Lysimachia

Lysimachia

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Lysimachia, ook wel gele lis genoemd, is een plant met heldergele bloemen en glanzend groene bladeren. Het is een vaste plant die vaak wordt gebruikt als bodembedekker in tuinen en langs waterkanten. Lysimachia gedijt goed in vochtige grond en kan zowel in de zon als in de halfschaduw groeien. De plant verspreidt zich makkelijk door middel van wortelstokken en kan behoorlijk invasief zijn. Lysimachia trekt vlinders en bijen aan en zorgt zo voor een levendige tuin.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Lysimachia is geen groenblijvende plant. Naarmate het kouder wordt, zal de plant zijn blad verliezen en tijdens de winter kaal blijven. Het is een van nature bladverliezende plant.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant in de winter goed te beschermen tegen vorst. In strenge winters is extra bescherming aan te raden.

  Ja, deze plant is over het algemeen gemakkelijk in onderhoud en vereist weinig speciale zorg. Het is belangrijk om voldoende water en licht te geven, maar verder is de plant niet veeleisend. Het regelmatig snoeien en bemesten zal helpen om de plant gezond te houden.

  Lysimachia heeft gemiddeld zo'n 30 tot 60 centimeter ruimte nodig om optimaal te groeien. Het is belangrijk om de plant voldoende ruimte te geven zodat deze zich goed kan ontwikkelen en uitbreiden in de tuin. Zorg ervoor dat er voldoende afstand wordt gehouden tussen Lysimachia en andere planten.

  Deze plant gedijt goed in de schaduwrijke omgeving. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft en geef regelmatig water. In de schaduw zal deze plant goed blijven groeien.

  De Tuinplant heeft gemiddeld twee keer per week water nodig, afhankelijk van de weersomstandigheden en de hoeveelheid regenval. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet te drassig. Het is belangrijk om regelmatig de grond te controleren voordat je water geeft om overbewatering te voorkomen.

  Ja, de plant 'Lysimachia' trekt vlinders en bijen aan vanwege de nectarrijke bloemen. Dit maakt het een mooie toevoeging aan een tuin om de biodiversiteit te bevorderen.

  Ja, de plant draagt bij aan de biodiversiteit door zijn bloemen die insecten aantrekken en zijn bladeren die beschutting bieden aan verschillende dieren. Het is een waardevolle aanvulling op een tuin die de biodiversiteit wil bevorderen.

  De plant bloeit meestal in de maanden juni tot en met september. De bloeiperiode kan enkele weken tot enkele maanden duren, afhankelijk van de soort en groeiomstandigheden.

  De plant houdt van een zonnige standplaats maar kan ook in de halfschaduw groeien. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven, vooral op warme dagen. Overmatige blootstelling aan de volle zon kan de plant echter verbranden.

  Nee, de plant is niet eetbaar. Het wordt voornamelijk gebruikt als decoratieve tuinplant en heeft geen culinaire toepassingen. Het consumeren van de plant kan schadelijk zijn voor de gezondheid.

  Ja, de plant heeft het vermogen om geluiden te absorberen en wordt daarom soms gebruikt voor geluidsdempende doeleinden in de tuin. Het dichte bladerdek en de lage groei zorgen ervoor dat geluiden worden gedempt.

 • Snoei de plant in het voorjaar om de groei te bevorderen en de plant gezond te houden. Verwijder dode of beschadigde takken en knip de plant terug tot net boven de grond. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om zich te verspreiden.

  Geef regelmatig water aan deze plant om de grond vochtig te houden. Houd de grond vochtig, maar vermijd dat deze doordrenkt raakt. Controleer regelmatig de vochtigheid van de grond door je vinger in de grond te steken.

  Voor tuinplanten zoals deze is het belangrijk om de juiste potgrond te gebruiken. Gebruik een potgrond die luchtig is en goed water doorlaat, zodat de wortels voldoende zuurstof krijgen. Kies bij voorkeur een potgrond die speciaal geschikt is voor tuinplanten.

  Lysimachia gedijt het best in vochtige, humusrijke grond met een goede drainage. Zorg voor een neutrale tot zure pH-waarde en vermijd te zware kleigrond. Goede bodemkwaliteit is essentieel voor een gezonde groei en bloei van deze plant.

  Deze plant gedijt het best op een zonnige plek of in lichte schaduw. Zorg voor een vochtige, goed doorlatende grond. Ideaal voor in borders of langs de vijverrand.

  Zorg in de winter voor voldoende bescherming door mulch aan te brengen rondom de wortels. Bescherm de plant met een laag bladeren of stro. Vermijd natte voeten door te zorgen voor goede afwatering.

  De plant gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende grond in de volle zon tot halfschaduw. Zorg voor regelmatig water geven en snoei uitgebloeide bloemen om de plant gezond te houden. Verwijder eventuele onkruiden rondom de plant om de groei te bevorderen.

  Om de groei en bloei van deze plant te stimuleren, is het belangrijk om de grond regelmatig te bemesten. Gebruik een meststof die speciaal is samengesteld voor tuinplanten. Zorg ervoor dat de plant voldoende voedingsstoffen krijgt door regelmatig te bemesten volgens de aanbevolen dosering.

  Mulchen rondom de plant zorgt voor vochtbehoud en onderdrukt onkruidgroei. Gebruik organisch materiaal zoals compost of houtsnippers als mulch. Breng een laag mulch aan van ongeveer 5-10 cm dik.

  Lysimachia gedijt goed op zure tot neutrale bodems met een pH tussen 5,5 en 7,5. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aanpassingen te maken voor een optimale groei en bloei. Een te hoge of te lage zuurgraad kan de gezondheid van de plant beïnvloeden.

  Voor tuinplanten kunnen verschillende methoden van ongediertebestrijding worden toegepast, zoals het regelmatig controleren op insecten en slakken, het gebruik van natuurlijke vijanden en het handmatig verwijderen van ongedierte zoals bladluizen. Het is belangrijk om preventieve maatregelen te nemen en niet direct naar chemische bestrijdingsmiddelen te grijpen. Overleg met een tuinexpert voor advies op maat.

 • Omschrijving

  Lysimachia, ook wel gele lis genoemd, is een plant met heldergele bloemen en glanzend groene bladeren. Het is een vaste plant die vaak wordt gebruikt als bodembedekker in tuinen en langs waterkanten. Lysimachia gedijt goed in vochtige grond en kan zowel in de zon als in de halfschaduw groeien. De plant verspreidt zich makkelijk door middel van wortelstokken en kan behoorlijk invasief zijn. Lysimachia trekt vlinders en bijen aan en zorgt zo voor een levendige tuin.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.