Iris (Barbata Grp)

Iris

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Iris (Barbata Grp) is een vaste plant die behoort tot de baardirisfamilie. Het heeft lange, smalle bladeren en produceert prachtige bloemen met opvallende "baardjes" op de bloembladen. Deze plant bloeit in de lente en zomer en komt in verschillende kleuren zoals blauw, paars, geel en wit. De Iris (Barbata Grp) gedijt het beste in goed doorlatende grond en heeft een zonnige standplaats nodig. Het is een populaire keuze voor tuinen en borders vanwege zijn kleurrijke bloemen en decoratieve uitstraling.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de Iris (Barbata Grp) is niet groenblijvend en verliest haar blad in de herfst. Het is een bladverliezende plant die in de winter een rustperiode doormaakt.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen bij lagere temperaturen om schade te voorkomen. Planten die minder winterhard zijn, kunnen beter in potten worden gekweekt en vorstvrij worden overwinterd.

  De Iris (Barbata Grp) is over het algemeen makkelijk in onderhoud. Zorg voor een zonnige plek en goed doorlatende grond. Dode bloemen regelmatig verwijderen bevordert de bloei.

  Iris (Barbata Grp) heeft gemiddeld een ruimte nodig van ongeveer 30-40 cm in de breedte. De plant groeit het beste in goed doorlatende grond en heeft voldoende ruimte nodig om zich te verspreiden. Houd bij het planten rekening met de ruimte die de plant nodig heeft om gezond te groeien.

  De meeste irissen groeien het best in de volle zon, maar kunnen ook groeien in lichte schaduw. In de schaduw zullen ze minder bloemen produceren en mogelijk minder snel groeien. Het is daarom aanbevolen om ze in de zon te planten voor optimale groei en bloei.

  Deze plant heeft 1 tot 2 keer per week water nodig, afhankelijk van de hoeveelheid regenval en de temperatuur. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar niet te nat. Het is belangrijk om in de gaten te houden of de plant wel of geen water nodig heeft.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de bloemen die nectar produceren. Het is een goede keuze voor in de tuin als je deze dieren wilt aantrekken. De bloemen van deze plant zijn aantrekkelijk voor bestuivende insecten.

  Ja, de Iris (Barbata Grp) is goed voor biodiversiteit omdat ze insecten aantrekken met hun bloemen en beschutting bieden aan kleine dieren. De plant draagt hiermee bij aan een gezonde ecologische balans in de tuin.

  De Iris (Barbata Grp) bloeit in de maanden mei en juni. De bloeiperiode duurt ongeveer 2 tot 3 weken.

  Deze plant houdt van een zonnige standplaats en kan goed gedijen in de volle zon. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de grond goed vochtig blijft. In de zomer kan wat extra water nodig zijn tijdens droge periodes.

  Nee, de plant is niet eetbaar. Het eten van Iris planten kan leiden tot maagklachten en vergiftiging. Het is daarom belangrijk om de plant niet te consumeren.

  Ja, de plant heeft de eigenschap om geluid te dempen dankzij de bladeren en stengels. Hierdoor kan het bijdragen aan het verminderen van geluidsoverlast in de tuin. Het is echter niet zo effectief als geluidsisolatie.

 • Iris (Barbata Grp) hoeft niet regelmatig gesnoeid te worden. Verwijder wel dode of beschadigde bladeren en bloemstelen na de bloei. Dit helpt de plant gezond te houden en bevordert de bloei in het volgende seizoen.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens warme zomers. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft. Vermijd echter dat de wortels in drassige grond staan.

  Planten van de Tuinplanten-groep hebben goed doorlatende potgrond nodig. Zorg voor een mix van potgrond en grof zand voor optimale groei. Vermijd te natte grond, dit kan wortelrot veroorzaken.

  Deze plant gedijt het best in goed doorlatende grond met een gemiddelde tot hoge vruchtbaarheid. Zorg ervoor dat de bodem licht zuur tot neutraal is. Verrijk de bodem indien nodig met compost of organische mest.

  De Iris (Barbata Grp) gedijt het beste op een zonnige standplaats met goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om te groeien en zich te verspreiden. Vermijd natte of drassige grond, omdat dit kan leiden tot wortelrot.

  Om de plant in de winter te beschermen, is het aan te raden om mulch rond de wortels aan te brengen en de plant af te dekken met bladeren of stro. Daarnaast kan het ook helpen om de plant te beschermen tegen sterke wind en vorst door een beschermende doek of vliesdoek te gebruiken. Het is belangrijk om de plant goed te laten afwateren om rotting te voorkomen.

  Zorg voor een zonnige plek met goed doorlatende grond. Geef regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Verwijder regelmatig uitgebloeide bloemen voor een langere bloeiperiode.

  De Iris (Barbata Grp) plant heeft behoefte aan een voedzame bodem en kan tijdens het groeiseizoen regelmatig worden bemest met een algemene meststof voor bloeiende planten. Het is belangrijk om de aanbevolen dosering op de verpakking te volgen om overbemesting te voorkomen. Bij voorkeur bemesten in het voorjaar en de zomer voor een gezonde groei en bloei.

  Mulchen is een goede manier om de grond vochtig te houden en onkruid te onderdrukken rondom deze plant. Gebruik organisch materiaal zoals bladeren, compost of boomschors. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet direct tegen de stelen van de plant ligt om rotting te voorkomen.

  De Iris (Barbata Grp) prefereert een neutrale tot licht zure bodem met een pH-waarde tussen de 6,5 en 7,5. Het is belangrijk dat de grond goed doorlatend is en niet te nat wordt. Het toevoegen van compost kan de zuurgraad van de bodem helpen reguleren.

  Ter bestrijding van ongedierte bij Tuinplanten kunnen natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes worden ingezet. Het is ook mogelijk om regelmatig de planten te controleren en handmatig ongedierte te verwijderen. Daarnaast kunnen biologische bestrijdingsmiddelen gebruikt worden, zoals neemolie of pyrethrum.

 • Omschrijving

  De Iris (Barbata Grp) is een vaste plant die behoort tot de baardirisfamilie. Het heeft lange, smalle bladeren en produceert prachtige bloemen met opvallende "baardjes" op de bloembladen. Deze plant bloeit in de lente en zomer en komt in verschillende kleuren zoals blauw, paars, geel en wit. De Iris (Barbata Grp) gedijt het beste in goed doorlatende grond en heeft een zonnige standplaats nodig. Het is een populaire keuze voor tuinen en borders vanwege zijn kleurrijke bloemen en decoratieve uitstraling.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.