren op plagen zoals luizen, spint en bladluizen. Insecticidale zeep of neemolie kan worden gebruikt om ongedierte te bestrijden, en regelmatig snoeien en het verwijderen van aangetaste delen kan helpen om plagen onder controle te houden. Vergeet niet om de plant goed te bemesten en voldoende water te geven, want gezonde en sterke planten zijn beter bestand tegen plagen.

 • Omschrijving

  Heliopsis, ook wel zonnebloem genoemd, is een vaste plant die bloeit van de zomer tot de herfst. De bloemen lijken op kleine zonnebloemen met heldergele bloemblaadjes en een donker hart. De plant heeft een bossige groeiwijze en kan wel 1 tot 1,5 meter hoog worden. Heliopsis gedijt goed in de volle zon en heeft weinig onderhoud nodig. Het is een aantrekkelijke plant voor vlinders en bijen.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.